Yoghurt- en cranberrysaus

Yoghurt- en cranberrysaus

10 min.
Deze romige variant van cranberrysaus is een koude, romige saus op yoghurtbasis. Hij past uitstekend bij vleeswaren zoals ham, rosbief of gerookte lamsfilet.
https://www.arla.nl/recepten/yoghurt-en-cranberrysaus/

Bereidingswijze

  • Roer alle ingrediënten voor de saus door elkaar.
Eet smakelijk!

Yoghurt- en cranberrysaus

Hoe kan ik cranberrysaus opleuken?
Als je geraspte sinaasappelschil, gedroogde abrikozen of zelfs geroosterde pecannoten toevoegt, krijgt je saus meteen een verrassende nieuwe smaak.
Hoe maak je cranberrysaus minder bitter?
Voeg een scheutje ahornsiroop of honing toe om de saus minder bitter te maken. Appel- of sinaasappelsap kunnen ook, maar houd er rekening mee dat deze de consistentie en het smaakprofiel van de saus kunnen veranderen.
Waarom is mijn zelfgemaakte cranberrysaus zo vloeibaar?
Twee veelvoorkomende oorzaken hiervan zijn te veel vloeistof of te weinig suiker. In het eerste geval moet je de kooktijd verlengen tot de saus is ingedikt of, als dit niet lukt, een verdikkingsmiddel zoals pectine of gelatine toevoegen. Als de oorzaak te weinig suiker is, voeg je gewoon meer toe tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.
Hoe bewaar je zelfgemaakte cranberrysaus?
Om de saus kort te bewaren, doe je hem gewoon in een luchtdichte doos en bewaar je hem maximaal 14 dagen in de koelkast. Ga als volgt te werk voor grotere hoeveelheden: de saus lijkt erg op een normale gelei of jam en kan worden geconserveerd via de normale waterbadmethode. Zet de afgesloten potten op een koele, droge plaats en eet de saus binnen 12-18 maanden.

Ingrediënten

Gehakte gedroogde cranberry's
28 g
Gehakte verse bieslook
10 g
Gehakte verse rozemarijn
2 g
Honing
2 tl
Zout
½ tl
Zwarte peper
1 snufje
Yoghurt
200 ml

Een romig alternatief voor een populaire klassieker

Deze cranberrysaus op basis van yoghurt is een heerlijk romig alternatief voor de traditionele variant. Het kleine scheutje honing erbij brengt de zuurheid van het fruit perfect in balans. Deze saus is niet alleen snel en makkelijk te maken, maar ook nog eens heerlijk!

Onmisbaar bij elk kalkoengerecht

Weinig smaakcombinaties zijn zo traditioneel als kalkoen en cranberrysaus, en de wetenschap vertelt ons waarom dat zo is: de tannines in de cranberryschil binden zich op natuurlijke wijze met de eiwitten en vetten van de kalkoen, met als resultaat een heerlijk evenwichtige en zoete combinatie. Deze romige variant op het traditionele recept zal al snel je favoriete saus bij kalkoen worden.

Alternatieven voor cranberrysaus

Een fruitige chutney, Scandinavische rodebosbessenjam, aalbessengelei of gewoon een lekker jus zijn allemaal uitstekende alternatieven die uitstekend passen bij kalkoen. Hoeft het voor jou niet zo traditioneel? Probeer dan eens een Aziatisch geïnspireerde pindasaus, honingmosterd of zelfs pesto voor nieuwe smaakcombinaties.