Knoflooksaus

Knoflooksaus

15 min.
Geniet van een lekkere en moeiteloze saus die je in een handomdraai maakt met ons recept voor knoflooksaus. Het beste aan dit recept is dat het geen planning vereist en zeer veelzijdig is. Gebruik de saus om je favoriete maaltijden, zoals gegrild vlees of pastagerechten, af te maken. Je hebt slechts een paar basisingrediënten nodig en dan kun je genieten van een romige knoflooksaus met oregano die barst van de smaak.

Bereidingswijze

  • Roer de bloem en 2½ eetlepel melk door elkaar in een kleine steelpan met dikke bodem.
  • Roer de groentebouillon erdoor met de rest van de melk. Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Voeg de knoflook en de oregano toe. Kook de saus op middelhoog vuur al roerend ca. 5 minuten. Breng op smaak.
Eet smakelijk!
Tips

Verse knoflook is een must voor dit recept voor romige knoflooksaus, want daar krijgt de saus zijn stevige smaak van. Als je de voorkeur geeft aan een zachtere smaak, kun je de knoflook een paar minuten weken of koken in water en dan drogen voordat je hem plet en bij de andere ingrediënten doet.

Tips

Wij gebruiken voor dit recept gewone tarwebloem. De bloem helpt het mengsel te verdikken en geeft het een mooie romige textuur.

Vragen over knoflooksaus

Met ons recept maak je heel makkelijke zelf een knoflooksaus. In minder dan 15 minuten maak je met slechts een paar ingrediënten een heerlijk bijgerecht. Hier lees je er alles over!

Wat is knoflooksaus?
Knoflooksaus is een witte saus met knoflook als hoofdingrediënt, wat een scherpe en diepe smaak oplevert. De saus bestaat uit een roux met groentebouillon en magere melk voor een lichtere consistentie. Je kunt hem gebruiken om smaak te geven aan pasta, zeevruchten en geroosterde groente of gewoon serveren op een heerlijk gegrild stuk vlees.
Hoe maak je knoflooksaus?
Maak in een handomdraai een romige knoflooksaus door bloem en een beetje melk door elkaar te roeren in een pannetje. Voeg groentebouillon en meer melk toe en breng het geheel aan de kook terwijl je blijft roeren. Voeg vervolgens een uitgeperst teentje knoflook en gehakte oreganoblaadjes toe aan het mengsel. Kook het geheel ongeveer 5 minuten op laag vuur en breng op smaak met zout en peper.
Kun je knoflooksaus invriezen?
Je kunt knoflooksaus invriezen, maar zoals voor de meeste sauzen geldt is het lastig omdat de saus zuivelproducten bevat die bij ontdooien waarschijnlijk zullen schiften. Daarom is het echt belangrijk om de saus te beschermen tegen elke blootstelling aan lucht of vocht waardoor hij zou kunnen schiften. Laat hem afkoelen voordat je hem in een diepvrieszakje of een luchtdicht bakje giet en in de vriezer zet. Als je de nodige voorzorgen hebt genomen, is de saus tot 6 maanden houdbaar in de diepvries.
Waarbij kun je knoflooksaus serveren?
Serveer de saus bij een sappige biefstuk, gebruik hem voor je favoriete pasta, of verwerk hem in een lasagne of mac-and-cheese. De saus geeft je gerecht een zachte en romige toets met een aangename knoflooksmaak. De saus werkt ook goed als dip voor brood en garnalen. Er zijn veel heerlijke manieren om de saus goed te gebruiken. Je heb keuze te over.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 1,4 gram vezels
eiwit 3,7 gram eiwit
koolhydraten 17,3 gram koolhydraten
vet 1,2 gram vet

Ingrediënten

Speciale tarwebloem
2½ el
Arla Biologische Melk
¼ L
Groentebouillon
¼ L
Klein knoflookteentje geperst
1
Gehakte vers oreganoblad
2 tl
Grof zout
¾ tl
Versgemalen peper

Knoflooksaus – smaakvol met een lekkere diepte

Niets is zo heerlijk als een romige saus boordevol knoflook en scherpe, peperige verse oregano. Deze simpele en gemakkelijke knoflooksaus is een echte smaakmaker. Met slechts een handvol ingrediënten krijg je heerlijke aroma's die je tong strelen. De groentebouillon vormt een stevige basis voor de saus en is ook belangrijk om een diep en rijk aroma te creëren dat de knoflooksmaak versterkt. Verse oreganoblaadjes zorgen voor een krachtige smaak met een subtiele balans tussen zoet en pittig die alles bij elkaar brengt en zorgt voor een goed afgeronde smaak.

Als je van dit recept houdt en geïnspireerd wilt worden om andere sausrecepten uit te proberen, bekijk dan zeker onze romige pepersaus met gehakte peperkorrels en roze peper, gemakkelijke zelfgemaakte aioli met teentjes knoflook en versgeperst citroensap en eenvoudige mayonaise die je voor bijna alles kunt gebruiken.

De veelzijdige witte saus met knoflook

Je kunt tal van heerlijke gerechten maken met knoflooksaus als bijgerecht of als hoofdingrediënt. De saus is veelzijdig en past uitstekend bij verschillende gerechten die je kunt oppeppen met het knoflookaroma. Als je wat inspiratie nodig hebt voor waar je de witte knoflooksaus voor kunt gebruiken, hebben we wat makkelijke ideeën voor je verzameld. Deze romige toevoeging wordt vast snel je nieuwe favoriete basisproduct in de keuken en kan al je favoriete gerechten verrijken.

Pasta met knoflooksaus

Als je op zoek bent naar een snel en lekker gerecht, dan is warme pasta met een witte knoflooksaus de juiste keuze. Zodra de saus klaar is, giet je hem in een serveerschaal en doe je de gekookte pasta in de schaal. We raden je aan voor fettuccine te kiezen, omdat de vorm van die pasta dik en breed genoeg is om bij elke hap de maximale hoeveelheid knoflooksmaak mee te pikken. Schep alles goed door elkaar, zodat de saus zich aan elk stukje pasta kan hechten. Bestrooi als bekroning met wat verse oreganoblaadjes en geraspte parmezaan. Nog nooit was eten maken zo snel en gemakkelijk!

Je kunt de saus ook gebruiken als basis voor andere gerechten zoals lasagne of mac-and-cheese in plaats van een gewone witte saus of kaassaus – je krijgt dan een vergelijkbare of zelfs dezelfde consistentie, maar met een heerlijke knoflooksmaak.

Biefstuk met knoflooksaus

Wat is lekkerder dan een romige knoflooksaus die wordt geserveerd bij een perfect malse, sappige biefstuk? De combinatie van mals vlees met een fluweelzachte saus is heerlijk en smelt op je tong. Het is een makkelijke manier om van je biefstuk iets buitengewoons te maken. Houd het eenvoudig: bestrooi de biefstuk met zout en peper en bak hem op hoog vuur in een hete pan een paar minuten aan elke kant, afhankelijk van het vlees. Giet de saus over de biefstuk als die gaar is en geniet er meteen van.

Voeg een eigen accent toe

Voeg meer smaak toe door de knoflook in een pan op hoog vuur te roosteren. Vergeleken met rauwe knoflook is de geroosterde versie milder en niet zo scherp. De knoflook wordt zachter tijdens het roosteren en ontwikkelt een aromatische, nootachtige, lichtzoete smaak die de saus naar een hoger niveau tilt.

Voeg voor een romiger textuur wat vers geraspte parmezaanse kaas toe. De parmezaan smelt vrij goed wanneer hij wordt toegevoegd aan de andere ingrediënten in de pan en geeft het mengsel een heerlijk fruitige en nootachtige smaak.

Wil je de saus nog smaakvoller maken? Voeg dan verschillende verse of gedroogde kruiden toe, zoals tijm of peterselie. Tijm heeft een scherpe houtachtige smaak met toetsen van citrus en munt die het hele mondgevoel en de eetervaring opfleuren. Peterselie is mild, maar ook meer peperig en bitter en voegt een fris kruidenaroma en een vleugje kleur toe. Citroensap toevoegen is ook een goede manier om de smaak te versterken en de saus op te fleuren; begin met een klein beetje.