Caesarsalade

Caesarsalade

30 min.
Er gaat niets boven een klassieke salade die niet alleen lekker maar ook gemakkelijk te maken is. Probeer deze heerlijke salade met knapperige kaaschips, croutons en een traditionele dressing voor caesarsalade. De ingrediënten voor caesarsalade zijn in bijna elke keuken te vinden en kunnen gemakkelijk worden samengevoegd. Het is een eenvoudig en ideaal gerecht voor als je indruk wilt maken op je gasten met een heerlijk voorgerecht, bijgerecht of licht hoofdgerecht.
https://www.arla.nl/recepten/caesarsalade/

Bereidingswijze

Dressing
  • Doe de eidooiers, de olie en de andere ingrediënten in een blender en mix op de hoogste snelheid gedurende ongeveer 1 minuut of tot het mengsel licht en romig is.
  • Dek de dressing af en zet hem ca. 15 minuten in de koelkast. Breng op smaak.
Kaaschips
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven)
  • Verdeel 12 kleine porties kaas (elk ongeveer 1 eetlepel) op een met bakpapier beklede bakplaat. Spreid de porties goed uit.
  • Bak de kaaschips ongeveer 6 minuten in het midden van de oven op 200 °C licht goudbruin.
Croutons
  • Schep het brood en de olie door elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de kleine stukjes brood in het midden van de oven gedurende ongeveer 10 minuten op 200 °C – keer ze 1-2 keer om.
Serveren
  • Schik de slabladeren in grote, diepe borden – scheur de grootste slabladeren eventueel in kleinere stukken.
  • Verdeel de kaaschips, croutons, kaas en een beetje dressing over de sla.
  • Serveer de salade met de rest van de dressing apart.
Eet smakelijk!
Tip

Gebruik versgeperst citroensap en verse knoflook in de caesarsaladedressing voor de lekkerste smaak. Als je geen mixer bij de hand hebt, doe je alle ingrediënten voor de dressing in een kom en klop het mengsel met een garde of handmixer luchtig. Je kunt de dressing van tevoren maken en 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

Tip

De kaaschips kunnen ook van tevoren worden gemaakt. Bewaar ze maximaal 4 dagen in een luchtdicht bakje en zet ze voor het serveren ongeveer 3 minuten in de oven op 200 °C. 

Tip

Verdrink de caesarsalade niet in de dressing. Gebruik net genoeg om de sla, kaaschips en croutons te bedekken. Je kunt altijd meer toevoegen als dat nodig is.

Vragen over caesarsalade

Met ons recept voor caesarsalade maak je elke keer weer de perfecte salade met verse ingrediënten en extra crunch. We hebben enkele van de meest gestelde vragen over dit populaire bijgerecht beantwoord. Hier lees je er alles over!

Wat zit er in een caesarsalade?
Caesarsalade is een fris groen gerecht dat meestal als bijgerecht of voorgerecht wordt geserveerd. Er zijn vele variaties en wij hebben gekozen voor een versie die heel dicht bij de klassieker ligt, met romainesla, zelfgemaakte croutons, kaaschips en een caesarsaladedressing die wordt gemaakt van eidooiers, olijfolie, citroensap, Dijonmosterd en knoflook. Het is een populair gerecht dat je het hele jaar door kunt eten en dat gemakkelijk in een handomdraai te maken is.
Hoe maak je caesarsalade?
De salade bestaat uit slechts een paar ingrediënten. Maak eerst de dressing voor de caesarsalade:en bak de kaaschips en croutons in de oven goudbruin en knapperig. Als alles klaar is, maak je de salade, te beginnen met de slabladeren. Schik ze in grote, diepe borden en verdeel er kaaschips en croutons over. Garneer het gerecht ten slotte met kaas en dressing.
Waar is de caesarsalade uitgevonden?
Het populaire gerecht zou in 1924 in Tijuana, Mexico, zijn uitgevonden door de Italiaans-Amerikaanse restauranthouder Cesare Cardini, ook bekend als Caesar Cardini. Volgens de dochter van Cardini is de salade ontstaan toen Amerikaanse klanten het restaurant op Independence Day overspoelden en de keuken een tekort aan ingrediënten had. Cardini stelde daarom een eenvoudig gerecht samen en nam genoegen met wat hij nog in de keuken had. De salade werd zo populair dat hij in restaurants over de hele wereld werd geserveerd. En nu kun jij thuis met slechts een paar ingrediënten van het gemakkelijke gerecht genieten en profiteren van Cardini's vindingrijkheid.
Welke kaas zit er in een caesarsalade?
Traditionele caesarsalade wordt gemaakt met Parmezaanse kaas die gewoonlijk vlak voor het opdienen als garnering wordt toegevoegd, zodat de kaas zijn textuur behoudt en niet klef wordt. Parmezaan heeft een sterke smaak met fruitige en nootachtige toetsen, maar je kunt elke kaas kiezen die je lekker vindt. Voor dit recept gebruiken we een heerlijke soort geraspte kaas die heerlijk smelt en goudbruin wordt, bestaande uit cheddar, maasdammer en belegen kaas. De kaas smelt een beetje als hij over de salade met de enigszins warme croutons wordt gestrooid en wordt heerlijk knapperig en smakelijk wanneer hij wordt gebruikt voor de kaaschips.
Hoe maak je dressing voor caesarsalade?
Het is echt makkelijk om een dressing voor caesarsalade te maken. Doe eidooiers, olie, citroensap, knoflook, mosterd, zout en peper in een blender en mix op de hoogste snelheid gedurende ongeveer 1 minuut of tot het mengsel licht en romig is. Als de dressing de gewenste consistentie heeft, dek je hem af en zet je hem ongeveer 15 minuten in de koelkast om koud te worden. Proef of de dressing meer smaak nodig heeft. Het is de beste en makkelijkste dressing voor een klassieke caesarsalade!
Hoe maak je croutons voor een caesarsalade?
Maak zelfgemaakte croutons voor caesarsalade met wit brood en olijfolie. Scheur het brood in kleinere stukjes en schep die om met olie op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster het brood ongeveer 10 minuten in het midden van de oven op 200 °C. Vergeet niet de croutons 1-2 keer om te keren terwijl ze in de oven staan. Ze moeten goudbruin en knapperig zijn aan de buitenkant, maar iets taai van binnen.
Welke sla wordt gebruikt voor caesarsalade?
In de meeste recepten wordt romainesla gebruikt voor caesarsalade om het gerecht fris en knapperig te houden. De groene bladeren hebben de voorkeur boven andere slasoorten omdat ze stevig zijn en knapperig blijven en warmte verdragen zonder te verwelken. Romainesla heeft een zeer verfrissende en sappige smaak met een milde, licht bittere smaak die goed samengaat met de andere ingrediënten.
Kun je caesarsaladedressing invriezen?
Wij raden af om zelfgemaakte dressing voor caesarsalade in te vriezen, omdat die niet goed ontdooit. We raden je aan een verse dressing te maken, want het kost minder tijd om een verse dressing te maken dan om hem te ontdooien – vooral als de textuur niet goed is.
Kun je caesarsalade van tevoren maken?
Je kunt alle onderdelen van tevoren maken en de salade vlak voor het opdienen samenstellen. Bewaar de sla en de dressing een paar dagen in de koelkast tot je ze nodig hebt. Bereide croutons en kaaschips kunnen apart worden bewaard op kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking. De croutons zijn maximaal 1 week houdbaar en de kaaschips zijn 2-4 dagen houdbaar. Combineer alle ingrediënten vlak voor het opdienen.

Ingrediënten

Dressing
Eidooiers
2
Olijfolie
4 el
Versgeperst citroensap
1½ el
Klein knoflookteentje, geperst
1
Dijonmosterd
1 tl
Grof zout
¼ tl
Versgemalen peper
Kaaschips
Geraspte cheddar en maasdammer
75 g
Croutons
Witbrood, in kleine stukjes
100 g
Olijfolie
½ el
Romaine sla – 1 krop sla
225 g
Geraspte cheddar en maasdammer
75 g

Geniet van de onweerstaanbare caesarsalade

Geniet van een onweerstaanbare maaltijd of bijgerecht met ons gemakkelijke recept voor caesarsalade met knapperige, romige en taaie texturen en heerlijke smaken. Dit gerecht is een mooi bijgerecht bij een sappige biefstuk, gegrilde kip of lasagne. Verfrissend knapperige romaineslablaadjes vormen de basis van de salade, die wordt afgemaakt met zelfgemaakte croutons en gegrilde kaaschips. De salade wordt alleen maar lekkerder met een romige, rijke dressing die over de knapperige elementen wordt gesprenkeld en wat kaas eroverheen. Het is zo'n eenvoudige klassieker dat je er nooit genoeg van krijgt.

Wil je onze andere salades ook proberen? Bekijk onze broccolisalade met spek, een mediterrane bulgursalade of couscoussalade of een klassieke frisse Griekse salade.

Klassieke dressing voor caesarsalade

Deze salade mag dan bescheiden zijn, maar hij wordt op smaak gebracht met ons eenvoudige recept voor caesarsaladedressing. De dressing blijft trouw aan de klassieker en wordt gemaakt met eidooiers, olijfolie, knoflook, mosterd, kruiden en een scheut versgeperst citroensap om de smaak op te fleuren. Je moet eens zien hoe gemakkelijk en snel je alles in maar 60 seconden mengt in de blender. Geniet van een romige caesarsaladedressing met een rijke smaak die alle ingrediënten samenbrengt.

Perfecte knapperigheid en romige dressing

Ervaar de perfecte combinatie van knapperige texturen en frisse en romige smaken. De toegevoegde croutons en kaaschips brengen de caesarsalade op een hoger niveau, terwijl de dressing zoveel verse smaak bevat dat je niet anders kunt dan verliefd worden op dit bescheiden bijgerecht. De salade is chic genoeg om te serveren als bijgerecht of voorgerecht voor gasten bij een diner, maar is ook perfect voor een eenvoudig doordeweeks diner of een snelle lunch.

Zelfgemaakte croutons en kaaschips

Zelfgemaakte croutons en kaaschips zijn heerlijke toppings voor caesarsalade. Met hun krokante textuur geven ze extra knapperigheid en een geroosterde, rijke smaak aan het bijgerecht. De croutons voor de caesarsalade zijn gemaakt van wit brood dat is omgeschept met olijfolie, waardoor de croutons een knapperige buitenkant krijgen terwijl ze van binnen een beetje taai zijn. Het is een goede manier om oud brood op te maken.

Deze kaaschips zijn snel, makkelijk en absoluut goddelijk; het enige wat je nodig hebt is kaas. Het zijn gewoon kleine porties kaas die in de oven zijn gesmolten en knapperig en goudbruin zijn gebakken. Deze schattige hapklare kaaschips zijn dinerwaardig en vormen de perfecte garnering voor dit bijgerecht.

Maak een caesarsalade met kip

Voor een maaltijd met vlees gebruik je ons recept om een caesarsalade met kip te maken, met sappige gekruide kipfilet geserveerd over knapperige salade. Het is een van de meest voorkomende variaties op de klassieke salade. Kruid 2 kipfilets met zout en peper en bak ze in een hete pan op middelhoog vuur gaar – ze moeten vochtig en sappig zijn. Trek de kip in hapklare reepjes uit elkaar en strooi die samen met croutons en kaaschips over de slabladeren. Deze caesarsalade met kip is een gemakkelijke en heerlijke favoriet voor diner en lunch.