Kaassambousek

Kaassambousek

15 min.
Onze kaas sambousek hebben een rijke en hartige kaasvulling, omhuld met knapperig, kruimelig filodeeg. Het is een klassieker uit het Midden-Oosten en onze versie zit boordevol smaak. Het perfecte voorgerecht of bijgerecht voor de iftar, gemaakt met zoute halloumi en verse roomkaas, op smaak gebracht met munt, peterselie en venkelzaad. Probeer ons recept voor kaas sambousek deze ramadan en ontdek wat deze kleine, kruimelige kaaspakketjes allemaal te bieden hebben.

Bereidingswijze

  • Meng de roomkaas met de halloumi in een kom.
  • Voeg munt, peterselie, zwarte peper en venkelzaad toe en meng.
  • Klop het ei in een kleine kom. Daarna opzij zetten.
  • Snijd de deegvellen in vierkante stukken.
  • Leg 1-2 eetlepels van het kaasmengsel in de bovenhoek van het deegvel. Vouw het in lagen op tot een driehoekige vorm. Bestrijk de laatste laag met het losgeklopte ei en vouw dicht.
  • Verhit de olie in een middelgrote koekenpan.
  • Leg zodra de olie heet genoeg is de kaas sambousek erin en zorg je ervoor dat ze volledig bedekt zijn met de olie. Bak ze aan beide kanten krokant en goudbruin. Serveer warm.
Eet smakelijk!
Tip

Om ervoor te zorgen dat de snacks mooi goudkleurig worden en een knapperige buitenkant en zachte binnenkant krijgen, moet de olie de juiste temperatuur hebben. Verwarm de olie op middelhoog vuur en gebruik een kookthermometer om de temperatuur te controleren. Wanneer de gewenste temperatuur van 180-190°C is bereikt, bak dan een paar driehoekjes tegelijk, zodat u de temperatuur van de olie niet teveel verlaagt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de driehoekjes slap worden in plaats van knapperig, omdat ze meer kans hebben om de olie te absorberen als deze niet warm genoeg is.

Vragen over kaas sambousek

Gebruik ons recept voor sambousek met kaas om een heerlijk voorgerecht, snack of bijgerecht te maken om je avondmaaltijd compleet te maken. Lees hieronder meer over deze knapperig traktaties door onze antwoorden te bekijken op de meest gestelde vragen.

Wat is sambousek?
Sambousek is een gefrituurd hapje met een hartige vulling van kaas, vlees of groenten. Net als de Zuid-Aziatische samosa en de Griekse spanakopita kan het op verschillende manieren worden gevormd, zoals driehoekige kegels of pakketjes en halvemaantjes. Ze worden meestal gegeten als voorgerecht, snack of bijgerecht en ze worden vaak geserveerd met een dipsaus. Ze zijn misschien wel een van de meest populaire snacks voor tijdens de ramadan.
Hoe maak je kaas sambousek?
Sambousek met kaas zijn heerlijk knapperige lekkernijen. Om ze te maken, meng je verkruimelde halloumi met roomkaas en breng je de vulling op smaak met kruiden, peper en venkelzaad. Snijd de filodeegvellen in rechthoekige stukken, klaar om te vullen. Leg 1-2 el kaasvulling in een hoek, vouw over deze hoek zodat je een driehoek krijgt en herhaal dit proces. Sluit de driehoek door de buitenkant met een losgeklopt ei te bestrijken. Verhit de plantaardige olie in een pan en bak een paar kaas sambousek per keer zodra de olie warm genoeg is. Bak ze tot ze perfect goudbruin en knapperig zijn en eet ze als ze nog warm zijn.
Hoe vouw je sambousek?
Hoewel het vouwen van kaas sambousek een beetje lastig kan zijn, hoeft dit je niet te ontmoedigen. Nadat je het filodeeg in rechthoeken hebt gesneden, doe je een klein beetje vulling (ongeveer 1-2 el) in een hoek. Vouw deze hoek naar beneden zodat je een driehoekige vorm krijgt met vulling erin. Blijf nu deze met vulling gevulde driehoek over de lengte van het filodeeg vouwen om meer lagen filodeeg te krijgen. Sluit de driehoek door de buitenkant met een losgeklopt ei te bestrijken.
Hoe serveer je kaas sambousek?
Kaas sambousek moet je eten als ze nog warm zijn. Zo krijg je het beste contrast tussen de hartige halloumi en roomkaasvulling en het krokante filodeeg. Serveer deze heerlijke filodriehoekjes als voorgerecht om je iftar-maaltijd mee af te trappen, als bijgerecht bij soepen en salades, of eet ze als knapperige traktatie. Het maakt niet uit hoe je ze serveert. Ze smaken geweldig met een romige dipsaus zoals labneh, op smaak gebracht met scherpe knoflook, hete chili of pittige za'atar.

Ingrediënten

Halloumi
250 g
Roomkaas
500 g
Sambousek filodeeg
10
Ei
1
Gemalen muntblaadjes
1 el
Verse peterselie, fijngehakt
25 g
Zwarte peper
1 el
Venkelzaad
1 el
Plantaardige olie
240 ml

Krokante traditionele kaas sambousek

Kaas sambousek zijn een favoriet bij velen en dat is geen wonder. De combinatie van zachte, hartige vulling en gebakken filodeeg is heerlijk. De hapgrote driehoekjes zijn prachtig goudkleurig en wanneer ze warm worden geserveerd, zie je het contrast tussen de knapperige buitenkant en het kleverige binnenste goed. Vouw ze van tevoren en frituur ze pas als je op het punt staat om aan je iftar-maaltijd te beginnen. Zo kun je er pas echt goed van genieten: warm en knapperig met gesmolten kaas erin.

Halloumi en roomkaasvulling

De zachte, warme vulling van deze knapperige halloumi sambousek is heerlijk. De halloumi heeft een frisse, pittige smaak met een zoute smaak en umami. De combinatie hiervan en de mild smakende, verse roomkaas geeft de vulling een kruimelige en romige textuur. De vulling, op smaak gebracht met venkelzaad, peterselie en munt, wordt verrijkt met zoete, peperige, citrusachtige en kruidachtige tonen die het smaakprofiel vrij complex maken.

Eet de heerlijke gefrituurde driehoeken als voorgerecht, snack of bijgerecht

Kaas sambousek zijn een heerlijke aanvulling op elke iftar-maaltijd. De goudkleurige driehoekjes kunnen worden geserveerd als voorgerecht, snack of bij soepen zoals broccolisoep met room of romige tomaten/groentesoep voor een beetje crunch. Of bij verse salades zoals geroosterde groente en feta-quinoasalade en een traditionele roccasalade zodat deze meer vullen.

Het beste sambousekdeeg is een nootachtig filodeeg. Dit deeg, dat zowel voor zoete als hartige gerechten wordt gebruikt, is erg dun en kan ongelooflijk knapperig en bros worden wanneer het wordt gebakken of gefrituurd. Hierdoor is het perfect voor traktaties zoals deze: een zachte en romige vulling die goed past bij een buitenkant die daar het tegenovergestelde van is.

Experimenteer met de kaas sambousekvulling

Je kunt dit kaas sambousek-recept ongelooflijk eenvoudig variëren aangezien de twee soorten kaas heerlijk smaken met een breed scala aan verschillende ingrediënten. Enkele heerlijke opties zijn de halloumi en roomkaas te combineren met groente uit de uienfamilie zoals prei, ui, knoflook of rauwe spinazie. Prei, ui en knoflook geven de vulling nog meer diepte omdat ze een mooie, zoete hartigheid bieden. Spinazie fleurt de rijke, kaasachtige vulling op door zijn scherpe, smakelijke bitterheid.

Het is ook een heerlijk idee om gehakte walnoten en een snufje nootmuskaat toe te voegen. De warmte van deze specerij en de boterachtige smaak van de walnoten gaan prachtig samen met de hartige, gekruide kaasvulling. De noten geven het geheel ook een beetje crunch voor een prachtig textuurcontrast.