Koekjes zonder lactose

Koekjes zonder lactose

45 min.
Bevredig je zoetekauw met dit overheerlijke lactosevrije koekjes recept. Met het veelzijdige korstdeeg kun je vier verrukkelijke lactosevrije varianten maken. Of je nu een fan bent van duimafdrukkoekjes met jam, een liefhebber van boterkoekjes, een liefhebber van amandelkoekjes of een toegewijde van pistachenootjes, dit recept is je enkele reis naar koekjesgeluk.
https://www.arla.nl/recepten/koekjes-zonder-lactose/

Bereidingswijze

 • Combineer de ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine of met je handen.
 • Druk het deeg plat, doe het in een plastic zak en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 175°C en bereid het deeg voor de verschillende koekjes en koekjes.
Jam duimafdruk koekjes
 • Rol kleine deegbollen en leg ze op bakplaten bekleed met bakpapier.
 • Maak met je duim of de achterkant van een theelepel een gaatje in elk balletje. Doe een theelepel jam in elk balletje.
 • Bak ongeveer 10 minuten in het midden van de oven.
Boter koekjes
 • Rol het deeg uit tot een boomstam met een diameter van ongeveer 4 cm.
 • Rol de boomstam in basterdsuiker gekleurd met rode voedingskleurstof.
 • Laat het ongeveer 1 uur in de koelkast staan.
 • Snijd de boomstam in ongeveer 1 cm dikke plakken, leg ze op bakplaten bekleed met bakpapier en bak ze ongeveer 8 minuten in het midden van de oven.
Amandelkoekjes
 • Rol en druk het deeg tot lange vingerdikke staafjes. Leg ze dicht tegen elkaar aan.
 • Bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met fijngehakte amandelen en parelsuiker.
 • Snijd de stokjes in stukken van 4 cm lang.
 • Leg ze op bakplaten bekleed met bakpapier en bak ze ongeveer 10 minuten in het midden van de oven.
Koekjes met pistachenootjes
 • Rol het deeg uit tot een 2-3 mm dikke lap.
 • Snijd koekjes uit met een diameter van 6 cm.
 • Vouw de koekjes bijna dubbel. Leg ze op bakplaten bekleed met bakpapier.
 • Bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met fijngehakte pistachenootjes en parelsuiker.
 • Bak ongeveer 10 minuten in het midden van de oven.
Eet smakelijk!
Tips

Bij het maken van lactosevrije koekjes moet het deeg zacht en buigzaam zijn, maar niet te kleverig. Hoewel je alle ingrediënten in een keukenmachine kunt mengen, is het soms makkelijker om dit met je handen te doen. Zo kun je het deeg beter aanvoelen en de consistentie controleren. Het uiteindelijke deeg moet bij elkaar blijven zonder aan je handen of het werkoppervlak te plakken.

Vragen over lactosevrije koekjes

Met ons eenvoudig te volgen recept voor lactosevrije koekjes kun je vier verrukkelijke koekjes maken met slechts een paar eenvoudige ingrediënten. Lees verder voor meer informatie.

Kun je lactosevrije koekjes invriezen?
Je kunt de meeste lactosevrije koekjes invriezen en er later van genieten. Laat de koekjes na het bakken volledig afkoelen. Wikkel dan elk koekje afzonderlijk in huishoudfolie of folie om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken of vriesgeurtjes absorberen. Doe de ingepakte koekjes in een luchtdichte bak of diepvrieszak en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht verwijdert voordat je ze afsluit. Je kunt de koekjes 2-3 maanden in de vriezer bewaren. Laat ze op kamertemperatuur ontdooien als je er van wilt genieten.
Kun je lactosevrij koekjesdeeg invriezen?
Ja! Vorm van het deeg een pizzadeegbol, wikkel het strak in huishoudfolie of doe het in een diepvrieszakje en leg het 2-3 maanden in de vriezer. Als je klaar bent om de lactosevrije koekjes te bakken, laat het deeg dan een nachtje ontdooien in de koelkast of een paar uur op kamertemperatuur voordat je verder gaat met het recept. Op deze manier kun je het deeg van tevoren bereiden, zodat je lactosevrije koekjes kunt maken wanneer je zin hebt in snoep.
Welke koekjes kun je maken met lactosevrij korstdeeg?
Met lactosevrij korstdeeg kun je een assortiment heerlijke koekjes maken. Enkele opties zijn duimafdrukkoekjes gevuld met rode jam, boterkoekjes versierd met kleurrijke basterdsuiker, amandelkoekjes gegarneerd met gehakte amandelen en parelsuiker, en pistachekoekjes gegarneerd met gehakte pistachenoten en parelsuiker.

Ingrediënten

Lactose-free boter
200 g
Vanille sugar
1 tl
Bruine suiker
100
Tarwemeel
450 ml
Jam duimafdruk koekjes
Rode jam, bijvoorbeeld frambozenjam
200 ml
Boter koekjes
Bruine suiker
100
Rode voedingskleurstof
¼ tl
Amandelkoekjes
Ei
1
Gehakte zoete amandelen
2 el
Parel suiker
2 el
Koekjes met pistachenootjes
Ei
1
Gehakte pistachenoten
2 el
Parel suiker
2 el

Het enige recept voor lactosevrije koekjes dat je nodig hebt

Ontdek het ultieme deegrecept om heerlijke lactosevrije koekjes te maken. Het is gemaakt met slechts vier ingrediënten: lactosevrije boter, vanillesuiker, basterdsuiker en tarwemeel. De textuur is heerlijk knapperig, waardoor ze perfect zijn voor iedereen die zin heeft in een kleine, zoete traktatie. Met dit deeg kun je verschillende korstdeeg koekjes maken door het anders te vormen en verschillende decoraties en toevoegingen toe te voegen.

Jam duimafdruk koekjes

Een van de populairste koekjes die je kunt maken zijn lactosevrije jam duimafdrukkoekjes. Misschien ken je ze gewoon als jam koekjes, ze hebben vele namen, maar de opvallende koekjes staan bekend om hun kleine inkepingen gevuld met rode jam. Om de karakteristieke vorm van deze jamkoekjes te maken, rol je het deeg in kleine pizzadeegbolletjes en maak je een kuiltje in elk koekje voordat je de jam erin schept. De combinatie van het boterachtige, knapperige deeg en de zoete, fruitige jam zorgt voor een heerlijk contrast in zowel smaak als textuur.

Boter koekjes

Een andere heerlijke optie zijn boterkoekjes. Deze eenvoudige maar elegante koekjes hebben de vorm van een worst, worden in roodgekleurde basterdsuiker gerold en vervolgens in dikke plakken gesneden. De gekleurde suiker voegt een leuke flair toe, waardoor deze lactosevrije boterkoekjes een lust voor het oog zijn. Met een heerlijk knapperige textuur en een subtiel vleugje snoep zijn deze boterkoekjes perfect voor elke gelegenheid.

Amandelkoekjes

Probeer voor een nootachtige twist eens lactosevrije amandelkoekjes, ook wel Fins zandkoekje of stokjes genoemd. Ze worden gevormd door het deeg uit te rollen tot vingerdikke staafjes. Om het af te maken worden ze bestrooid met fijngehakte amandelen en parelsuiker. Het boterachtige, krokante deeg en de nootachtige amandel topping creëren een onnavolgbare smaak en textuur.

Koekjes met pistachenootjes

Een andere heerlijke variatie zijn pistachenootjes of, zoals ze in Zweden worden genoemd, 'uppåkrakakor'. Het deeg wordt uitgerold tot een dunne lap en in kleine ronde koekjes gesneden, die bijna dubbelgevouwen worden om het karakteristieke uiterlijk te creëren. De lactosevrije koekjes worden vervolgens bedekt met fijngehakte pistachenootjes en parelsuiker. De combinatie van het knapperige deeg en de knapperige pistachenootjes zorgt voor een heerlijk contrast in zowel smaak als textuur, waardoor deze lactosevrije koekjes een ware traktatie zijn.

Al dezelfde mogelijkheden zonder lactose

Door lactosevrije alternatieven te gebruiken in je baksels kun je een reeks heerlijke lactosevrije koekjes maken, zoals jam duimafdrukkoekjes, boterkoekjes, amandelkoekjes en pistachenootjes, zonder afbreuk te doen aan smaak, knapperigheid of consistentie. Vooral lactosevrije boter speelt een cruciale rol om ervoor te zorgen dat deze lactosevrije koekjes hun heerlijke smaak en textuur behouden.

In elk van deze koekjesvarianten zorgt lactosevrije boter voor een rijke, romige basis, waardoor het deeg prachtig samenkomt. De botersmaak combineert perfect met de overig ingrediënten, zoals de fruitige jam in thumbprintkoekjes, het kleurrijke suikerlaagje van boterkoekjes, de nootachtige amandelen in amandelboterkoekjes en de knapperige pistachenootjes in pistachenootjes.

Als je geen genoeg kunt krijgen van zoete lekkernijen, bekijk dan onze recepten voor lactosevrije warme chocolademelk en lactosevrij koffieroomijs. Beide zijn trouwens een goede aanvulling op de koekjes.