Chocolade-koffietaart

Chocolade-koffietaart

45 min.
Waarom zou je genoegen nemen met het drinken van koffie als je het ook kan eten? Probeer voor je volgende koffiepauze een romige koffietaart met in chocolade gehulde koffiebonen erop. De koffiebonen van de garnering voegen een knapperig element toe aan de zijdezachte koffie-chocoladetaart en accentueren de volwassen smaken van de taart. Ons recept voor chocolade-koffietaart levert een heerlijk dichte taart op met veel stevige, rijke smaken. Serveer hem met ijskoude slagroom voor wat heldere frisheid.
https://www.arla.nl/recepten/chocolade-koffietaart/

Bereidingswijze

Chocolade-koffietaart:
  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gewone oven).
  • Smelt de boter en spatel het cacaopoeder erdoor.
  • Klop de eieren en de suiker licht en luchtig.
  • Maal de koffiebonen fijn in een vijzel of in een koffiemolen en spatel ze door het eimengsel, samen met de vanillesuiker, het cacao-botermengsel, de koffie en de bloem.
  • Bekleed een springvorm (diameter ca. 22 cm) met bakpapier en giet het beslag erin.
  • Bak de chocolade-koffietaart ongeveer 25 minuten in het midden van de oven.
Opmaken:
  • Leg de chocolade-koffiebonen op de taart terwijl die nog warm is.
  • Laat de taart afkoelen op een bakplaat.
  • Serveer de chocolade-koffietaart met ijskoude slagroom.
Eet smakelijk!
Tip

Hoe je de koffie voor de chocolade-koffietaart ook maakt, zorg dat je hem een beetje laat afkoelen. Hij moet maximaal op kamertemperatuur zijn, anders is hij te warm als je hem toevoegt, wat invloed heeft op de andere ingrediënten.

Tip

Als je chocoladetaart lekker vindt die nog zacht en kleverig van binnen is, zoals bij een lavacake met gesmolten chocolade, hebben we goed nieuws voor je: met dit recept voor chocolade-koffietaart kun je ook een zachte en kleverige lekkernij maken. Bak de taart gewoon 5 minuten korter dan in het recept staat en serveer hem meteen voor een heerlijk gesmolten kern. Denk eraan dat je dan gepasteuriseerde eieren gebruikt.

Vragen over chocolade-koffietaart

Met ons recept voor smeuïge chocolade-koffietaart maak je gemakkelijk een heerlijk rijke taart, die al je koffie- en chocoladetaartdromen laat uitkomen. Hieronder kun je meer te weten komen over koffie-chocolade-taart door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over de taart.

Hoe maak je een chocolade-koffietaart?
Het bakken van een rijke en intense chocolade-koffietaart is eenvoudig. Zorg ervoor dat je de eieren en de suiker licht en luchtig klopt om het beslag luchtig te maken en kies je favoriete koffie, en zet die sterker of slapper, afhankelijk van hoeveel koffiesmaak je wilt. Vergeet niet dat je de koffie mengt met alle andere ingrediënten, dus maak hem sterker dan je zou doen als je hem gewoon zou drinken. Garneer de chocolade-koffietaart na het bakken terwijl hij nog warm is met in chocolade gehulde koffiebonen en laat hem afkoelen voordat je hem serveert met ijskoude slagroom.
Hoeveel koffie moet je toevoegen aan een koffietaart?
Hoeveel koffie je toevoegt aan een koffie-chocoladetaart hangt af van hoeveel vloeistof je naast de koffie nog toevoegt aan het beslag, en niet zozeer van hoeveel koffiesmaak je wilt. Om te bepalen hoe sterk de koffie moet zijn, moet je nadenken over wat voor soort koffie je wilt gebruiken en hoe sterk die smaakt. Gebruik bijvoorbeeld meer gewone oploskoffie dan bijvoorbeeld espressopoeder, omdat dat laatste een intensere smaak heeft. Wij gebruiken maar 1 dl sterke koffie, waardoor de taart een smeuïge en zachte textuur krijgt, en voegen gemalen koffiebonen toe voor meer smaak.
Hoe voeg je koffie toe aan chocoladetaart?
Je kunt op verschillende manieren koffie toevoegen aan chocoladetaart. Je kunt, zoals in ons recept, gemalen koffiebonen toevoegen naast de koffie die al is gezet. Je kunt ook chocolade-koffietaart maken met oploskoffiepoeder of droog espressopoeder wat je door de andere droge ingrediënten mengt.
Waarom doe je koffie in chocoladetaart?
Koffie werkt heel goed als smaakversterker en in deze chocolade-koffietaart dient de koffie om de natuurlijke smaken van de chocolade te versterken. Als je maar een klein beetje gezette koffie of oploskoffiekorrels toevoegt, gaat je gebak of dessert niet 100% naar koffie smaken, maar wordt de chocoladesmaak gewoon geaccentueerd, waardoor de taart rijker en decadenter wordt.

Ingrediënten

Chocolade-koffietaart:
Boter
150 g
Cacaopoeder (ca. 1 dl)
50 g
Eieren
2
Suiker (ca. 3 dl)
250 g
Koffiebonen
2 el
Vanillesuiker
1 tl
Sterke koffie
1 dl
Algemeen bloem (ca. 2 dl)
125 g
Garnering:
In chocolade gehulde koffiebonen
½ dl
Geserveerd met:
Volvette room
¼ L

Chocolade-koffietaart met intense smaak

Een diepe, donkere chocoladetaart met koffiesmaak en slagroom – deze taart is een smakelijke caffè mocha in taartvorm. Er zit gemalen koffie en gezette koffie in en er liggen knapperige in chocolade gehulde koffiebonen bovenop, wat de taart zijn grote, stevige koffie- en chocoladesmaak geeft. Serveer de dichte chocolade-koffietaart met ijskoude slagroom ernaast om een andere textuur toe te voegen en de intense taart wat frisser te maken.

Ben jij een echte koffieliefhebber die geen genoeg kan krijgen van de kenmerkende smaak? Bekijk ons recept voor een klassieke ijskoffie, perfect voor een warme dag. Als je je wat avontuurlijker voelt, bekijk dan ons recept voor frappé, een koude, opgeklopte koffiedrank uit Griekenland, of de Zuid-Koreaanse dalgona-koffie, een drankje bestaande uit ijskoude melk en een dik koffieschuim.

Ontdek hoe lekker het is om koffie toe te voegen aan chocoladetaart

Het toevoegen van koffie aan chocoladetaart is een geweldige manier om de smaak van de chocolade te versterken, waardoor de rijke smaak nog intenser wordt. Het zorgt voor een decadente koffie-chocoladetaart met een romig en smeuïg mondgevoel. Afhankelijk van de koffie die je gebruikt, is de smaak van de koffie zelf misschien niet erg merkbaar, maar de manier waarop de chocoladesmaak opvalt, zal dat wel zijn. Koffie in chocoladetaart is misschien wel het geheime smaakwapen waarvan je nooit wist dat je het nodig had.

De juiste koffie kiezen

Heb je geen koffiezetapparaat? Maak je geen zorgen. Je kunt koffie-chocoladetaart ook heel goed met oploskoffie maken. Als je hiervoor kiest, moet je hem misschien wel wat sterker maken dan je gewend bent, want voor dit recept is 1 dl sterke koffie nodig. Als je espressopoeder of een koffiemelange van donker gebrande bonen gebruikt voor de benodigde koffie, krijg je een rijkere taart met een intensere koffiesmaak. Je kunt ook een grote espresso of lungo maken, als je daar toevallig een apparaat voor hebt. Pas op dat je hem niet te sterk maakt, tenzij je een stevigere, donkerder smakende chocolade-koffietaart wilt maken. Dus welke koffie geschikt is voor jou, hangt af van hoe graag je wilt dat de taart naar koffie smaakt. 

Geef er je eigen draai aan

Een rijke koffie-chocoladetaart smaakt heerlijk met een zelfgemaakt botercrèmeglazuur. Ons recept voor botercrème is gemakkelijk te volgen en snel te maken. Je kunt hem zelfs maken terwijl de taart in de oven staat. Een klassieke, zoete vanillebotercrème past goed bij deze chocolade-koffietaart, maar je kunt er ook voor kiezen om de smaken die al aanwezig zijn te accentueren door het recept aan te passen en een koffie- of chocoladebotercrèmeglazuur te maken om de taart nog intenser te maken.

Je kunt deze gemakkelijke chocolade-koffietaart bestrijken met de botercrème of zelf een elegante, gelaagde koffie-chocoladetaart maken. Bak twee van deze taarten, halveer ze allebei en smeer botercrème tussen de lagen voor een hoge, decadente koffie-chocoladetaart die perfect is om bij een speciale gelegenheid te serveren aan vrienden en familie. Je kunt ook een paar van de chocoladekoffiebonen toevoegen aan de botercrème voor een leuke en knapperige verrassing.