Gefrituurde qatayef

Gefrituurde qatayef

30 min.
Een van de meest populaire manieren om het ramadandessert qatayef te serveren is gefrituurd. Door van de malse, zoete pannenkoeken knapperig gefrituurde halvemaanvormige hoorntjes te maken, ontstaat er een prachtig contrast tussen het deeg en de frisse, fluweelzachte room waarmee ze gevuld worden. De traktatie wordt natuurlijk geserveerd met decoratieve en smakelijke pistachenoten en een zelfgemaakte suikersiroop, op smaak gebracht met delicaat rozenwater. Probeer ons recept voor gefrituurde qatayef en qatayef-deeg om een zelfgemaakte versie van deze speciale traktatie te maken.
https://www.arla.nl/recepten/gefrituurde-qatayef/

Bereidingswijze

Qatayef-deeg:
 • Meng bloem in een kom met bakpoeder, 2 eetlepels suiker, gist en zout.
 • Voeg warm water toe en meng tot het een deegconsistentie heeft.
 • Laat 1 uur rijzen.
 • Giet het deeg in kleine porties in een warme pan en bak ze aan één kant licht aan.
 • Vouw elk pannenkoekje tot een halvemaan en frituur in bakolie.
 • Leg deze vervolgens op een keukenpapiertje om uit te lekken.
Siroop:
 • Breng water aan de kook.
 • Roer er bloesemwater, suiker en citroensap door.
 • Roer tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Om te serveren:
 • Vul de gefrituurde qatayef met room.
 • Serveer de gefrituurde qatayef met suikersiroop en pistachenoten.
Eet smakelijk!
Tip

Als je wilt, kun je de qatayef ook bakken in plaats van frituren. Na het bakken en vouwen van de pannenkoeken in halvemaanvormige hoorntjes, wrijf ze in met ghee of geklaarde boter en bak je ze in het midden van de oven gedurende 8-10 minuten op 230°C (gewone oven). Door de ghee of boter worden de pannenkoeken knapperig. Nadat ze wat zijn afgekoeld, vul je ze met room en serveer je de goudkleurige lekkernijen op dezelfde manier als je de gefrituurde qatayef zou serveren.

Vragen over gefrituurde qatayef

Gefrituurde qatayef zijn heerlijk knapperig aan de buitenkant en verrukkelijk romig aan de binnenkant. Lees hieronder meer over de zoete, gefrituurde traktatie.

Wat is gefrituurde qatayef?
Gefrituurde qatayef, soms ook atayef of katayef genoemd, is een speciale Arabische ramadantraktatie die alleen tijdens de heilige maand wordt gegeten. Velen vinden dat een iftarmaaltijd niet compleet is zonder. Het dessertgerecht bestaat uit kleine, luchtige pannenkoeken die tot een halvemaanvormig hoorntje zijn gevouwen voordat ze worden gefrituurd. De kegelvormige gefrituurde qatayef-pannenkoeken worden vervolgens gevuld met een romige vulling, bestrooid met gehakte pistachenoten voor crunch en kleur, en besprenkeld of geserveerd met een dikke, met rozenwater gearomatiseerde suikersiroop.
Hoe maak je het qatayef-deeg?
Het maken van het beslag voor gebakken of gefrituurde qatayef is vrij eenvoudig. Meng bloem, bakpoeder, suiker, gist en zout met warm water goed. Voor een zachte en luchtige pannenkoek moet het deeg minstens 20 minuten en bij voorkeur 1 uur rusten. Het beslag moet idealiter behoorlijk vloeibaar zijn. Het moet echter niet soepachtig worden.
Hoe frituur je qataye?
Om heerlijke goudbruin gefrituurde qatayef met een knapperige buitenkant te maken, moet je olie de juiste temperatuur hebben. Verwarm de olie langzaam op middelhoog vuur tot het de gewenste temperatuur van 180-190°C heeft bereikt. Gebruik een kookthermometer om de temperatuur in de gaten te houden. Frituur slechts een paar halvemaanvormige hoorntjes per keer om de temperatuur van de olie niet te erg te verlagen. Als deze te laag wordt, kunnen de gefrituurde qatayef-pannenkoeken de olie gaan absorberen en dan worden ze slap in plaats van knapperig. Nadat de overtollige olie in het keukenpapier is getrokken en ze enigszins zijn afgekoeld, kun je ze vullen met room, ze bestrooien met pistachenoten en serveren met suikersiroop met rozensmaak.
Kun je gefrituurde qatayef invriezen?
Ja! Omdat de roomvulling echter kan gaan schiften, kun je het beste alleen de gefrituurde qatayef-pannenkoeken invriezen, dus zonder de vulling. Nadat je ze hebt gevormd en gefrituurd, laat je ze afkoelen, leg je ze op een bakplaat en vries je ze in. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken als je ze in diepvrieszakjes of luchtdichte bakjes doet. In de vriezer kun je ze tot 3 maanden bewaren. Laat ze een nacht ontdooien in de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen of verwarm ze zachtjes in de oven voordat je de gefrituurde qatayef vult met een vers gemaakte roomvulling.
Hoe smaakt gefrituurde qatayef?
In tegenstelling tot de klassieke soort heeft gefrituurde qatayef een knapperige buitenkant in plaats van een zachte. Maar wat is qatayef en hoe verschilt het van gefrituurde qatayef? Beide versies van het traditionele ramadandessert hebben een fluweelzachte, dikke roomvulling die zowel glad als fris is en ze worden geserveerd met fijngehakte pistachenoten en rozenwatersuikersiroop. Beide smaken dus zoet, nootachtig en een beetje bloemig. Het grootste verschil tussen gewone en gefrituurde qatayef is dus de knapperigheid en de iets andere smaak die het frituren in olie aan de pannenkoekenhoorntjes geeft.

Ingrediënten

Qatayef:
Room
160 g
Algemeen bloem
120 g
Gist
1 el
Bakpoeder
1 el
Suiker
2 el
Zout
1 tl
Warm water
480 ml
Plantaardige olie, om in te frituren
Suikerstroop:
Bloesemwater
2 el
Citroensap
1 tl
Water
240 ml
Suiker
200 g
Garnering:
Gehakte ongezouten pistachenoten

Huisgemaakte gefrituurde qatayef met roomvulling

Er is iets aan gefrituurde desserts dat ze onderscheidt van de rest en ze iets speciaals geeft. Wanneer deze qatayef in olie worden gefrituurd en hun knapperige buitenkant krijgen, worden de van nature zoete smaken versterkt en veranderd en worden ze nog lekkerder. Wanneer je ze vult met dikke, fris smakende room, besprenkelt met pistachenoten en serveert met de siroop, worden ze echt onweerstaanbaar.

Een ander geliefd gerecht met dezelfde heerlijke vulling en noten is balah al sham. Omdat deze wordt gemaakt met soezendeeg, verschillen ze genoeg van deze gefrituurde qatayef dat je iftar-dessertselectie beide kan bevatten.

Maak zelf qatayef-deeg

Met ons eenvoudige qatayef-deegrecept is het zelf maken van deze ramadan-klassieker niet moeilijk. Het moeilijkste is misschien nog wel om de consistentie goed te krijgen. Om de kenmerkende zachte textuur te verkrijgen, moet het beslag behoorlijk vloeibaar zijn en ongeveer 1 uur rusten voordat je de pannenkoeken op middelhoog vuur gaat bakken.

Het moet borrelen als je wat beslag in een hete pan giet. Als er maar weinig bubbels ontstaan, dan moet je het beslag aanlengen met een paar eetlepels warm water. Wanneer het ongebakken deel droog lijkt, zijn de qatayef-pannenkoeken gaar.

Dit beslag kan natuurlijk ook worden gebruikt om zelfgemaakte qatayef asafiri te maken, een ongefrituurde versie van dit gerecht dat wordt geserveerd met een ashta-roomvulling.

Geniet van het knapperige deeg, de romige vulling en knapperige pistachenoten

Het contrast dat wordt gecreëerd door de knapperige, gefrituurde qatayef te combineren met een fluweelzachte vulling en knapperige noten maakt deze lekkernij interessant en leuk om te eten. De frisheid van de roomvulling, de smaak van de pistachenoten en de rijkdom van het gefrituurde deeg maken dit tot een speciale traktatie. Met ons eenvoudige zelfgemaakte qatayef-deegrecept maak je snel het soort dessert waar jij en je gezin het hele jaar naar uitkijken.

Ben je op zoek naar meer knapperige, gefrituurde ramadanlekkernijen die niet per se zoet hoeven te zijn? Probeer dan onze hartige kaassambousek, die ook wordt gefrituurd in plantaardige olie om een prachtig contrast te creëren tussen het knapperige deeg en de zachte vulling.

Voeg je eigen touch toe

De roomvulling voor je zelfgemaakte, gefrituurde qatayef-pannenkoeken kan op eindeloos veel manieren op smaak worden gebracht. Je kunt de room bijvoorbeeld mengen met een zoete jam van oranjebloesemblaadjes voor een eenvoudige versie met wat meer structureer van een traditionele ashta-vulling. Als alternatief kun je nootachtige hazelnootpasta toevoegen voor een variatie die de kinderen zeker zal verrassen.

Hoewel de kleurrijke pistachenoten een klassieke toevoeging zijn, zijn walnoten en amandelen ook populair voor bij de gefrituurde qatayef. Je kunt ook je eigen mix van verschillende gehakte noten maken om het interessant te houden. Door er rode en gedroogde cranberries aan toe te voegen, krijgt het geheel nog een extra textuurelement en ze vormen een mooie mix van kleuren met de groene pistachenoten.