Lactosevrije mac and cheese

Lactosevrije mac and cheese

40 min.
Lactosevrije mac n cheese, mac & cheese of macaroni and cheese - hoe je de naam van deze Amerikaanse klassieker ook spelt, het is een heerlijk gerecht met malse pasta en een rijke, kazige saus. Gemaakt van lactosevrije melk, room en kaas kan iedereen genieten van de fluweelzachte saus die dit gerecht samenbindt en het ongelooflijk lekker maakt. Om het interessant te houden, maken we het wat pittiger met een beetje cayennepeper en toppen we de lactosevrije mac and cheese af met verse en knapperige toppings voor extra knapperigheid en textuur.
https://www.arla.nl/recepten/lactosevrije-mac-and-cheese/

Bereidingswijze

Lactosevrije mac and cheese:
  • Kook macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Smelt boter in een steelpan en klop er bakmeel door. Voeg beetje bij beetje melk en kookroom toe onder voortdurend kloppen tot de saus dikker wordt.
  • Laat de saus een minuut koken. Roer azijn, geraspte kaas, zout en cayennepeper erdoor.
  • Meng de saus met de macaroni en giet in een grote ovenschaal of in individuele portieschaaltjes.
Toppings:
  • Smelt boter in een koekenpan. Bak de panko in de boter op middelhoog vuur tot hij goudbruin is.
  • Laat indien nodig uitlekken op keukenpapier. Meng met zout en peterselie.
  • Strooi de lactosevrije mac en kaas erover en serveer.
Eet smakelijk!
Tips

De beste manier om te zorgen voor een mooie en dikke lactosevrije mac and cheese saus is door wat tijd te besteden aan de rouxbasis. Een roux is een mengsel van bakmeel en vet, in dit recept lactosevrije boter, dat wordt gebruikt om sauzen en soepen in te dikken. Het wordt gemaakt door gelijke delen bakmeel en vet op laag tot middelhoog vuur te koken tot het mengsel een licht goudbruine kleur krijgt.

Tips

Het is belangrijk om de roux een paar minuten te koken om de smaak van rauw bakmeel te laten verdwijnen voordat je de melk toevoegt. Dit proces helpt bij het ontwikkelen van een nootachtige, geroosterde smaak die diepte en rijkdom toevoegt aan je saus en zorgt voor een fluweelzachte textuur. Zodra het mengsel glad is, voeg je geleidelijk lactosevrije melk en room toe. Klop voortdurend om klontjes te voorkomen.

Vragen over lactosevrije macaroni en kaas

Met een makkelijk lactosevrij macaroni en kaas recept kan iedereen genieten van deze geliefde familiefavoriet. Lees hieronder verder voor meer informatie over lactosevrije macaroni met kaas.

Kun je lactosevrije melk gebruiken in mac and kaas?
Je kunt mac and cheese zeker lactosevrij maken door melk en room te gebruiken die geen lactose bevatten. Het resultaat zal net zo lekker zijn. Hetzelfde geldt voor de kazen - om er zeker van te zijn dat iedereen mee kan smullen, kies je lactosevrije varianten. Als je gluten- en lactosevrije mac and cheese wilt maken, moet je glutenvrij bakmeel gebruiken in plaats van gewoon tarwemeel en glutenvrije panko voor je toppings.
Wat serveer je bij lactosevrije macaroni en kaas?
Een eenvoudige groene salade met een lichte vinaigrette dressing kan een licht en verfrissend bijgerecht zijn. De verse groenten helpen de rijkdom van de saus te doorbreken en zorgen voor een veelzijdige eetervaring met verschillende texturen en mondgevoel. Andere favorieten om te serveren bij lactosevrije mac and cheese zijn gerookte gegrilde kip om de romigheid van de kaassaus in balans te brengen, knapperig knoflookbrood voor extra textuur en een aromatisch knoflookcontrast, en geroosterde groenten voor meer knapperigheid en hartigheid.
Hoe lang blijft lactosevrije mac and kaas goed?
Zelfgemaakte lactosevrije mac and kaas is over het algemeen 3-5 dagen houdbaar in de koelkast. Laat het afkoelen voordat je het in een luchtdichte bak doet. Als je de houdbaarheid verder wilt verlengen, kun je je mac en kaas ongeveer 3 maanden invriezen.

Ingrediënten

Lactosevrije mac and cheese:
Macaroni
400 g
Lactosevrije boter
3 el
Tarwemeel
3 el
Arla Lactofree Halfvolle melkdrank
450 ml
Lactosevrije kookroom
100 ml
Champagne-azijn of wittewijnazijn
1 el
Lactosevrije cheddar, geraspt
150 g
Lactosevrije mozzarella, geraspt
150 g
Zout
1 tl
Cayenne peper
¼ tl
Toppings:
Lactosevrije boter
2 el
Panko
2 el
Zout
¼ tl
Peterselie, fijngehakt (optioneel)
1 el

Verwen uzelf met een romige macaroni & kaas zonder lactose

Als het om comfort food gaat, is macaroni met kaas een klassiek gerecht waar veel mensen naar grijpen. Maar voor mensen die proberen op hun lactosegebruik te letten, lijkt het misschien buiten bereik. Gelukkig is dat niet het geval. Met een geweldig lactosevrij mac and cheese recept zoals het onze, is het maken van de rijke en romige Amerikaanse klassieker heel goed mogelijk en net zo gemakkelijk als normaal.

Lactosevrije macaroni met kaas is een heerlijke maaltijd met veel smaak. De zachte saus met twee kazen bedekt de milde kaas in een malse combinatie die je doet watertanden. Voor extra knapperigheid en frisheid serveren we onze versie met in boter gebakken panko en peterselie. Het resultaat is een frisse, knapperige combinatie die het gerecht nootachtige, hartige en licht peperige noten geeft.

Andere klassieke recepten zonder lactose die zowel kinderen als volwassenen zeker zullen waarderen zijn dit recept voor lasagne, deze voor witte pizza, en deze hamburger met lactosevrije yoghurt knoflooksaus.

De lactosevrije mac en cheese is wat het geheel bindt

Mac and cheese maken met lactosevrije melk, room en kaas verandert niets aan de heerlijke aard van dit belangrijke onderdeel van het gerecht. De dikke saus is rijk en smaakvol. Hij dankt zijn romige en licht kleverige textuur aan de gesmolten mozzarella en cheddar.

De milde mozzarella zorgt voor een licht zoete en pittige smaak, terwijl de smaakvolle cheddar heerlijke nootachtige en zoute noten en een beetje hartige scherpte toevoegt. Deze scherpte, de helderheid van het azijn en de rokerige hitte van de cayennepepersaus brengen de rijkdom in balans en zorgen voor een complexe en smaakvolle saus.

De saus brengt alle elementen samen en bindt de malse macaroni en knapperige toppings tot een samenhangende en bevredigende maaltijd.

Serveer met een frisse salade om tegenwicht te bieden aan de rijke en romige macaroni

Het serveren van een lichte salade met vinaigrette naast lactosevrije mac and kaas kan een verfrissende toevoeging zijn. De frisse groenten in de salade kunnen de rijkdom van het gerecht in evenwicht helpen brengen, waardoor je een bevredigende maaltijd krijgt die goed is afgerond en in balans is.

Je kunt in de vinaigrette dezelfde azijn gebruiken als in de saus. Spinazie en rucola zijn een goede keuze omdat hun lichte bitterheid de overdadige rijkdom van de lactosevrije mac and kaas zal doorbreken. Tomaten zijn ook een goede keuze omdat ze elke maaltijd kunnen opfleuren met hun levendige zuurgraad.

Ideeën om het recept te variëren

Een smakelijke manier om te experimenteren met ons eenvoudige recept is om de toppings die je gebruikt te mengen om het gerecht op te fleuren en een beetje knapperigheid te geven. Verschillende verse kruiden zoals bieslook, basilicum, salie en koriander kunnen worden gebruikt om een unieke draai aan je maaltijd te geven. Je kunt ook verschillende soorten paneermeel gebruiken, zoals zelfgemaakt paneermeel op smaak gebracht met je favoriete kruiden en specerijen of geplette crackers voor een zoutere toevoeging.

Een andere zoute toevoeging die erg populair is, is verkruimelde ham en bacon. Deze vleessuggesties maken de lactosevrije mac and kaas nog vullender en zorgen voor extra textuur. Overig minder zoute eiwitten zoals fijne garnalen en kreeft kunnen zelfs worden gebruikt voor een decadente twist.