Qatayef

Qatayef

> 60 minuten
Een zoet qatayefdessert is de perfecte, traditionele manier om een iftar-maaltijd af te sluiten. In een cirkel op een decoratieve schotel bieden deze gevouwen minipannenkoeken met een rijke en romige vulling, gedoopt in kleurrijke, gehakte pistachenoten, voor een mooie en verleidelijke aanblik. Probeer ons eenvoudige qatayef-recept om iets lekkers te bereiden dat indruk maakt en geniet van zowel de aanblik als de smaak.

Bereidingswijze

  • Roer in een pan room, melk en maïzena op middelhoog vuur door elkaar.
  • Breng aan de kook, voeg rozenwater toe en zet apart om af te koelen.
  • Plak elk plakje qatayef in een maanvorm dicht.
  • Doe in elke plak een eetlepel van het roommengsel.
  • Doop de roomkant in de pistachenoten en besprenkel met suikersiroop. Serveer.
Eet smakelijk!
Tip

Hoewel sommige kant-en-klare versies van deze populaire pannenkoeken al voor 2/3 verzegeld zijn en klaar om te worden gevuld, worden sommige uitgevouwen verkocht. Het afdichten ervan kan een beetje lastig zijn. Van oudsher wordt het beslag slechts aan één kant gebakken, wat het sluiten ervan gemakkelijk maakt, omdat de kant die de binnenkant vormt nog ongebakken is en daardoor nog een beetje plakkerig en gemakkelijk samen te knijpen is. Om de kant-en klare versies te verzegelen, kun je een beetje van de kleverige suikerstroop gebruiken.

Vragen over qatayef

Het maken van heerlijke, romige lekkernijen gaat snel en gemakkelijk met dit recept voor qatayef met room. Lees hieronder meer over deze gevulde pannenkoeken door de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze pannenkoeken te bekijken.

Wat is qatayef?
Qatayef asafiri is een Arabisch dessert dat alleen wordt geserveerd in de heilige maand ramadan. De naam van het dessert verwijst naar het vloeibare beslag waarvan kleine pannenkoeken worden gemaakt die vervolgens worden gevuld met een ashta-vulling. De vulling wordt vaak op smaak gebracht met aromaten zoals rozenwater. Nadat de pannenkoek is gesloten en gevuld, waardoor deze op een halve maan lijkt, wordt het open uiteinde gedoopt in gehakte noten zoals pistachenoten. Het dessert, dat ook bekend staat als katayef of atayef, wordt meestal geserveerd met suikersiroop.
Hoe maak je qatayef?
Met ons recept voor qatayef asafiri is het maken van deze heerlijke ramadantraktatie heel eenvoudig. Maak de vulling door room, melk en maïzena op middelhoog vuur te mengen. Breng het aan de kook, voeg het aromatische rozenwater toe en laat afkoelen voordat je het gebruikt om de kleine pannenkoeken mee te vullen. Sluit de pannenkoekjes voor 2/3 af zodat het halvemaanvormig wordt en doe ongeveer 1 el vulling in elke halvemaanvormige pannenkoek. Doop het open uiteinde met roomvulling in gehakte pistachenoten, besprenkel met suikersiroop en serveer de zoete lekkernijen.
Hoe maak je qatayef-siroop?
Hoewel in sommige qatayef-recepten staat dat je ze met honing moet besprenkelen, staat in de meeste dat je wat suikersiroop daarvoor kunt gebruiken of om ze erin te dompelen. De dikke siroop kun je kopen in de betere supermarkt zelf maken witte suiker op te lossen in kokend water. Je kunt verschillende soorten siroop maken door verschillende soorten suiker te gebruiken of verschillende smaakstoffen toe te voegen, bijvoorbeeld kruiden zoals kaneel. In een traditioneel Arabisch qatayef-recept wordt de siroop vaak op smaak gebracht met bloemige aroma's zoals oranjebloesemwater, rozenwater en citroensap.
Hoe smaakt qatayef?
Omdat het vrij zoet is, is dit dessert perfect voor zoetekauwen! De dikke en fluweelzachte vulling in de zoete, zachte pannenkoeken is zoet, fris en romig. De geur van het rozenwater geeft het een prachtige bloemige kwaliteit. De gehakte pistachenoten geven het een nootachtige smaak en crunch. Als finishing touch worden deze lekkernijen besprenkeld met suikersiroop of geserveerd met siroop om in te dopen.
Kun je qatayef invriezen?
Door de vulling bevriest ongefrituurde qatayef asafiri niet goed. De vulling op basis van zuivel kan gaan schiften wanneer deze wordt ingevroren en ontdooid en daarom raden we het je af om deze ramadantraktaties in te vriezen. Als je ze wilt invriezen, raden we je aan om alleen de pannenkoeken in te vriezen. Om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken, leg je ze op een bakplaat in de vriezer tot ze bevroren zijn en bewaar je ze vervolgens maximaal 3 maanden in een diepvrieszak. Ontdooi ze een nacht in de koelkast en verwarm ze opnieuw in de oven.
Hoe bewaar je qatayef?
Afgedekt zijn deze desserthapjes tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Als alternatief kun je de eenvoudige ashtavulling en de pannenkoeken afzonderlijk bewaren en ze vlak voor het serveren afmaken. Zorg ervoor dat je ze van tevoren uit de koelkast haalt, zodat ze kunnen acclimatiseren en op kamertemperatuur komen voordat je ze aan je familieleden en gasten serveert.

Ingrediënten

Room
160 g
Melk
240 ml
Maïzena
100 g
Rozenwater
1 el
Qatayefs, kant-en-klaar
20 plakjes
Fijngemalen pistachenoten
100 g
Siroop
240 ml

Traditionele qatayef met roomvulling

Ramadan qatayef asafiri is een speciale traktatie die slechts één keer per jaar wordt geserveerd. Wanneer een dessert zo zelden wordt gegeten, moet het extra lekker zijn. Gelukkig zijn deze gevulde pannenkoeken dat. De pannenkoeken zelf zijn zoet, zacht en luchtig. Van oudsher worden ze gevuld met een clotted cream-achtige vulling genaamd ashta, maar we hebben ervoor gekozen om een snellere, gemakkelijkere versie te maken. Onze eenvoudige ashta-crème wordt gemaakt door melk, room en maïzena te mengen tot een dik roommengsel op smaak gebracht met geurig rozenwater.

Voeg kleur, smaak en knapperigheid toe met gehakte pistachenoten

Als aanvulling op de zachte pannenkoeken en de romige vulling serveer je de qatayef met noten. Het meest populair zijn pistachenoten. Deze mild smakende noten smaken zoet en hebben een mooie groene kleur. De nootachtige smaak en knapperige textuur die ze dit ramadandessert geven, maken ze nog interessanter om te eten en maken het gerecht echt compleet. Hun levendige kleuren springen meteen in het oog en verleiden je om er een te proberen.

Zie voor meer desserts met dit heerlijke ingrediënt ons recept voor balah al sham en ons mafroukeh-recept met de prachtig groene pistachenoten.

Geniet van de traditionele zachte maanvormige gevulde pannenkoeken

Geen iftarmaaltijd is compleet zonder een smakelijke traktatie om de maaltijd af te ronden. Deze lichte pannenkoeken met hun mascarponeachtige vulling, uitgestald en bestrooid met pistachenoten zorgen voor een prachtig dessert. Dankzij hun halvemaanvorm zijn ze gemakkelijk op te pakken en in te bijten. Wil je een zelfgemaakt beslag zonder griesmeel maken en deze pannenkoeken helemaal zelf bakken? Lees hoe in ons recept voor gefrituurde qatayef.

Experimenteer met de roomvulling

Je zelfgemaakte qatayef-vulling kan op veel verschillende manieren op smaak worden gebracht. Een traditionele optie naast rozenwater is oranjebloesemwater. Als je echter zin hebt om iets te proberen dat niet bloemig is, kun je een zoete, kindvriendelijke versie maken die op smaak wordt gebracht met vanille en cacao of een meer volwassen versie met een intense koffiesmaak. Verwarmende kruiden kaneel, kardemom en kruidnagel passen ook goed bij de zoete, bloemige roomvulling. Ontdek deze ramadan verschillende zoete ingrediënten om het lekkerste, beste qatayef-recept voor jou en je gezin te maken.