Kaneelkoffie

Kaneelkoffie

Verrijk je ochtendroutine met een kop aromatische kaneelkoffie. Dit recept combineert de kracht van espresso met de zoete warmte van kaneel, aangevuld met de natuurlijke zoetheid van acaciahoning en de romige smaak van melk. Gegarneerd met sappige rozijnen is deze kaneelkoffie niet zomaar een drankje, maar een troostrijke ervaring, perfect om je dag mee te beginnen of als een heerlijk middaggenot.
https://www.arla.nl/recepten/kaneelkoffie/

Bereidingswijze

  • Laat het kaneelstokje ongeveer 15 minuten weken in de koude melk in een steelpan.
  • Doe rozijnen en honing in een glas, bij voorkeur met een smalle bodem. Giet de espresso in het glas en roer.
  • Verwijder het kaneelstokje uit de melk.
  • Verwarm de melk voorzichtig in de pan tot ongeveer 65 ºC en klop tot een zacht schuim. Giet de melk voorzichtig in het glas.
Eet smakelijk!

Veelgestelde vragen over kaneelkoffie

Hoe bereid je warme versus ijskoude kaneelkoffie?
Voor warme kaneelkoffie meng je de melk, honing en kaneel en voeg je dit tegelijkertijd toe aan de espresso. Voor een ijskoude versie maak je eerst de espresso en laat je deze afkoelen. Voeg de koude, met kaneel geïnfuseerde melk en honing toe aan een weckpot en schud krachtig om het schuim te creëren. Doe de rozijnen en een paar ijsblokjes in een glas, schenk de espresso erover en voeg voorzichtig het melkmengsel toe, waarbij je indien nodig het overgebleven schuim eroverheen lepelt.
Kan ik de smaak van mijn kaneelkoffie versterken?
Gebruik altijd verse kaneel van hoge kwaliteit en pas de hoeveelheid aan naar smaak. Het langer laten weken van het kaneelstokje in de melk zal meer van de kenmerkende warmte van de specerij in je drankje brengen. Als alternatief kun je een kaneelstokje direct in het koffiezetproces opnemen voor een meer uitgesproken en authentieke smaak.
Wat is de beste manier om kaneelkoffie te serveren?
De drank wordt het beste geserveerd in een voorverwarmd glas of mok om de warmte te behouden. Het tegenovergestelde geldt als je een ijskoude versie maakt: koel je glas eerst om de drank koel te houden terwijl je ervan geniet. Garneren met rozijnen en een toefje slagroom toevoegen kan de algehele ervaring verrijken, waardoor het een speciale traktatie wordt.
Kan ik de met kaneel geïnfuseerde melk bewaren voor later gebruik?
Ja, je kunt eventuele restjes bewaren in een luchtdichte verpakking in de koelkast voor een paar dagen. Gebruik het om snel een andere kop kaneelkoffie te bereiden door de melk opnieuw te verwarmen en toe te voegen aan vers gezette espresso.

Ingrediënten

Kaneelstokje
1
Melk
200 ml
Rozijnen
18 g
Acaciahoning
2 tl
Espresso
60 ml

Tips

Hier zijn enkele tips om dit gezellige drankje naar nieuwe hoogten van smaak en genot te brengen.

De intensiteit van de kaneelsmaak aanpassen

Pas de intensiteit van de kaneelsmaak naar wens aan door het kaneelstokje korter of langer in melk te laten weken. Een kortere weektijd resulteert in een mildere smaak, terwijl een langere weektijd de essentie van kaneel in je koffie zal versterken.

Probeer deze zoetmakers in plaats daarvan

Hoewel ons recept acaciahoning gebruikt vanwege de natuurlijke zoetheid, experimenteer met andere opties zoals ahornsiroop of agavenectar, die beide een unieke diepte van smaak aan je kaneelkoffie zullen toevoegen. De meeste suikervervangers werken ook goed in dit recept, vooral als je een meer neutrale optie prefereert die de oorspronkelijke smaak van je kaneelkoffie niet verandert.

Combineer je kaneelkoffie met deze smaken

Versterk je kaneelkoffie door het te combineren met smaken die de warme kruidigheid aanvullen. Een plakje worteltaart, appeltaart of kaneelbroodjes zijn voorbeelden van harmonieuze en verwennerijen duo's. Als je zin hebt in iets hartigs, probeer dan een kaas Deense of een geroosterde bagel met roomkaas, die beide de warmte van de kaneel zullen balanceren met een romige rijkdom.

Elegante serveerideeën

Serveer kaneelkoffie in een helder glas om de lagen espresso en opgeschuimde melk te laten zien. Garneer met een lichte bestuiving van gemalen kaneel of een kaneelstokje voor visuele aantrekkingskracht. Voor een unieke draai, overweeg om je kaneelkoffie te serveren met een lepel gedoopt in gesmolten chocolade, waardoor gasten naar wens een vleugje zoetheid kunnen roeren.