Kurkuma latte

Kurkuma latte

15 min.
Als je op zoek bent naar een alternatief voor een traditionele caffè latte, misschien iets zonder cafeïne om 's avonds van te genieten, moet je deze heerlijke, gouden kurkuma latte eens proberen. Deze latte is gekruid met verse kurkuma en gember en gezoet met lichte agavesiroop en vanillepoeder, en heeft een goed afgeronde, verwarmende smaak met een beetje pit. Aangezien de drank zowel warm als ijskoud kan worden geserveerd, kun je er het hele jaar door van genieten, ongeacht de temperatuur.

Bereidingswijze

  • Giet de melk en het water in een steelpan met dikke bodem en voeg de kurkuma, de gember, de siroop en het vanillepoeder toe.
  • Breng het mengsel al roerend aan de kook. Lat het op laag vuur, met het deksel op de pan, ongeveer 3 minuten koken onder af en toe roeren.
  • Zeef de drank en schenk hem in hittebestendige 2 glazen.
  • Serveer de kurkuma latte warm met een snufje versgemalen 5-pepermix erop.
Eet smakelijk!
Tip

De smaken van ons eenvoudige recept voor kurkuma latte hangen grotendeels af van de kwaliteit van de verse producten. De beste verse kurkuma en gember vinden in de winkel is eenvoudig met deze tips. Voor beide soorten wortels wil je wortels die stevig aanvoelen en een gladde, ongerimpelde huid hebben. Uitgedroogde en zachte wortels met een rimpelige schil geven aan dat ze al een tijdje in de winkel liggen, waardoor ze zijn uitgedroogd en zowel smaak als geur hebben verloren. Terwijl gember in de meeste gewone winkels te koop is, moet je misschien naar een plaatselijke Aziatische markt of speciaalzaak voor verse kurkuma.

Tip

Nadat je gember en kurkuma mee naar huis hebt genomen kun je het op drie verschillende manieren bewaren om het vers te houden. Als je van plan bent alles snel te gebruiken, kun je ze maximaal 7 dagen op het aanrecht bewaren. Als je geen concrete plannen hebt hoe je alles gaat gebruiken, doe ze dan in een luchtdichte bak in de koelkast. Zo moeten ze minstens 3 weken goed blijven. Je kunt er ook voor kiezen kurkuma en gember in de vriezer te bewaren, waar ze tot 3 maanden houdbaar zijn. Het belangrijkste om te onthouden is dat je kurkuma of gember pas schilt als je van plan bent het te gebruiken.

Tip

Omdat verse kurkuma veel vlekken maakt, kunt u overwegen plastic handschoenen te dragen bij het hanteren ervan om gele vingertoppen en nagels te voorkomen. Als je bevlekte snijplanken na het schoonmaken in direct zonlicht legt, wordt de kleur ook minder.

Vragen over kurkuma latte

Met ons recept voor verse kurkuma latte is het eenvoudig om een gekruide melkdrank te maken die zowel warm als koud kan worden gedronken. Hieronder kunt u antwoorden lezen op enkele van de meest gestelde vragen over kurkuma latte en zo meer te weten komen over het drankje.

Wat is een kurkuma latte?
Een kurkuma latte is een melkdrank met veel verwarmende specerijen. Hoewel het traditioneel in India werd gemaakt, is het over de hele wereld populair geworden. De drank heeft een karakteristieke gouden kleur die afkomstig is van de combinatie van melk en kurkuma. Een kurkuma latte bevat verse kurkuma en gember en is zeer verwarmend en troostend. Je kunt er echter ook een iced latte van maken als je daar zin in hebt.
Hoe maak je kurkuma latte?
Met ons gemakkelijke recept voor kurkuma latte kun je de warme drank in minder dan 15 minuten bereiden. Doe gewoon alle ingrediënten in een steelpan, breng het geheel al roerend aan de kook en laat het een paar minuten op laag vuur koken onder af en toe roeren. Zeef het mengsel en serveer de latte heet met een vleugje peper erop of maak er een ijskoude kurkuma latte van als je in de stemming bent voor iets verfrissends.
Bevat kurkuma latte cafeïne?
Kurkuma latte bevat geen cafeïne. Omdat de latte wordt gemaakt van melk, water, verse kurkuma en gember, lichte agavesiroop en vanillepoeder, zit er geen natuurlijke cafeïne in. Als je echter wat cafeïne in je kurkumadrank wilt introduceren, kun je koffie toevoegen aan ons recept voor kurkuma latte.
Hoe smaakt kurkuma latte?
Kurkuma latte smaakt naar aardse, verwarmende specerijen met een vleugje bitterheid en citrus. Omdat onze latte met kurkuma en gember wordt gemaakt met verse kurkuma en gember, zitten er veel grote smaken in. De lichte agavesiroop en het vanillepoeder maken de drank zoeter en brengen de scherpe, verse ingrediënten in evenwicht. Aangezien de drank op melkbasis is, heeft hij een fluweelzacht, rond mondgevoel.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 2,6 gram vezels
eiwit 11,7 gram eiwit
koolhydraten 34,5 gram koolhydraten
vet 1,6 gram vet

Ingrediënten

Water
1 dl
Volle melk, lactosevrij
3 dl
Fijn geraspte kurkumapoeder – let op: dit maakt veel vlekken.
1 el
Fijn geraspte verse gember
1 el
Lichte agavesiroop
1 el
Vanillepoeder
½ tl
Versgemalen 5-pepermix

Kruidige gember-kurkuma latte

Ons recept voor kurkuma latte laat je genieten van een pittige drank op basis van melk met veel heldere smaken van zowel verse kurkuma als gember. De lichte agavesiroop en het vanillepoeder met hun bloemige ondertonen voegen een milde zoetheid toe aan de drank die de natuurlijke, pittige bitterheid van de verse kurkuma perfect afrondt. Het drinken van de kruidige kurkuma latte wordt zo een afgeronde en verwarmende ervaring. De zelfgemaakte vanille-kurkuma latte garneren met een beetje 5-pepermix is de finishing touch en geeft je een warm gevoel van binnen.

Geniet van een latte met kurkuma en gember als ontbijt naast onze even exotische en kleurrijke smoothiebowl of serveer hem met een zachte en smeuïge roombotercake met saffraan voor een andere en gelere middagsnack dan gewoonlijk.

Verse gember en kurkuma

Het beste recept voor kurkuma latte is er een met verse ingrediënten van hoge kwaliteit. Daarmee krijg je een drank met meer uitgesproken, stevigere en helderdere smaken. Verse kurkuma heeft meer citrustonen dan kurkumapoeder en een meer peperige smaak die doet denken aan Szechuanpeper. Ook verse gember is licht peperig en heeft een pittige, maar zoete smaak die een karakteristiek aroma toevoegt. Het gebruik van vers geraspte gember en kurkuma geeft deze gember-kurkuma latte een smaakprofiel met veel complexiteit.

Heeft deze kurkuma latte je nieuwsgierig gemaakt naar andere soorten kruidige latte-drankjes? Kijk dan eens naar onze chai latte, die wordt gemaakt met zwarte thee en een mooie selectie van specerijen. De specerijen die in deze warme drank worden gebruikt zijn kaneel, kardemom, kruidnagel en steranijs, en de smaakprofielen van de kurkumadrank en de chai latte verschillen genoeg van elkaar voor een eigen plekje op je repertoire van warme dranken.

Geniet van een warme of koude kurkuma latte

Een latte met kurkuma en gember kan warm of koud worden gedronken, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en wellicht de temperatuur. Voor een extra schuimige, warme latte gebruik je een melkopschuimer of meng je het mengsel in een blender tot het heerlijk luchtig is.

Als je dit recept wilt gebruiken om een ijskoude kurkuma latte te maken, laat het dan minstens 30 minuten afkoelen. Nadat je het kurkuma-melkmengsel hebt bereid en gezeefd, giet je het in een glazen pot en laat je het afkoelen in de koelkast. Als je de drank koud genoeg vindt, vul je twee hoge glazen met ijs en giet je de kurkuma latte erover. Geniet meteen van je kurkuma latte op ijs.

Experimenteer met het toevoegen van koffie

Als je door het feit dat kurkuma latte geen cafeïne bevat wat minder zin hebt om het uit te proberen, zul je blij zijn te horen dat het heel goed mogelijk is om dit recept voor kurkuma latte aan te passen door er koffie aan toe te voegen. Door het toevoegen van koffie verandert de levendige kleur een beetje. De kleur wordt iets bruiner. Maar het geeft de gekruide kurkuma latte ook wat meer smaak en maakt er het perfecte drankje van voor mensen die 's morgens koffie nodig hebben om op te starten.

Voeg gewoon ongeveer ¾ theelepel oploskoffie (of espressopoeder als je van een intensere koffiesmaak houdt) of 1/3 dl gezette koffie of espresso toe aan het mengsel terwijl u het kookt om de kurkumadrank een subtiele koffiesmaak en een beetje cafeïne te geven.