Thaise salade

Thaise salade

35 min.
Thaise salade is een kleurrijke en vullende, maar toch lichte salade. Hier is een recept voor Thaise salade met gegrild rundvlees, maar je kunt het ook maken met kipfilet of vegetarisch, waarbij je edamamebonen gebruikt in plaats van vlees. Thaise salade wordt geserveerd met yam-dressing, een pittige en intense dressing gemaakt van onder andere chili, knoflook, limoensap en vissaus.
https://www.arla.nl/recepten/thaise-salade/

Bereidingswijze

Flanksteak
  • Verwarm een grillpan goed voor.
  • Bestrijk de flanksteak met olie en gril het ongeveer 1 minuut aan elke kant.
  • Verlaag de temperatuur naar middelhoog en gril het vlees nog ongeveer 5 minuten aan elke kant.
  • Bestrooi met zout en peper. Laat het vlees afgedekt rusten en snijd het vlak voor het serveren in dunne plakjes.
Dressing
  • Snijd de steeltjes van de chilipepers - laat indien gewenst de zaadjes erin zitten voor een pittigere dressing.
  • Snijd de chilipepers in stukjes en doe ze samen met knoflook, vissaus, limoensap en honing in een blender of keukenmachine. Mix de dressing tot het fijngehakt is.
  • Doe de yam dressing in een klein kannetje of kom. De yam dressing heeft een pittige en intense smaak.
Thaise salade
  • Kook, vlak voor het serveren, de eiernoedels volgens de instructies op de verpakking. Laat de noedels uitlekken in een zeef en meng ze met sesamolie.
  • Snijd de komkommers in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes met bijvoorbeeld een lepel. Snijd de komkommers in schuine plakjes.
  • Verdeel de noedels over 4 diepe borden en garneer met komkommer, tomaten en ui. Scheur de kruiden in kleinere stukjes en voeg ze toe aan de salade (bewaar wat voor de garnering).
  • Verdeel de plakjes vlees erover, bestrooi met pinda's en garneer met de rest van de kruiden. Serveer de yam dressing apart zodat iedereen naar wens kan toevoegen.
Eet smakelijk!
Tips

Je kunt de noedels weglaten en de Thaise salade serveren als een licht voorgerecht of lunchgerecht. Serveer er eventueel geroosterd brood bij.

Tips

Je kunt een groene versie van de Thaise salade maken door het vlees te vervangen door edamamebonen en dunne reepjes wortel.

Tips

Of je kunt de salade maken met gegrilde kipfilet. Voor een extra bijzondere variant kun je de flanksteak vervangen door ossenhaas.

Tips

Als je van bijna rauw vlees houdt, kun je de ossenhaas een paar minuten aan elke kant grillen, zodat het vlees een korst krijgt maar vanbinnen nog rauw is - dit wordt seared genoemd.

Ingrediënten

Flanksteak
Rundvlees zonder bot flanksteak (ongeveer 400 g)
1
Olie
1 tl
Grof zout
¾ tl
Versgemalen peper
Dressing
Rode chilipepers, ontpit en gehakt
2
Grote knoflookteentjes gepeld
4
Vissaus
4 el
Versgeperst limoensap
4 el
Vloeibare honing
4 el
Thaise salade
Gedroogde eiernoedels
250 g
Sesamolie
2 el
Komkommers (ongeveer 600 g)
2
Cherry tomaten, gehalveerd
250 g
Banaansjalotten, in dunne reepjes (ongeveer 75 g)
2
Verse koriander
200 g
Muntblaadjes
200 g
Pinda's
100 g