Eenpanspasta

Eenpanspasta

20 min.
Als je op zoek bent naar een snel en lekker pastagerecht, dan is dit makkelijke eenpansrecept wellicht iets voor jou! Alles wordt tegelijk bereid, waardoor de pasta alle heerlijke smaken van de romige, pittige tomatensaus opneemt. Dit gerecht wordt gemaakt met witte bonen en zongedroogde tomaten. Het is dus best een zwaar gerecht, maar door de verse basilicumblaadjes en citroenrasp voelt het toch licht.

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten, behalve de kookroom en witte bonen, in een pan en breng aan de kook.
  • Laat alles 10 minuten koken of tot de pasta beetgaar is.
  • Voeg de kookroom en witte bonen toe en laat nog 2 minuten koken.
  • Serveer de pasta in de pan en zet de citroen en parmezaan met een rasp erbij op tafel. Zo kan iedereen kaas en citroenschil over zijn portie raspen en die verder garneren met basilicumblaadjes.
Eet smakelijk!
Tips

Een van de beste tips voor het bereiden van perfecte pasta is om het water aan de kook te brengen voordat je de gekozen pasta toevoegt. Zo voorkom je dat de buitenkant papperig wordt voordat de binnenkant zacht geworden is. In dit recept betekent dit dus dat het gezouten water, de room en de tomatenblokjes moeten koken voordat je de penne en de zongedroogde tomaten toevoegt.

Tips

De beste manier om te testen of de pasta perfect al dente is, is erin bijten. Ze moeten een beetje bite hebben, maar toch zacht genoeg zijn om ze te kunnen kauwen.

Vragen over eenpanspasta

Met ons recept voor romige eenpanspasta maak je in een handomdraai een smaakvol, hartig gerecht. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen over eenpanspasta om meer te weten te komen over dit gerecht.

Wat is eenpanspasta?
Eenpanspasta is een gerecht waarbij de pasta rechtstreeks in een saus op basis van bijvoorbeeld tomaten wordt gekookt. In plaats van twee pannen heb je er dus maar een nodig. Dat betekent dat dit gerecht uitstekend geschikt is tijdens erg drukke periodes waarin je niet veel tijd wilt besteden aan koken en afwassen. Eenpanspasta kun je maken met verschillende soorten pasta, zoals penne, fusilli of macaroni, gecombineerd met je favoriete groenten en vlees.
Hoe maak je eenpanspasta?
Voor de beste eenpanspasta hoef je niet lang in de keuken staan om een heerlijk gerecht te maken. Kook alle ingrediënten, behalve de witte bonen en kookroom, ca. 10 minuten, voeg dan tijdens de laatste minuten koken de bonen en kookroom toe en breng op smaak. Om dit hartige, romige eenpansgerecht op te fleuren, kun je geraspte parmezaan over de pasta strooien en hem verder garneren met verse basilicumblaadjes en citroenrasp.
Hoeveel water heb je nodig voor eenpanspasta?
Voor onze eenpanspasta met tomaten en basilicum heb je slechts 750 ml groentebouillon en 200 ml kookroom nodig. De reden waarom je zo weinig water – of in dit geval, groentebouillon – nodig hebt, is dat de pasta niet gewoon in water wordt gekookt, maar in een saus die bestaat uit bouillon, room en tomatenblokjes, die veel vocht bevat. De vloeistofverhouding is idealiter ongeveer 1:2. Door de penne direct in de saus te koken, krijgt hij veel smaak en hoef je achteraf minder af te wassen. Als de saus te vloeibaar lijkt, kun je geraspte parmezaan toevoegen om hem in te dikken en een rijkere smaak te geven.
Kun je eenpanspasta invriezen?
Je kunt deze eenvoudige eenpanspasta invriezen en later van de restjes genieten. Laat het gerecht afkoelen, doe de restjes in een of meer luchtdichte bakjes en plaats ze vervolgens in de vriezer. Als je het gerecht daarna sneller wilt kunnen opwarmen, kun je de pasta eerst een nacht in de koelkast laten ontdooien en daarna op laag vuur opwarmen. Door het gerecht op die manier op te warmen, blijft de smaak behouden en voorkom je dat de pasta uiteenvalt. Je kunt het ook opwarmen in de oven.

Ingrediënten

Eenpanspasta
Groentebouillon
750 ml
Gedroogde pasta bijvoorbeeld penne
400 g
Tomatenblokjes (ca. 400 g)
1 blik
Zongedroogde tomaten in olie, in reepjes gesneden (ca. 100 g)
1 dl
Kleine knoflookteentjes fijngehakt
3
Grof zout
½ tl
Versgemalen zwarte peper
empty unit
Kookroom, 8%
Witte bonen
1 blikje
Garnering
Fijngeraspte citroensap van 1 citroen
Parmezaan
50 g
Verse blaadjes basilicum

Kazige, romige eenpanspasta

Een romige pastaschotel hoeft niet zwaar te zijn om lekker te zijn. Hoewel je voor dit eenpansgerecht zowel room als kaas nodig hebt, heeft deze pasta toch een heldere, rijke smaak dankzij heerlijke ingrediënten zoals twee soorten tomaten, een hartige groentebouillon en zongedroogde tomaten. De verse basilicumblaadjes en citroenrasp geven deze eenpanspasta ook een heerlijk fris en zomers accent. Ben je dol op alles wat Italiaans is? Bekijk dan ook onze recepten voor spaghetti bolognese en cacio e pepe. Net als dit recept zijn ze overheerlijk en snel te maken, en voeren ze je meteen mee naar een restaurant in Italië.

Eten maken en serveren in één pan

Een eenpansgerecht is een geweldige manier om makkelijke en smakelijke maaltijden te bereiden. Omdat het hele gerecht in dezelfde pan wordt bereid, hoef je geen overvol fornuis in de gaten te houden, waardoor koken na een lange werkdag plots een stuk eenvoudiger en minder

ontmoedigend wordt. En omdat alles in slechts die ene pan wordt gemaakt, ben je achteraf ook minder tijd kwijt aan de afwas! Op zoek naar meer makkelijke en snelle dinerrecepten? Bekijk dan eens ons recept voor stoofschotel met varkenshaas of chili con carne.

Rijke zongedroogde tomaten en milde witte bonen

Zongedroogde tomaten hebben een zoetzure smaak die intenser is dan die van verse tomaten. Door voor zongedroogde tomaten te kiezen, voeg je dus extra smaak en een heerlijke textuur toe aan deze eenpanspasta.

De vlezige witte bonen zorgen ook voor extra textuur. Ze hebben een milde smaak met aardse, notige ondertonen die diepte geven aan het gerecht. De bonen maken het ook perfect is als avondeten. De restjes kun je de volgende dagen dan opeten als een stevige lunch. Witte bonen zijn ideaal in eenpansgerechten als deze, omdat ze hun vorm goed behouden. Zo kun je genieten van zachte maar toch stevige bonen.

Geniet van een makkelijke eenpanspasta met tomatensaus

De romige tomatensaus maakt dit eenpansgerecht compleet. Met tomatensaus zit je altijd goed. Onze versie zit boordevol smaak dankzij een hartige groentebouillon en heerlijke zongedroogde tomaten. De zoete en friszure smaken van de tomatenblokjes worden in evenwicht gebracht door de room, die het gerecht een heerlijk mondgevoel geeft. De notige ondertonen van de knoflook geven de saus een rijk accent dat wordt aangevuld door de vers geraspte parmezaan, de zurige geraspte citroenschil en de verse basilicumblaadjes bovenop.

Voeg een eigen accent toe

Laat je inspireren door een echte eenpanscitroenpasta en voeg citroenrasp en vers geperst citroensap rechtstreeks toe aan de romige saus. De frisse citrussmaken zullen het gerecht aanzienlijk opfleuren en de lichtzure tonen sluiten mooi aan bij die van de pittige tomatensaus.

Een andere mogelijkheid is om deze pittige eenpanspasta nog wat pikanter te maken door 1 tl chilivlokken toe te voegen. Of je kunt fijngehakte verse chilipepers of specerijen als gerookte cayennepeper en Cajun-kruiden toevoegen om je smaakpapillen te prikkelen. Daarnaast kun je ook een pittigere variant maken door een ingrediënt als chorizoworst toe te voegen.