Cold brew koffie

Cold brew koffie

30 min.
Word je eigen barista en maak thuis een trendy cold brew koffie. Als je koud in plaats van heet water gebruikt, smaakt de koffie heel anders: zoeter en lang niet zo bitter.
https://www.arla.nl/recepten/cold-brew-koffie/

Bereidingswijze

  • Meet de dosis koffie af en doe deze in een afsluitbaar bakje. Giet er het koude water en de honing bij. Roer, dek af met een deksel en laat minstens 20 uur in de koelkast staan.
  • Zeef de koffie door een filter in een karaf. Serveer de drank zo of voeg er ijs of melk aan toe.
Eet smakelijk!
Tip

Probeer eens een half vanillestokje toe te voegen aan je cold brew. Dit geeft je drankje een heerlijke, delicate vanillesmaak die heel goed bij koffie past.

Cold brew koffie

Waarin verschilt cold brew koffie van ijskoffie?
Het verschil zit hem in het brouwproces. IJskoffie is normaal gezette hete koffie die vervolgens wordt gekoeld en over ijs gegoten. Voor cold brew koffie wordt daarentegen tijd gebruikt in plaats van warmte om die heerlijke smaak uit het poeder te halen. Het resultaat is een totaal ander smaakprofiel dat minder zuur en bitter is.
Wat is de beste verhouding voor cold brew koffie?
Dat hangt allemaal af van hoe je je drankje verkiest. Voor de puristen die hun brouwsel graag puur drinken, is een goede startverhouding 1 deel koffie voor 5 delen water. Als je melk gaat toevoegen, is een sterkere verhouding van 1:1 of zelfs 2:1 nodig. Wees ook niet bang om met de verhoudingen te experimenteren. Er bestaat geen goed of fout als het gaat om je perfecte brouwsel.
Moet je de cold brew roeren tijdens het laten trekken?
Nee. Beperk het roeren tot het begin van het proces (direct nadat je koud water toegevoegd hebt). Verder roeren zal voorkomen dat die heerlijke smaken zich goed kunnen ontwikkelen, waardoor je een teleurstellend half gebrouwen drankje overhoudt.
Wordt cold brew sterker als je hem langer laat trekken?
Ja. Langer staat gelijk aan sterker. We raden minimaal 12 uur aan, maar wees voorzichtig, want te lang laten trekken (meestal langer dan 24 uur) kan de drank een onaangename, bittere smaak geven.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 19 gram vezels
eiwit 19,6 gram eiwit
koolhydraten 67,1 gram koolhydraten
vet 1,7 gram vet

Ingrediënten

Grof gemalen koffiepoeder
100 g
Koud water
1 L
Honing
2 el

De voordelen van cold brew

Cold brew koffie wint snel terrein in de koffiewereld als een trendy en smakelijk alternatief voor zijn warm gezette tegenhangers. Met een minder zuur, zachter en natuurlijk zoet smaakprofiel is het de perfecte start van de dag, vooral tijdens de hete zomermaanden.

Een perfecte koude drank voor de zomer

Rechtstreeks uit de koelkast geserveerd, over ijs gegoten of als hoofdingrediënt van je nieuwe favoriete milkshake: de cold brew koffie is perfect als basis voor allerlei zonnige drankjes. Maak er op een warme zomeravond bijvoorbeeld een ijsje of een verfijnde affogato (vanille-ijs overgoten met koffie) mee.

Hoe maak je een decaf cold brew?

Vervang voor een cafeïnevrij alternatief gewoon je normale bonen door cafeïnevrije. Volg exact hetzelfde recept en geniet van je koffie zonder de bijwerkingen van cafeïne.

De geschiedenis van een van 's werelds populairste drankjes

Met naar schatting twee miljard kopjes die elke dag worden gedronken, is koffie 's werelds populairste drankje. De oorsprong ligt in de oude koffiebossen van Ethiopië, waar volgens de legende een geitenhoeder opmerkte dat zijn kudde bijzonder energiek werd na het eten van een bepaald type bes. Door deze observatie met andere lokale bewoners te delen, duurde het niet lang voordat er van deze bonen een drankje werd gemaakt, waarna het verhaal en de teelt zich snel over de hele wereld verspreidden. Tegenwoordig wordt het gebrouwen en geperst, gebruikt in korrelvorm en opgenomen als belangrijk ingrediënt van veel gerechten.