Kokoscake

Kokoscake

1 u
Een heerlijke kokoscake, geserveerd met verse bessen en friszure limoenschil die de zoetheid van de cake mooi in evenwicht brengt.
https://www.arla.nl/recepten/kokoscake/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Smelt de boter.
  • Klop de eieren en de suiker luchtig. Voeg zout en boter toe.
  • Meng de kokosnoot, de bloem en het bakpoeder. Spatel het mengsel door het beslag.
  • Vet een springvorm met een diameter van ongeveer tien centimeter in. Bestrooi de vorm met gedroogde kokos en giet het beslag erin.
  • Bestrooi het beslag met fruit, bessen en gedroogde kokos. Bak ongeveer 35 minuten in het midden van de oven.
  • Klop de room en de poedersuiker luchtig en spatel de limoen erdoor.
  • Serveer de cake met de room, het fruit en de bessen.
  • Klaar!
Eet smakelijk!

Kokoscake

Hoe lang is kokoscake houdbaar?
Zoals de meeste cakes is een kokoscake tot een week houdbaar in de koelkast, afhankelijk van de temperatuur en hoe goed je de cake afdekt. Vergeet niet dat de koelkast de cake niet alleen afkoelt maar ook uitdroogt. Daarom moet je hem dus goed afdekken. Om de cake in te vriezen, vries je hem eerst in op een vriesbestendige schotel tot hij stevig aanvoelt. Wikkel de cake vervolgens in verschillende lagen huishoudfolie gevolgd door aluminiumfolie, en maak de folie vast met diepvriestape zodat de cake beschermd is tegen vriesbrand. Zo blijft de cake maximaal vier maanden goed. Laat ongeveer vier uur op kamertemperatuur ontdooien alvorens op te dienen.
Kun je kokoscake maken zonder boter?
Niet iedereen houd van cake die met boter is bereid. Maar lactose-intolerantie of een melkeiwitallergie hoeft je er niet van te weerhouden van deze kokoslekkernij te genieten. Vervang gewoon de boter door kokosolie. Dat is een prima manier om bijna elk cakerecept zuivelvrij te maken. Kokosolie kan vaak boter vervangen in een verhouding van 1:1. Voeg in dit geval gewoon 150 g kokosolie toe in plaats van boter. De olie zal natuurlijk de smaak en textuur van de cake wat veranderen.

Ingrediënten

Boter
150 g
Eieren
3
Bruine suiker
180 g
Zout
1 snufje
Gedroogde kokos
100 g
Bloemen
120 g
Bakpoeder
1 tl
Frambozen, bosbessen, aardbeien, in stukjes
2 g
Kokosvlokken
35 g
Limoencrème:
Volvette room
300 ml
Poedersuiker
45 g
Limoen, geraspte schil en sap
1

Intro:

Een milde, zoete notensmaak gecombineerd met verse bessen en friszure slagroom: maak je klaar om als nooit tevoren verleid te worden door kokos.

Probeer eens minikokoscakejes van één portie te maken

Wil je je kokoscake een eigen luxueus accent geven, misschien om te serveren als dessert bij een etentje met vrienden of familie? Giet het beslag dan in een muffinvorm voor je het bakt. Zo krijg je leuke kokoscakejes die er geweldig uitzien als je ze afwerkt met de limoencrème. Op die manier maximaliseer je bij elke hap het effect van de gekarameliseerde korst, wat alleen maar een groot voordeel kan zijn. Zorg er wel voor dat je niet te veel beslag in elk muffinvormpje giet. De cakejes moeten de juiste dikte hebben en goed doorbakken zijn.

Een smeuïge cake voor bij de koffie

Je hebt misschien eerder al eens kokoscake geprobeerd. Deze is anders. Deze cake zit boordevol kokos, met de typische tropische, nootachtige smaak waar velen dol op zijn. De gedroogde kokos bindt ook goed met de boter en eieren zodat de cake heerlijk smeuïg wordt. Als je van koffie houdt, zou dit wel eens je nieuwe favoriete tussendoortje kunnen worden. Eet deze cake in het gezelschap van iemand die je graag mag of beter wilt leren kennen.

Haal het meeste uit je gedroogde kokosnoot

Heb je voor dit recept een voordeelverpakking gedroogde kokos gekocht? Goed zo! Je kunt het over bijna elke taart, pudding of dessert strooien om een beetje textuur en nootsmaak toe te voegen. Maar waarom stoppen bij het zoete spul? Probeer de gedroogde kokos eens zachtjes te roosteren in de oven of in een pan. Dat geeft de kleine vlokjes een diepere, rijkere smaak. Gebruik de kokos vervolgens om een curry- of rijstgerecht te garneren. Of laat het gewoon op tafel staan en laat mensen het naar eigen smaak gebruiken. Geroosterde kokos kan ook dienen als de perfecte topping voor een salade, bowl of ontbijtmuesli.

Zorg voor een extra exotisch accent

Om de cake nog exotischer te maken, kun je er wat vers gesneden ananas of mango op leggen. Dit past uitstekend bij de kokoscake.