Om Ali

Om Ali

45 min.
Om Ali, umm Ali, omali, oumm Ali – dit heerlijke gerecht is bekend onder vele verschillende namen, die allemaal ‘moeder van Ali’ betekenen. Het traditionele Egyptische dessert met zacht bladerdeeg, verschillende noten en room werd voor het eerst bereid in het Mamluk-tijdperk en genoemd naar de vrouw van een sultan. Hoewel om Ali al vele eeuwen geleden is uitgevonden, blijft het heerlijk en is het in het hele Midden-Oosten een vaste traktatie geworden voor speciale evenementen zoals de ramadan. Probeer ons gemakkelijke recept voor om Ali recept voor een romige broodpudding met noten voor iftar.
https://www.arla.nl/recepten/om-ali/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Snijd het bladerdeeg in vierkantjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met losgekopt ei en zorg ervoor dat er ruimte tussen de stukjes overblijft.
  • Bak ze 15 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn. Laat ze vervolgens afkoelen.
  • Snijd de bladerdeegvierkantjes in kleinere stukje en leg die in een terracotta ovenschaal of diepe ovenschotel.
  • Bestrooi het bladerdeeg met walnoten, rozijnen, amandelen, pistachenoten, hazelnoten en kokosvlokken.
  • Verwarm in een steelpan de melk met de suiker, de vanille, het kaneel en de boter op matig vuur en blijf af en toe roeren tot het begint te koken.
  • Giet de melk over het bladerdeeg en de noten. Laat het geheel een paar minuten staan tot het deeg de vloeistof heeft opgenomen en zacht is geworden.
  • Bedek het oppervlak van het bladerdeeg voorzichtig met room.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C (gewone oven).
  • Bak de om Ali 20 minuten in de oven tot de bovenkant van de room goudbruin wordt.
  • Bestrooi met noten, rozijnen en kokosvlokken en serveer.
Eet smakelijk!
Tip

Als je je afvraagt hoe je de om Ali smeuïger, romiger en met minder textuur kunt maken, is de beste tip om de noten en rozijnen heel fijn te hakken of ze een paar pulsjes te geven in je blender of keukenmachine. Je kunt het bladerdeeg ook in kleinere stukjes scheuren, zodat ze de zoete melk beter absorberen. Als je daarentegen een nog knapperige om Ali met meer structuur wilt, gebruik je gewoon grotere stukken bladerdeeg en grover gehakte noten. Door het dessert de laatste minuten van de oventijd te grillen, wordt de roomlaag ook iets krokanter.

Vragen over om Ali

Om Ali, umm Ali of oumm Ali – de namen van dit authentieke gerecht variëren net zo veel als de smaakvolle ingrediënten. Met ons recept voor om Ali maak je een lekker, traditioneel broodpudding-achtig dessert met bladerdeeg, noten, rozijnen en kokosvlokken en romige, dikke room. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen.

Wat is om Ali?
Een om Ali is een klassiek Egyptisch dessert. De broodpudding wordt meestal gemaakt met bladerdeeg en zoete melk met kaneel en dikke room. Klassieke ingrediënten voor om Ali zijn onder andere amandelen, pistachenoten, kokosvlokken en rozijnen. Andere noten zoals hazelnoten en walnoten worden ook vaak gebruikt. In tegenstelling tot Engelse broodpudding bevat het gerecht geen eieren en heeft het dus een lichtere en lossere textuur. Het populaire dessert kan zowel warm als koud worden gegeten.
Hoe maak je om Ali?
Met een gemakkelijk dessertrecept voor om Ali als het onze is het maken van een romige broodpudding gevuld met traditionele smaken uit het Midden-Oosten geen probleem. Bakken eerst het bladerdeeg goudbruin en krokant. Snijd het in kleinere stukken, leg het in een ovenschaal en bestrooi het met gehakte noten, rozijnen en kokosvlokken. Kook de zoete melk door melk, boter, suiker, vanille en kaneel te mengen. Giet het over het deeg en laat het een paar minuten intrekken voordat je het bedekt met room en het in de oven goudbruin bakt. Bestrooi met meer noten, rozijnen en kokosvlokken en serveer.
Welk deeg wordt gebruikt voor om Ali?
Het broodpuddingachtige dessert om Ali kan worden bereid met verschillende soorten brood en deeg. In ons recept gebruiken we gebakken bladerdeeg, omdat dit het romige dessert een beetje knapperig maakt. Maar je kunt ook gebakken filodeeg, platbrood, briochebrood, palmierkoekjes, witbrood, croissants of Khari-koekjes (een traditioneel koekje van bladerdeeg) gebruiken. Omdat je oud brood kunt gebruiken dat niet meer helemaal vers is, is dit gerecht een goede manier om te voorkomen dat je oud brood weggooit.
Hoe lang blijft om Ali goed?
Dit om Ali-dessert is 2-3 dagen houdbaar in de koelkast, als je het bewaart in een luchtdichte bak. Wanneer je klaar bent om van je restje om Ali te genieten, warm je het in de oven op 150°C (gewone oven) op tot het helemaal doorgewarmd is. Het kan nodig zijn om bij het opwarmen een beetje melk of room toe te voegen om het vochtig te houden. Aangezien in de meeste recepten wordt aanbevolen het dessert vers te maken in plaats van het van tevoren te maken, kun je er ook voor kiezen de verschillende onderdelen (zoete melk, bladerdeeg en gehakte noten) van tevoren te bereiden en voor het gemak in de koelkast te bewaren.

Ingrediënten

Room
160 g
Bladerdeeg, in vierkantje gesneden
10 vellen
Ei, losgeklopt
1
Melk
1200 ml
Suiker
200 g
Boter
500 g
Kaneelpoeder
1 el
Vanille
1 tl
Walnoten, fijngehakt
100 g
Rozijnen
160 g
Amandelschaafsel
70 g
Pistachenoten, fijngehakt
100 g
Geroosterde hazelnoten, fijngehakt
120 g
Kokosvlokken
75 g

Klassieke Midden-Oosterse om Ali

Het Arabische dessert om Ali is een zoete, smaakvolle broodpudding met warme kruiden en lekkere noten. Warm geserveerd is de kleverige en licht krokante lekkernij overheerlijk. De verwarmende kruiden en zoete ingrediënten die worden gebruikt om het te maken, resulteren in een verbazingwekkend aroma van kruiden en zoetheid uit het Midden-Oosten dat zich tijdens het bakken door je huis verspreidt.

Het is verrassend gemakkelijk en eenvoudig te maken, en door de ingrediënten van tevoren te bereiden en om Ali vers te serveren, kun je je iftar-diner moeiteloos afsluiten zonder afbreuk te doen aan de versheid en smaak.

Om Ali met bladerdeeg en room

Een traditionele om Ali is licht knapperig als hij vers wordt gemaakt. Hoewel het boterachtige, gebakken bladerdeeg doordrenkt is met zoete melk, waardoor het midden van de stukken zacht en mals wordt, blijven de randen meestal nog een paar uur na het bakken een beetje knapperig. De combinatie van zacht en licht krokant deeg, knapperige noten, taaie rozijnen en smeuïge gegrilde room is goed voor een om Ali met bladerdeeg met veel verschillende texturen die er geweldig uitziet met zijn goudbruine bovenkant met knapperige toppings.

Heerlijk ovendessert met smaken uit het Midden-Oosten

De kaneel die wordt gebruikt om de zoete melk in de om Ali op smaak te brengen, geeft het gerecht een karakteristieke zoet-pittige smaak. De specerij geeft het rijke melkmengsel van suiker en boter ook een heerlijk verwarmend karakter dat goed samengaat met de rijkdom van de room. De andere ingrediënten van de om Ali – de kokosvlokken, hazelnoten, amandelen, walnoten, pistachenoten en rozijnen – geven het dessert een heerlijke veelzijdige zoetheid met nootachtige, aardse en fruitige smaken.

Als dit traditionele recept voor om Ali met bladerdeeg je enthousiast heeft gemaakt om op zoek te gaan naar meer lekkere, traditionele desserts met veel smaak, waarom bekijk je dan niet onze recepten voor kulaj, mafroukeh en kunafa?

Voeg een eigen accent toe

Aangezien er niet één recept is voor om Ali, kunt u experimenteren om het beste om Ali-recept voor jou en je gezin te maken door te spelen met verschillende specerijen zoals pittige kardemom, aardse en bloemige saffraan, of warm-pittige kruidnagel. De warme melk kan ook op smaak worden gebracht met aromaten zoals oranjebloesemwater of rozenwater.

Je kunt ook bijvoorbeeld zoetzure gedroogde cranberry's of gehakte, karamelachtige dadels gebruiken in plaats van rozijnen, of de traditionele broodpudding bestrooien met chocoladeschilfers voordat je hem bakt, voor een rijke, kleverige en verrassende toevoeging.