Avocadoburger

Kooktijd 30 min.
Avocadoburger

Wil jij je burgers naar een hoger niveau tillen? Probeer dan eens onze avocadoburger! Dubbele rundvleesburgers, gesmolten cheddar, pittige chili-mayo en natuurlijk een flinke schep romige avocado, allemaal tussen een zacht briochebroodje. Elke hap is puur genieten, en lekker romig door de geprakte avocado.

Ingrediënten

Gehakt rundvlees
600 g
Boter om te bakken
20 g
Zout
1½ tl
Plakken gerijpte cheddar
8
Brioche burgerbroodjes
4
Chili mayonaise, bijvoorbeeld sriracha mayonaise
100 ml
Krul sla
8 bladeren
Rijpe avocado's, geprakt met een vork
2
Ingelegde rode uien
100 g

Bereidingswijze

  • Vorm het vlees tot 8 ballen. Verhit twee koekenpannen goed.
  • Smeer de boter uit en laat het smelten op hoog vuur zonder dat het bruin wordt.
  • Plaats 4 gehaktballen in elke pan en druk ze plat met een spatel om er burgers van te maken.
  • Breng op smaak met de helft van het zout en bak ongeveer 1 minuut. Draai de burgers om, bestrooi met de rest van het zout en leg op elke burger een plakje kaas. Bak nog 3 minuten.
  • Snijd de briochebroodjes doormidden en verwarm ze. Smeer chilimayonaise aan de binnenkant van elk broodje en stapel ze vervolgens met twee warme burgers, sla, geprakte avocado en gepekelde rode uien. Serveer onmiddellijk.
Eet smakelijk!

Vorm en bak perfecte burger patties

Vorm het gehakt tot losse ballen in plaats van compacte schijven – zo krijg je een malser resultaat en knapperige randen bij het platdrukken. Vermijd te veel kneden; dat maakt het vlees taai. Verhit twee koekenpannen op hoog vuur en smelt wat boter zonder die te laten kleuren. Leg de ballen in de pan en druk ze stevig plat met een spatel. Zorg dat de pan niet te vol ligt, zo garen de burgers gelijkmatiger. Bak 1 minuut, draai ze om en bak nog 3 minuten. Druk ze niet opnieuw aan – zo blijven ze sappig.

Vind de beste ingrediënten voor een geweldige smaak

Goede ingrediënten zorgen voor betere burgers, daarom raden we aan om vet rundergehakt te gebruiken met ongeveer 20% vet voor sappige burgers. Wil je echt het maximale uit deze burgers halen? Je kunt het vlees ook zelf malen met een mix van ribstuk en borststuk, zodat je het juiste vetgehalte krijgt. Kies bij het uitzoeken van sla voor knapperige bladeren en vermijd slappe, bruine bladeren of bladeren met een donkere stengel die vochtig zijn.

Voorkom dat avocado's bruin worden

Meng een beetje citroensap door je geprakte avocado om te zorgen dat ze niet bruin worden. De zuurgraad voorkomt oxidatie, waardoor het langer vers en groen blijft.

FAQ: Vragen over avocadoburger

Wil jij je burgers naar een hoger niveau tillen? Probeer dan eens onze avocadoburger! We helpen je alvast op weg door een aantal veelgestelde vragen te beantwoorden.

Hoe kies ik de beste avocado voor mijn burger?

De beste avocado is donkergroen en geeft licht mee als je erin knijpt. Als je er meteen een nodig hebt, kies er dan een die zacht is maar nog wel zijn vorm behoudt. Als je van tevoren boodschappen doet, is een stevigere avocado beter, omdat deze ongeveer 4-5 dagen nodig heeft om te rijpen. Een goede truc is om onder de steel te kijken; als deze er gemakkelijk afspringt en eronder groen tevoorschijn komt, is de avocado klaar voor gebruik. Als het bruin is, is hij misschien overrijp.

Kan ik avocado burgers van tevoren bereiden?

Ja, je kunt de burgers van tevoren bereiden door ze te vormen en op een bakplaat met bakpapier te leggen. Dek strak af met plasticfolie of een deksel om blootstelling aan de lucht te beperken. Bewaar ze tot 2 dagen in de koelkast. Laat ze voor het koken ongeveer 15 minuten op kamertemperatuur staan, zodat ze gelijkmatig garen. Andere ingrediënten kunnen ook van tevoren worden bereid. Ingelegde rode uien blijven goed in de koelkast en sla kan worden gewassen, gedroogd en bewaard, verpakt in keukenpapier. Broodjes moeten in een luchtdichte zak op kamertemperatuur worden bewaard. Gepureerde avocado kan echter het beste vers worden bereid, omdat het snel bruin wordt, zelfs met citroensap.

Kunnen avocadoburgers het hele jaar door gemaakt worden?

Absoluut! Je kunt het hele jaar door van deze burgers genieten. In de zomer kun je ze op een grill bereiden voor een rokerige touch, of gebruik een fornuis wanneer je binnenshuis kookt. Dit recept werkt goed met beide methoden, dus je kunt het ongeacht het seizoen maken.

Hoe bewaar ik overgebleven avocado burger?

Als de burger al in elkaar zit, bewaar hem dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast en eet hem binnen een dag op. De broodjes kunnen zompig worden en de avocado kan bruin worden, dus het is beter om de ingrediënten indien mogelijk apart te bewaren. Als je nog burgers over hebt, bewaar ze dan maximaal 2 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Verwarm ze op middelhoog vuur tot ze warm zijn voordat je ze serveert. Wat de andere ingrediënten betreft, broodjes kunnen op kamertemperatuur in een luchtdichte zak worden bewaard, terwijl sla in de koelkast moet worden bewaard, gewikkeld in keukenpapier. Ingelegde rode uien kunnen goed in de koelkast worden bewaard, maar geprakte avocado kan het beste vers worden gemaakt.

Voedingswaarde, per Serving

Energie-inhoud:

339 Kcal

vezels 5,8 gram vezels
eiwit 6,6 gram eiwit
koolhydraten 32,1 gram koolhydraten
vet 20,5 gram vet

Geniet van onze makkelijke, romige avocadoburger

Onze gemakkelijke avocado burger is het antwoord op elke burgercraving! Hij voldoet aan alle eisen voor een geweldige burger. Ten eerste is hij snel te maken, en in slechts 30 minuten staat deze burger op tafel. Ten tweede brengt elke laag iets anders, knapperig, soms pittig en andere met een beetje pit. En ten derde is hij ongelooflijk sappig, dan weet je dat je een goede burger hebt gemaakt.

Maar de echte verrassing is de avocado. Het is misschien niet de eerste topping waar je aan denkt, maar als je het eenmaal hebt geprobeerd, is er geen weg meer terug. Gepureerd tot zacht en luchtig, zodat elke hap heerlijk romig en boterachtig wordt .

Comfort food komt in vele vormen. Probeer naast onze avocado burger ook onze klassieke Napolitaanse pizza, een sappige surf en turf, rokerige cevapcici of knapperige corn dogs.

Dubbel sappige burgers met gesmolten kaas

Twee burgers betekent dubbel zoveel smaak en een lekkere bite. Door ze op hoog vuur aan te braden, blijven de sappen behouden en ontstaan er knapperige, gekarameliseerde randen. Het resultaat is een burger die rijk, mals en vol smaak zit. Terwijl ze bakken, smelt de oude Cheddar, waardoor de burgers worden bedekt met zijn krachtige, licht scherpe smaak. De romige textuur zakt in het vlees, waardoor de knapperige randen zachter worden en de burger nog lekkerder wordt.

Gevuld met pittige mayo, knapperige salade en gepekelde uien

De toppings maken de burger compleet, elk ingrediënt brengt iets anders zonder te overheersen. Sla is een klassieke topping en zorgt voor een frisse crunch die de boel licht houdt. Gepekelde uien voegen een scherpe, ziltige smaak toe met een vleugje zoetheid. En om het af te maken, wordt er chili-mayo op het zachte broodje gesmeerd. Een burger is zo goed als de toppings, en deze toppings zijn geweldig!

Serveer het met friet en andere bijgerechten

Deze avocado burger heeft passende bijgerechten nodig: knapperige chips, dunne frietjes of dikke wedges. Kortom, wat je maar wilt. Het zijn de standaard bijgerechten, degene die je zonder nadenken op je bord stapelt, met een lekkere dip zoals aioli, ketchup of mayo.

Maar als het een complete burgeravond is, is het tijd om alles uit de kast te halen. Uienringen voor die gouden crunch, mozzarella sticks voor de kleverige kaas en een frisse, knapperige koolsla om het levendig te houden. En natuurlijk knoflookbrood. Warm, boterachtig en veel te makkelijk om op te eten terwijl je wacht tot de burgers op tafel komen.

Voeg een paar van je eigen ideeën toe

Er zijn veel manieren om deze avocado burger aan te passen naar smaak. Als gepekelde uien niet jouw ding zijn, geven verse rode uien een scherpere smaak aan de burger, terwijl gekarameliseerde uien met diepe, zoete rijkdom in de burger smelten.

De avocado puree kan ook een andere richting inslaan, meer richting guacamole. Een scheutje limoen tilt de smaken op, een snufje chili vlokken verhoogt de hitte en een beetje koriander geeft het een kruidige kick.

Kaas is een andere gemakkelijke vervanging. Oude Cheddar kan worden vervangen door blauwe kaas voor een sterkere, pittigere smaak of door Gouda voor een mildere, romigere smaak. En voor nog meer lagen kunnen plakjes verse tomaat wat sappige zoetheid brengen, of je kunt er wat knapperig spek in gooien voor een rokerige, zoute touch.

https://www.arla.nl/recepten/avocadoburger/