Rumcakeballetjes

Rumcakeballetjes

30 min.
Zelfgemaakte rumcakeballetjes zijn heerlijke traktaties die je in een handomdraai maakt. Je maakt ze door overgebleven cake te combineren met gesmolten pure chocolade, frambozenjam en rumextract. Een goede manier om geen voedsel te verspillen, zelfs als je cake of gebak is uitgedroogd - en ze smaken heerlijk! Gebruik ons eenvoudige cakeballetjesrecept om van oude cake nieuwe, zoete en intense chocoladerumballetjes voor het hele gezin te maken. Verzamel iedereen in de keuken om te helpen de cakeballetjes door geraspte kokos te rollen en misschien af en toe een hapje te stelen.

Bereidingswijze

  • Verkruimel de cake in kleinere stukjes.
  • Smelt de chocolade, bijvoorbeeld in een magnetron of au bain-marie.
  • Doe de cake en de gesmolten chocolade in een keukenmachine met een deeghaak.
  • Voeg frambozenjam, cacao, volvette room en geraspte kokos toe en meng op gemiddelde snelheid tot de textuur gelijkmatig is.
  • Voeg rum naar smaak toe en meng goed.
  • Maak 20 rumcakeballetjes van het mengsel. Rol ze door de geraspte kokos en zet ze afgedekt in de koelkast tot ze worden geserveerd.
Eet smakelijk!
Tips

Rumcakeballetjes hoeven niet te worden gemaakt van maar één soort overgebleven cake. Je kunt ook prima verschillende soorten cake combineren. Je kunt ook overgebleven cake gebruiken die is ingevroren en ontdooid. Dat betekent dat je kleine hoeveelheden overgebleven cake in de vriezer kunt bewaren tot je na een paar weken of maanden genoeg hebt verzameld om rumballetjes te maken. Als je ontdooide restjes gebruikt, kun je de rumcakeballetjes die je ermee maakt niet opnieuw invriezen.

Tips

Voor een perfect vochtige en zachte textuur pas je de hoeveelheid jam, room en kokosnoot aan aan hoe droog of nat de restjes zijn die je gebruikt. Vergeet niet dat ze wat steviger worden in de koelkast.

Vragen over rumcakeballetjes

Met ons eenvoudige recept voor rumcakeballetjes maak je snel een lekkere traktatie van overgebleven cake. Lees hieronder de antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen over deze heerlijke snack om meer te weten te komen over wat rumcakeballetjes zijn en hoe je ze het beste kunt bewaren.

Wat zijn rumcakeballetjes?
Rumcakeballetjes zijn kleine, ronde cakejes die worden gemaakt door overbleven cake te combineren met chocolade, jam en rum of rumextract. De taarten hebben een zoete, chocoladeachtige smaak en zijn zacht, dicht en smeuïg. Ze kunnen worden gemaakt met allerlei verschillende overgebleven soorten cake en kunnen worden gedecoreerd voor elke gelegenheid. Dat betekent dat je ze kunt maken wanneer je maar wilt!
Hoe maak je cakeballetjes?
Maak rumcakeballetjes door overgebleven cake, chocolade, frambozenjam, geraspte kokos, rumextract en volvette room te mengen in een keukenmachine. Rol balletjes van het mengsel en rol ze door een 'topping', bijvoorbeeld geraspte kokos, cacao of hagelslag. Eet ze op nadat je ze even hebt laten afkoelen in de koelkast.
Hoe lang blijven cakeballetjes vers?
Rumcakeballetjes blijven 5-7 dagen goed. De beste manier om ze te bewaren is door ze in een luchtdichte trommel te doen waarin je een stuk keukenpapier hebt gelegd. Bewaar ze in één laag om te voorkomen dat ze aan elkaar blijven plakken. Haal de rumballetjes kort voordat je ze serveert uit de koelkast zodat ze wat zachter worden.
Kun je cakeballetjes invriezen?
Het invriezen van rumcakeballetjes is geen probleem – zolang de cake waarvan ze zijn gemaakt niet eerder ingevroren is geweest. Doe de cakeballetjes die je niet op kon of die je vooraf hebt gemaakt in een luchtdichte trommel waarbij je de lagen van elkaar scheidt. Je kunt ervoor kiezen om het gemengde beslag of de gerolde ballen in te vriezen. Je kunt ze door geraspte kokos rollen voordat je ze invriest, maar als je ze door hagelslag wilt rollen kun je beter wachten tot ze in de koelkast zijn ontdooid. In de vriezer zijn de rumballetjes ca. 2 maanden houdbaar.

Ingrediënten

Rumcakeballetjes
Cakerestjes, bijvoorbeeld chocoladetaart, sponscake of marmercake
600 g
Pure chocolade, 55% cacao
250 g
Frambozen jam
100 ml
Cacaopoeder
2 el
Volvette room
50 ml
Geraspte kokos
150 g
Donkere rum of rumextract
3 el
Garnering
Geraspte kokos

Gemakkelijke rumcakeballetjes met topping

Met ons recept voor cakeballetjes maak je gemakkelijk zelf een lekkere chocolade-rumsnack, waarvoor je niets hoeft te bakken! Je maakt ze door overgebleven cake weer vochtig te maken en er smaak en textuur aan toe te voegen door hem in een keukenmachine te mengen met gesmolten chocolade, frambozenjam en rum.

Maar dat is niet de enige manier om smaak toe te voegen. Rol de rumcakeballetjes door geraspte kokos om een zoete en nootachtige smaak toe te voegen aan de diepe en intense smaak die ze al hebben en om ze er onweerstaanbaar te laten uitzien. Door de balletjes door een ‘topping’ te rollen, voeg je textuur, smaak en kleur toe en zijn ze ook gemakkelijker te eten, want zonder topping kunnen ze behoorlijk plakkerig zijn.

Maak rumballetjes van overgebleven cake

Rumcakeballetjes kunnen worden gemaakt van restjes van een breed scala aan cakes, van een klassieke cake of marmercake tot worteltaart. De meest klassieke keuzes voor rumballetjes zijn waarschijnlijk de donkerdere cakes zoals chocoladecake of een stroperige brownie, maar als je je cakeballetjes een fruitig tintje wilt geven dat goed past bij de rumsmaak, kun je zelfs restjes bananencake gebruiken. In het algemeen is het beter om voor gewone cake te gaan, omdat cakes met mousse, slagroom of iets dergelijks het mengsel wat te nat kunnen maken om er cakeballetjes van te rollen.

Extra smaak met rum of rumextract

Voeg donkere rum of rumextract toe aan het mengsel om de rumcakeballetjes hun karakteristieke smaak te geven. Donkere rum voegt een diepe, kruidige smaak toe aan de zoete cake. Deze smaak en de kick van de alcohol in de rum is behoorlijk intens omdat de rumballetjes niet worden gebakken. Als je een alcoholvrije optie wilt, krijg je met rumextract wel de smaak maar niet de kick. Experimenteer met hoeveel rum of rumextract er nodig is om de perfecte smaak te krijgen die bij jou past.

Geef er je eigen draai aan

Rumcakeballetjes bieden veel mogelijkheden om creatief te zijn op het gebied van smaken en decoraties. Je kunt niet alleen experimenteren met het soort overgebleven cake dat je gebruikt, maar je kunt ook verschillende soorten noten toevoegen om de anders vrij zachte lekkernij wat meer bite te geven. Gebruik gehakte walnoten, pecannoten, pinda's of je favoriete noten; misschien licht geroosterd in een warme pan om een diepere, nootachtigere smaak naar voren te brengen.

Rol de balletjes door kokos, cacaopoeder of gekleurde hagelslag

Wees creatief met de 'toppings' die je gebruikt voor de rumcakeballetjes als je iets anders wilt proberen dan geraspte kokos. Je verandert niet alleen de smaak, maar ook de look. Maak bijvoorbeeld romantische Valentijnscakeballetjes door ze door mooie, gevriesdroogde frambozen te rollen of vrolijke paasrumballetjes die door gele hagelslag zijn gerold.

Experimenteer met levendige kleuren om de perfecte rumcakeballetjes te maken voor Kerstmis of Halloween. Als je toevallig cakepopstokjes of stevige rietjes hebt, kun je je traktaties zelfs serveren als cakelolly’s voor een leuke andere eetervaring. Voor een leuk kersteffect kun je ook kerstzuurstokken gebruiken!

De rumballetjes door cacaopoeder rollen versterkt de intensiteit van de chocoladesmaak en is misschien de meer ‘volwassen’ keuze. Kleurrijke hagelslag valt vast in de smaak bij alle leeftijdsgroepen, maar vooral bij een jonger publiek vanwege de knapperige zoetheid en regenboogspeelsheid van de hagelslag, waarmee de balletje perfect zijn als verjaardagstraktatie.