Vegetarische spaghetti bolognese

40 min.
Bereidingstijd 20 min.
Vegetarische spaghetti bolognese

Romige vegetarische bolognese met linzen is een uitstekende manier om meer peulvruchten in je dagelijkse maaltijden te verwerken. Een heerlijke vegetarische maaltijd met de vertrouwde smaken van tomaat, Parmezaanse kaas en verse basilicum, die in veel verschillende gerechten gebruikt kan worden. Je kunt hem serveren met pasta als een klassieke bolognese, maar hij is ook heerlijk in bijvoorbeeld een hartige pannenkoek met knapperige groenten, als topping op een pizza of in een lasagne.

Ingrediënten

Franse groene linzen
250 g
Boter
10 g
Gele ui, fijngesneden
1
Water
300 ml
Groentebouillonpoeder
½ el
Grof zout
1½ tl
Wortelen, in kleine blokjes
200 g
Tomatenblokjes
2 blikjes
Slagroom of kookroom
100 ml
Geconcentreerde tomatenpuree
3 el
Oestersaus (optioneel)
2 el
Suiker
1½ tl
Versgemalen peper
Basilicum
150 g
Parmezaan, fijngeraspt
40 g

Om te serveren

Gedroogde pasta, bijvoorbeeld fettuchine
300 g
Spitskool, fijngesneden
200 g
Parmezaanse, fijngeraspt

Bereidingswijze

  • Spoel de linzen af.
  • Smelt de boter in een pan en bak de uien 2 minuten tot ze glazig zijn.
  • Voeg water, linzen, bouillonpoeder en zout toe en kook de linzen met deksel op de pan op middelhoog vuur. Voeg na 10 minuten de wortels toe en kook nog eens 10 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes, room, tomatenpuree, oestersaus, suiker en peper toe en laat nog ca. 10 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur, voeg basilicum en Parmezaanse kaas toe en laat de linzenstoof een paar minuten trekken.
  • Serveer met versgekookte pasta, spitskool en Parmezaanse kaas.
Eet smakelijk!

Gebruik restjes

Restjes van de bolognese zijn heerlijk als vulling in een hartige pannenkoek met groenten, crème fraîche, rode ui en peterselie. Je kunt het ook gebruiken als spread in een sandwich of uitsmeren op pizzadeeg of een tortillapannenkoek, bestrooien met kaas en bakken als een pizza.

Wist je dat..

Anicia-linzen zijn van hetzelfde type als Puy-linzen, die ook wel ‘delicatesselinzen’ of ‘culinaire linzen’ worden genoemd. Ze kunnen worden vervangen door bijvoorbeeld belugalinzen.

Voedingswaarde, per Serving

Energie-inhoud:

660 Kcal

vezels 15,9 gram vezels
eiwit 33,7 gram eiwit
koolhydraten 111 gram koolhydraten
vet 8,2 gram vet
https://www.arla.nl/recepten/vegetarische-spaghetti-bolognese/