Balah el sham

Balah el sham

45 min.
Dit populaire gefrituurde dessert wordt in de ramadan vaak gegeten tijdens de iftar. Omdat balah el sham meestal koud wordt geserveerd, kun je deze heerlijke desserthapjes gemakkelijk van tevoren bereiden. Ze zijn dus zeer geschikt voor een drukke agenda. Het knapperige en malse soezendeeg is zeker de moeite waard. Het zijn vast en zeker een van de lekkerste hapjes op de desserttafel. Deze balah el sham-soesjes, gedompeld in zoete siroop, gevuld met room en besprenkeld met fijngehakte pistachenoten, zijn perfect om een iftar-maaltijd mee af te sluiten. Probeer deze ramadan eens ons eenvoudige balah el sham-recept en maak indruk op je en familie.

Bereidingswijze

  • Doe water, boter en zout in een pan en meng goed. Voeg de bloem toe en roer goed tot er een glanzend en glad deeg ontstaat.
  • Laat het deeg een beetje afkoelen, voeg dan de eieren en vanille-essence toe en meng goed.
  • Doe het deeg in een spuitzak met een stervormige spuitmond en spuit lange beignets in de warme olie. Frituur deze tot ze goudbruin zijn. Dompel de soesjes vervolgens in de siroop.
  • Snijd de balah el sham in de lengte in en spuit de room er als vulling in met een spuitzak met een stervormige spuitmond. Garneer de soezen met de fijngehakte pistachenoten.
Eet smakelijk!
Tip

Bij het maken van het soezendeeg voor balah el sham is het erg belangrijk om het deeg te laten afkoelen voordat je de eieren toevoegt. Als ze aan heet deeg toevoegt, beginnen ze te stollen en krijg je een soort roerei. Wacht tot het deeg ongeveer 50°C is (dat duurt 5-10 minuten, maar je kunt een kookthermometer gebruiken om de temperatuur te meten om het zeker te weten) voordat je 1 ei tegelijk toevoegt en mengt. Neem ongeveer 2 minuten per ei en vergeet niet bij elk ei dat je toevoegt om over de wanden en bodem van de kom te schrapen.

Vragen over balah al sham

Met een goed balah al sham-recept wordt het maken van deze heerlijke gefrituurde lekkernijen vrij eenvoudig. Wil je meer weten over deze desserthapjes, lees dan hieronder verder.

Wat is balah al sham?
Dit klassieke dessert bestaat uit ongedesemd soezendeeg dat in olie wordt gefrituurd, gedompeld in suikersiroop, geserveerd met heerlijke room en bedekt met fijngehakte pistachenoten. Het is populair in veel verschillende keukens, want het is ontstaan in het voormalige Ottomaanse Rijk. De desserthapjes, knapperig aan de buitenkant en mals aan de binnenkant, worden vaak geserveerd met een dipsaus of gevuld met een romige vulling zoals in ons recept.
Hoe maak je balah al sham?
Met deze heerlijke balah el sham weet je zeker dat iedereen tijdens de iftar er nog eentje pakt. Om ze te bereiden, begin je met het maken van het soezendeeg. Meng water, boter en zout in een pan, voeg de bloem toe en blijf roeren tot er een glad deeg ontstaat. Laat het deeg afkoelen voordat je één ei per keer toevoegt. Meng het deeg steeds goed. Spuit het deeg rechtstreeks in de olie. Frituur tot ze diep goudbruin zijn om ervoor te zorgen dat ze hun kenmerkende knapperige buitenkant en zachte binnenkant krijgen. Dompel in de siroop, snijd open, vul met room en garneer ze vervolgens met pistachenoten.
Wat kun je bij balah al sham serveren?
Hoewel sommige mensen balah al sham alleen met de suikersiroop en de gehakte pistachenoten serveren, vinden wij dat ze gevuld met een fris smakende room nóg lekkerder smaken. Maar daar hoef je het niet bij te laten! Je kunt deze desserthapjes serveren met verschillende dipsauzen, zoals chocolade, karamel en fruit, of combineren met andere toppings zoals verschillende noten en vers of gedroogd fruit en bessen. Experimenteer met verschillende smaakcombinaties en maak zo heerlijke en decoratieve ramadantraktaties.
Hoe kun je balah al sham bewaren?
Omdat balah al sham de neiging heeft om na verloop van tijd zachter te worden, kun je ze het beste eten op de dag dat ze zijn gemaakt. Wanneer je ze hebt gevuld met room, kun je ze maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Bedek ze met aluminiumfolie met gaten erin of leg ze onder een zeef die er lucht bij laat. Op deze manier zorg je ervoor dat de knapperige buitenkant minder snel zacht wordt. Ongevulde en ongebakken balah al sham kun je invriezen. Spuit ze op een bakplaat en vries ze zo in om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Je kunt ze maximaal 2 maanden bewaren in een diepvrieszak of luchtdichte bak. Je kunt ze vervolgens, nadat je ze een nacht in de koelkast hebt ontdooid, frituren.

Ingrediënten

Room
170 g
Water
240 ml
Boter
225 g
Algemeen bloem
240 g
Snufje zout
1
Eieren
4
Vanille - essence
1 tl
Bakpoeder
1 tl
Pistachenoten, fijngehakt
100 g

Traditionele balah el sham met roomvulling en pistachenoten

Balah el sham is populair bij zowel kinderen als volwassenen en is heerlijk fingerfood. Deze gefrituurde, gevulde soesjes, die soms dadels worden genoemd vanwege hun langwerpige vorm, bieden een prachtige eetervaring met veel verschillende texturen. Hoewel balah el sham een zoet gerecht is met hints van boterachtige goedheid en warme, bloemige vanille, is het geen overdreven zoet dessert. De rijke, romige vulling en de knapperige, nootachtige pistachenoten passen buitengewoon goed bij het soezendeeg en vormen zo de perfecte traktatie.

Ben je op zoek naar andere traditionele en smakelijke desserts voor iftar? Probeer dan ook eens de gefrituurde qatayef en mafroukeh. Deze bevatten allebei dezelfde ingrediënten als balah el sham, maar er wordt ander deeg gebruikt. Je kunt ook kiezen voor gerechten zoals yoghurttiramisu met room en mini fruittaartjes als je op zoek bent naar desserts met een smaakprofiel dat compleet anders is dan balah el sham.

Zoete Arabische desserthapjes van soezendeeg

Soezendeeg heeft een boterachtige maar neutrale smaak waardoor het zeer geschikt is voor zowel hartige als zoete gerechten. Dit deeg zwelt enorm op als het wordt gebakken of gefrituurd en krijgt een prachtige textuur wat het onderscheidt van andere soorten deeg. Terwijl de buitenkant lekker knapperig wordt, blijft de binnenkant licht en luchtig.

Als het wordt gefrituurd, zoals in dit balah el sham-recept, wordt dit contrast tussen de knapperige buitenkant en de zachte binnenkant nog uitgesprokener. En dat is de reden waarom deze balah el sham met fluweelzachte room en knapperige noten zo geweldig smaakt.

Maak de perfecte gefrituurde balah el sham

Naast het goede soezendeeg, is voor de perfecte balah el sham het frituren van essentieel belang. Dat geeft dit dessert zijn unieke gouden look en zorgt voor een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Gebruik een spuitzak met stervormige spuitmond om het balah el sham soezendeeg rechtstreeks in de olie te spuiten. In tegenstelling tot bij het bereiden van de vergelijkbare Spaanse churros mag de olie niet erg heet zijn. Sterker nog, je zou er nog gewoon een vinger in moeten kunnen steken!

Hoewel het wel wat meer tijd kost, zorgt het frituren van balah el sham in warme olie in plaats van in hete olie ervoor dat het deeg mooi opblaast en een voller uiterlijk krijgt en dat de binnenkant heerlijk zacht blijft. Je kunt de balah el sham ook in olie op kamertemperatuur doen. Verwarm de olie op middelhoog vuur, frituur totdat ze gaan drijven, draai ze om en frituur totdat ze goudbruin zijn.

Tijdens het frituren van de balah el sham zetten ze behoorlijk uit, dus zorg ervoor dat je er niet te veel tegelijk in de pan doet. Frituur ze tot hun buitenkant goudbruin is om een knapperige buitenkant te krijgen.

Experimenteer met dips en toppings

Hoewel met room gevulde balah el sham geweldig zijn zoals ze zijn, doet een dipsausje erbij niets af aan hun heerlijkheid. Ze smaken geweldig met heel veel verschillende opties, zoals een rijke chocoladesaus, een intens zoete dadel- en karamelsaus, een delicate oranjebloesemjam of een eenvoudige labneh met honing.

Je kunt ons recept voor balah el sham natuurlijk ook aanpassen en experimenteren met andere toppings. Andere noten, zoals walnoten en amandelen, zijn heerlijke opties als je iets anders dan pistachenoten wilt gebruiken. Als je deze traditionele groene noten echter combineert met pittige, gedroogde cranberries of gevriesdroogde frambozen krijg je een prachtige schaal balah el sham met rode en groene kleuren. Het geeft de hapjes ook een beetje extra textuur.

Zelfgemaakte balah el sham smaken ook heerlijk met vers fruit en bessen. Probeer ook eens perzik, mango en aardbeien en ontdek je favoriete manier om dit traditionele dessert te serveren.