Mafroukeh

Mafroukeh

> 60 minuten
Mafroukeh is een populair dessert uit het Midden-Oosten dat lagen dikke room en lagen met pistachesmaak combineert en zo een zoete en heerlijke traktatie vormt. Met traditioneel knafeh-deeg in combinatie met pistachecrème, lagen roomvulling en fijngehakte pistachenoten biedt dit gerecht een verrukkelijke dessertervaring. Dit recept is perfect om gasten op te trakteren of van te laten genieten als speciale traktatie na iftar.
https://www.arla.nl/recepten/mafroukeh/

Bereidingswijze

  • Bak het knafehdeeg in boter en suiker goudbruin.
  • Doe het gebakken knafehdeeg in een kom en kneed grondig met geplette pistachenoten en pistachecrème.
  • Verdeel het knafehdeeg in twee delen. Rol of druk elk deel uit tussen twee stukken huishoudfolie.
  • Leg een laag knafehdeeg in een ovenschaal en voeg vervolgens een laag room toe, gevolgd door de resterende laag knafehdeeg.
  • Zet minstens 2 uur in de koelkast.
  • Snijd in vierkanten, serveer en geniet!
Eet smakelijk!
Tip

Wanneer je de mafroukeh en room in lagen op elkaar legt, zorg er dan voor dat je elke laag stevig maar voorzichtig aandrukt omdat de room zacht is. Doe dit gelijkmatig om ervoor te zorgen dat ze aan elkaar plakken en om een nette en gelijkmatige uitstraling te creëren. Om het deeg gemakkelijker te verdelen, rol of druk je het plat tussen 2 stukken vershoudfolie. Zo kun je het deeg gemakkelijker verplaatsen bij het samenstellen van de afzonderlijke lagen. Laat het dessert minstens 2 uur voor het serveren in de koelkast staan zodat de lagen steviger kunnen worden. Zo kun je het dessert ook gemakkelijker in nette kleine vierkantjes snijden.

Vragen over mafroukeh

Lees hieronder hoe je mafroukeh bel-festuk maakt, een traditionele delicatesse uit het Midden-Oosten. Dit dessert met pistachesmaak is de perfecte afsluiting van de iftar, geserveerd met een kopje koffie of thee.

Wat is mafroukeh?
Mafroukeh is een traditioneel zoet gebakje uit het Midden-Oosten. Het wordt gemaakt door een delicaat deeg rond een romige vulling te wikkelen dat vervolgens wordt gefrituurd of gebakken voor een knapperige, brosse textuur. In ons mafroukeh-recept wordt het deeg gecombineerd met gemalen pistachenoten en pistachecrème om een deeg vol pistachesmaak te krijgen. Het deeg wordt vervolgens rond een dikke, fluweelachtige room gevouwen en bedekt met wat pistache.
Hoe maak je mafroukeh?
Om mafroukeh-gebakjes te maken, begin je met het bakken van het knafeh-deeg in een pan met boter en suiker totdat het goudkleurig wordt. Meng het deeg met gemalen pistachenoten en pistachecrème in een kom, verdeel het in 2 helften en rol of druk deze helften plat tussen twee stukken huishoudfolie. Doe een gedeelte van het deeg in een ovenschaal, gevolgd door een laag room en een laatste laag deeg. Strooi er gemalen pistachenoten over en laat vervolgens minstens 2 uur in de koelkast staan. Wanneer je het wilt gaan serveren, snijd je het in kleine vierkantjes. Geniet van deze heerlijke traktatie.
Welk deeg gebruik je voor mafroukeh?
Mafroukeh wordt meestal gemaakt met een zeer dun en delicaat deeg genaamd 'knafeh deeg'. Het lijkt op filodeeg, maar het is niet 100% hetzelfde. Het is een soort deeg uit het Midden-Oosten dat is gemaakt van fijn griesmeelmeel, bloem, boter en water. Het deeg wordt uitgerekt en in dunne, lange strengen getrokken en is een belangrijk ingrediënt in veel Midden-Oosterse desserts.

Ingrediënten

Room
1 blikje
Kunafa-deeg
400 g
Boter
2 el
Suiker
200 g
Pistachenoten, fijngehakt
200 g
Pistachepasta
250 g

Traditioneel mafroukeh bel-festuk dessert

Mafroukeh bel-festuk is een traditioneel dessert uit het Midden-Oosten met pistache en room. ' bel festuk' betekent 'met pistache' en verwijst naar het knafehdeeg met pistachesmaak, afgewisseld met laagjes dikke room. Dit dessert is populair en wordt vaak bereid voor speciale gelegenheden zoals bruiloften, feestdagen en andere feestelijke gelegenheden. Het is een echte delicatesse, geliefd bij mensen van alle leeftijden, niet alleen vanwege de heerlijke smaak, maar ook vanwege de kenmerkende textuur en presentatie. Het wordt vaak geserveerd met een warme drank zoals thee of koffie.

Bekijk meer prachtige, traditionele dessertrecepten, zoals knafeh met room, kulaj geserveerd met bloesemwatersuikersiroop of karamelvermicelli met cranberries en chocolade.

Laagjes zoete pistache mafroukeh met room

Dit onweerstaanbare traditionele mafroukeh bel-festuk bestaat uit drie lagen room en deeg met pistachesmaak. De rijke room geeft een natuurlijke smaak met een vleugje zoetheid en combineert prachtig met de prominente pistachesmaak van fijngehakte pistachenoten en de pistachecrème. De pistachenoten zorgen voor een nootachtige, zoete en licht hartige smaak die het hele dessert met elkaar verbindt. Het zorgt voor een perfecte balans tussen de romige en knapperige texturen en de zoete en nootachtige smaken.

Knafeh-deeg met pistachesmaak

Pistache is een hoofdingrediënt in veel traditionele desserts uit het Midden-Oosten vanwege de kleur en aromatische smaak. Het gebruik van pistache in knafehdeeg geeft het traditionele deeg uit het Midden-Oosten een heerlijk nootachtige smaak. Het deeg is gemaakt met griesmeel en in dunne, lange strengen getrokken.

Voor dit mafroukeh bel-festuk gaan we all-in met de pistachesmaak en verwerken we zowel fijngehakte pistache als pistachecrème in het deeg voor maximale smaak. De onderste en bovenste lagen mafroukeh bestaan uit knafeh-deeg met pistachesmaak en een roomlaag ertussen, waardoor een heerlijk en romig dessert ontstaat dat perfect is om met het gezin te delen.

Voeg je eigen touch toe

Wees creatief en voeg je eigen persoonlijke touch toe aan het recept met verschillende smaken en noten. Probeer naast de pistachenoten eens walnoten, hazelnoten of geraspte kokosnoot toe te voegen aan de pistachenoten. Je kunt de noten zelfs even snel roosteren in de oven of in een pan om de nootachtige smaak te verdiepen en een knapperigere textuur te krijgen.

Je kunt ook wat honing of dadelsiroop mengen met de room voor extra zoetheid of een paar druppels oranjebloesemwater toevoegen voor een delicaat bloemig aroma. Voeg voor een verfrissende twist een scheutje vers geperst citroensap toe om de zoete lekkernijen een subtiele citrusachtige smaak te geven.