Geroosterd BBQ-varkensvlees

Geroosterd BBQ-varkensvlees

1 u
Maak indruk op je gasten met een sappig geroosterd varkensvlees van de BBQ met knapperige korst en een frisse, lichte salade ernaast! Haal alles uit de kast voor je grote zomerfeest of overweeg om je familie etentje in het weekend naar buiten te verplaatsen met het mooie weer, steek de BBQ aan en begin met koken. Het vlees is sappig met een knapperige korst, terwijl een lichte salade met een Aziatisch geïnspireerde dressing een beetje frisheid toevoegt aan een warme zomerdag.
https://www.arla.nl/recepten/geroosterd-bbq-varkensvlees/

Bereidingswijze

Geroosterd varkensvlees
  • Als je een ketel-BBQ gebruikt, vul dan een BBQ-starter met ongeveer 35 briketten en steek hem aan. Verdeel de hete briketten over elke kant van de BBQ - voor indirecte warmte. De bovenste en onderste dempers moeten open staan. Plaats de foliebak in het midden. Als je een gas-BBQ gebruikt, zet dan de branders aan de zijkanten aan om op indirecte hitte te roosteren. Laat de BBQ opwarmen en plaats de folie in het midden.
  • Controleer of het vel van het varkensvlees helemaal is ingesneden. Controleer dit zo nodig met een scherp mes, vooral de zijkanten. Zorg ervoor dat je niet helemaal tot in het vlees snijdt. Wrijf zout tussen alle kaantjes. Leg het gebraad op het rooster met de kaantjes naar boven en sluit het deksel van de BBQ.
  • Laat het varkensvlees ongeveer 1 uur garen tot de kerntemperatuur ongeveer 65° is. Als de kaantjes niet knapperig zijn, kun je ze eraf snijden en op direct vuur grillen - houd de kaantjes in de gaten en houd het vlees warm terwijl je dit doet. Als de kaantjes bijna knapperig zijn, draai je het gebraad gewoon om met de kaantjes naar beneden en bak je het nog een paar minuten op direct vuur.
Salade
  • Snijd de stengel van de broccoli en verwijder de onderkant. Snijd de stengel in dunne staafjes en de rest van de broccoli in broccoliroosjes. Doe broccoli en doperwten in een kom en giet er kokend water over. Laat ongeveer 1 minuut weken, giet ze dan in een vergiet en giet er koud water over. Splits de doperwten.
  • Meng limoensap, honing, soja, vissaus, gember, sesamolie en zout in een kom. Schep broccoli, doperwten, pruimen en ui door de dressing en laat ongeveer 15 minuten op het werkblad staan.
  • Schep vlak voor het serveren de saladeblaadjes en koriander erdoor.
Serveer met
  • Snijd het geroosterde varkensvlees in plakken en serveer met salade, Griekse yoghurt en warm naanbrood. .
Eet smakelijk!
Tips

Als je de tijd hebt, laat het varkensvlees dan rusten. 10-15 minuten is genoeg om de hoeveelheid stoom die de kaantjes zacht kan maken te minimaliseren. Dek losjes af met folie, laat de zijkanten open om de stoom te laten ontsnappen en zorg ervoor dat de folie de kaantjes niet raakt. 10-15 minuten is voldoende om het sap te laten herverdelen zonder dat de kaantjes zacht worden. Op die manier is elk plakje gegarandeerd heerlijk sappig en ongelooflijk smaakvol.

Tips

Een andere methode om ervoor te zorgen dat het gebraden varkensvlees perfect mals en sappig blijft, is om het vlees constant te besprenkelen. Een mopsaus bestaat meestal uit azijn en kruiden die het vlees een milde maar aanvullende pittige en zure smaak geven. Het helpt om het vlees onberispelijk vochtig te houden, terwijl het ook nieuwe smaken toevoegt. Houd er rekening mee dat de bereidingstijd van de BBQ varkensvlees langer kan worden als je de BBQ vaak opent om het vlees te besprenkelen.

Vragen over geroosterd varkensvlees op BBQ

Een klassiek geroosterd varkensvlees van de BBQ is de perfecte zomerse maaltijd voor het hele gezin. Lees onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen!

Hoe BBQ je varkensvlees?
Verwarm een BBQ voor, bijvoorbeeld een ketel BBQ of gas BBQ. Snijd het varkensspek diep in, maar zonder in het vlees te snijden. Wrijf zout tussen en op de kaantjes en leg het varkensvlees op het rooster met de kaantjes naar boven. Laat ongeveer 1 uur garen en controleer op een temperatuur van 65°C. Als de kaantjes nog niet knapperig zijn, snijd ze dan van het gebraad en barbecue ze direct terwijl je het vlees warm houdt aan de zijkant. Eventueel kun je het vlees ook kort barbecueën met de kaantjes naar beneden voor extra knapperigheid in plaats van ze eraf te snijden.
Welke temperatuur voor varkensvlees op de BBQ?
Probeer je BBQ-varkensvlees over het algemeen te garen bij een temperatuur van 220°C voor normale gaartijden. Streef naar een temperatuur tussen 110-120°C voor het langzaam garen van BBQ-varkensvlees. Deze lagere temperatuur zorgt ervoor dat het collageen in het vlees langzaam wordt afgebroken, wat resulteert in een malser en smaakvoller varkensvlees. De interne temperatuur van het gebraad moet ongeveer 65°C zijn voor een perfect malse en sappige binnenkant.
Wat serveer je bij geroosterd varkensvlees van de BBQ?
Serveer het geroosterd varkensvlees van de BBQ met een lichte en frisse buikspek die heerlijk smaakt maar niet de schijnwerpers van het varkensvlees wegneemt. Wij raden een verfrissende smaakvolle groene salade aan met zowel zoete als hartige groenten en fruit. Je kunt het ook serveren met gegrilde groenten, knoflookbrood, geroosterde knoflookbrood, aardappelsalade of iets dergelijks.
Welk stuk vlees is het beste voor geroosterd varkensvlees op de BBQ?
Hoewel het mogelijk is om varkensschouder te gebruiken voor een geroosterd varkensvlees van de BBQ, raden we je aan om te kiezen voor een stuk varkenshaas of buikspek. Deze stukken bevatten een grotere hoeveelheid vet met een dikkere huidlaag. Waarom is dat belangrijk? Omdat je de beste kaantjes wilt, en de beste kaantjes komen van die combinatie van vet en huid.

Ingrediënten

Geroosterd varkensvlees
Varkensvlees geroosterd (ongeveer 2 kg)geroosterd (ongeveer 2 kg)
1
Zout
1 tl
Salade
Broccoli
700 g
Doperwt
200 g
Kokend water
2 L
Versgeperst limoensap
3 el
Acaciahoning
3 el
Chinese of japanse sojasaus sauce
3 el
Thaise vissaus
1½ el
Fijn geraspte gember
1½ el
Sesamolie
1½ el
Grof zout
1 tl
Pruimen in partjes (ongeveer 300 g)
8
Fijngehakte rode uien (ongeveer 100 g)
2
Geroosterde, gezouten cashewnoten
100 g
Gemengde salade afgespoeld
100 g
Verse koriander
400 ml
Serveer met
Griekse yoghurt met een snufje peper
600 ml
Naanbroodjes (ongeveer 500 g)
4

Organiseer het perfecte zomerfeest met geroosterd varkensvlees van de BBQ en een lichte salade

De warme zon, vrienden en familie die lachen en de BBQ die de lucht vult met vertrouwde rokerige geuren - dat is wat we allemaal willen als we het perfecte zomerfeest organiseren. Met een geroosterd varkensvlees van de BBQ, geserveerd met hartige en zoete salade, zal iedereen niet alleen onder de indruk zijn van de heerlijke aroma's die de lucht vullen, maar ook van het prachtige uiterlijk.

Het vlees is gevuld met onweerstaanbare hartige sappen en de knapperige kaantjes bovenop voegen een zoute tegenhanger toe aan het vlees en een onweerstaanbare knapperigheid bij elke hap. Om het geheel in balans te brengen, serveer je er een lichte salade bij met prachtige groentes, zoete pruimen en cashewnoten met zout, overgoten met een dressing van sauzen en smaken uit de Aziatische keuken, waardoor de maaltijd een Aziatisch geïnspireerde twist krijgt die perfect past bij een warme zomerdag. Serveer met romige yoghurt en naan voor een frisse kick, passend bij de Aziatische keuken!

Maak een klassiek varkensvlees met varkensspek op de BBQ

Iedereen zou de heerlijke smaak van een klassiek geroosterd varkensvlees met varkensspek op de BBQ moeten ervaren. Als het vlees gaar is, smelt het vetlaagje onder de varkenshuid, waardoor het varkensvlees op een natuurlijke manier bedruipt. Op die manier behoudt het vlees zijn vochtige sappen en komen de rijke smaken verder tot ontwikkeling. De hitte activeert ook de natuurlijke suikers in het vlees, waardoor ze karamelliseren en een milde zoete smaak verspreiden. Door te koken op de BBQ krijgt het varkensvlees zijn BBQ-aroma's en rokerige diepe smaak, terwijl het een mooie, geblakerde buitenkant krijgt.

En terwijl je de BBQ aan het aansteken bent, waarom maak je dan niet een paar extra bijgerechten voor bij de salade? Probeer eens een zoete en smaakvolle gegrilde perzik salade of klassieke gegrilde maïs op de kolf, en, om de Aziatische smaken van de maaltijd aan te vullen, serveer met een romige tahini dressing die perfect past bij pruimen, Aziatische sauzen, en de zoetheid van het vlees.

Sappig vlees en knapperige kaantjes

Smaak betekent veel bij het maken van een geroosterd varkensvlees van de BBQ - maar textuur ook. Je wilt voedsel met een complementaire consistentie, dat zacht en knapperig is voor het beste mondgevoel. Met sappig vlees en knapperige kaantjes krijg je precies dat! Het vlees behoudt zijn vocht, waardoor elke hap sappig, zacht en hartig is - zoals het hoort. En terwijl het varkensvlees langzaam in je mond smelt, geeft de knapperige kaantjes met hun zoute knapperigheid een kick aan de hele eetervaring.

Voeg je eigen touch toe

Als je wilt experimenteren met je geroosterd varkensvlees op de BBQ en de boel eens flink wilt opschudden, kijk dan eens naar de kruiden. We houden allemaal van een zoute, knapperige kaantjes, maar soms kan het uitproberen van nieuwe dingen een geweldige ervaring zijn. Gebruik naast zout dus ook kruiden als gerookte paprika, chilipoeder of cayennepeper om het vlees wat pittiger te maken zonder dat dit ten koste gaat van de knapperigheid van de kaantjes. Een mengsel van kruiden en knoflook kan ook prima dienst doen als smaakmaker en het vlees een frisse boost geven. Overweeg om deze kruiden halverwege de bereidingstijd toe te voegen, omdat sommige kruiden en specerijen kunnen verbranden door de hoge hitte.

Je kunt het vlees ook glazuren met een combinatie van honing, soja-mosterd en mosterd. Dit zal de kaantjes ook een zoeter en hartiger element geven, omdat deze zoete rub zowel het vlees als de kaantjes omarmt.