Pasta Alfredo

Pasta Alfredo

30 min.
Pasta Alfredo is een klassiek Italiaans pastagerecht met boter, kaas en room. Het is echt snel te bereiden en vrijwel iedereen vindt het heerlijk! Dit pastagerecht is perfect voor de lunch of als je een snel diner nodig hebt. Als je meer eiwitten wilt, kun je ook kip, kalkoen of een vleesalternatief toevoegen, maar dit is het basisrecept. Pasta Alfredo is het lekkerst als het meteen wordt opgediend.
https://www.arla.nl/recepten/pasta-alfredo/

Bereidingswijze

  • Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp de kaas fijn en zet opzij.
  • Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Bak de uien in de boter tot ze zacht zijn. Voeg de room en de doperwten toe. Breng aan de kook, haal van het vuur en roer de kaas erdoor. Breng op smaak met zout en veel versgemalen zwarte peper.
  • Schep de vers gekookte pasta door de saus.
  • Serveer je pasta Alfredo met versgemalen zwarte peper; je kunt het gerecht ook op smaak brengen met wat verse peterselie.
Eet smakelijk!

Pasta Alfredo

Wat betekent Alfredo in pasta?
Het gerecht is genoemd naar de uitvinder, Alfredo Di Lelio, die in 1914 de eerste fettuccine all'Alfredo maakte om zijn vrouw te helpen haar eetlust terug te krijgen na de geboorte van hun eerste zoon.
Hoe heet Alfredo-saus in Italië?
Interessant is dat de veelgeprezen kant-en-klare Alfredo-saus technisch gezien niet bestaat in Italië. Het dichtste familielid zou is een ‘al burro'-saus, waarbij een klontje boter in de serveerschaal wordt gedaan. Vervolgens wordt de pasta, samen met een paar eetlepels kookvocht, in de schaal geschept en met kaas geëmulgeerd tot een rijke en weelderige saus.
Wat is het verschil tussen witte saus en Alfredo-saus?
Witte saus, ook wel bechamelsaus genoemd, is een Franse uitvinding en wordt gemaakt met een roux (bloem en gesmolten boter) en room of melk. Een Alfredo-saus daarentegen is van Italiaanse oorsprong en bevat kaas (meestal parmigiano), terwijl er geen bloem wordt gebruikt om de saus te verdikken.
Wat maakt Alfredo-saus lekkerder?
Het geheim zit hem in de kaas. Die voegt een complexe combinatie toe van licht pittige, rijke en nootachtige smaken die de saus onderscheidt van alle andere sauzen. De kwaliteit van de kaas maakt een verschil, dus kies het beste stuk dat je kunt vinden.
Waarom is mijn Alfredo-saus niet romig?
Dit is een veel voorkomende klacht bij restjes Alfredo waarbij de vetten zich van de saus hebben losgemaakt. Dit kun je gemakkelijk verhelpen door tijdens het opwarmen een scheutje melk toe te voegen. Begin klein (eerst een paar eetlepels) en voeg meer toe totdat je gerecht zijn oorspronkelijke, romige glorie terug heeft.

Ingrediënten

Fettuccine
300 g
Svecia-kaas
100 g
Sjalotjes
2
Knoflookteentjes
2
Boter
2 el
Kookroom
300 ml
Ingevroren doperwten
200 g
Zout naar smaak
Versgemalen zwarte peper naar smaak

Een romige pastaklassieker

De geschiedenis van de fettuccine all'Alfredo, die teruggaat tot 1914, leest als een liefdesverhaal. Toen de vrouw van de Italiaanse restauranthouder Alfredo Di Lelio beviel van hun tweede kind, had ze moeite om haar eetlust terug te krijgen. Vastbesloten haar te helpen, probeerde Alfredo van alles. Hij creëerde uiteindelijk een eenvoudig gerecht van fettuccine, die hij in een pan door boter en parmigiano schepte. Zijn vrouw, blij met zijn uitvinding, moedigde Alfredo aan om het gerecht op de kaart van zijn restaurant te zetten. De rest is geschiedenis.

Hoe kook je in een handomdraai een elegante maaltijd

Dit gerecht omtoveren tot een elegante maaltijd zit hem in de presentatie. Voor lange stukken pasta, zoals fettuccine in dit recept, pak je een portie pasta met een vork en draai je de pasta met behulp van een soeplepel tot een geraffineerde berg verwarde slierten. Leg de pasta voorzichtig in het midden van het bord of de schaal, bestrooi met versgemalen peper en peterselie, voeg wat geraspte kaas toe en dien op.

Heerlijk, maar toch betaalbaar

De Italiaanse keuken wordt geroemd om haar bijna mysterieuze vermogen om met de eenvoudigste ingrediënten grote, stevige smaken te creëren. Dit recept is niet anders. Een sterke kaas, zoals de traditionele parmigiano, of een minder traditionele svecia of gruyère, is de ster van deze show. Je kunt kiezen voor een dure of meer voordelige optie, afhankelijk van je budget. De rest van de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in je keuken, waardoor dit een snel en gemakkelijk gerecht is dat je elke dag van de week snel kunt maken.

Hoe kun je je pasta Alfredo verbeteren?

Een Alfredo-saus is de perfecte basis voor veel andere ingrediënten, en je kunt het gerecht helemaal omtoveren door combinaties toe te voegen als champignons en kip, zalm en dille, of een medley van zomergroenten als courgette, asperges en suikermais.