Groentelasagne

Groentelasagne

45 min.
Lasagne kan op veel manieren bereid worden, maar romige cottagecheese, prei en tomaten vormen de perfecte combinatie voor een fantastische groentelasagne vol smaak. Het evenwicht tussen de kaas, de lasagnevellen en de saus benadert namelijk de perfectie. Dit is het beste groentelasagnerecept als je je gezin wilt verwennen met een snel, zelfgemaakt gerecht dat net een tikkeltje anders is, maar even lekker als je klassieke doordeweekse avondmaaltijden.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225 °C (gewone oven).
  • Spoel de preistengels, snijd ze in ringen en bak deze in een pan met boter. Roer er de tomaten uit blik, de tomatenpuree, het bouillonblokje, de kookroom, het zout, de peper en de basilicum door. Laat de saus ongeveer 5 minuten koken.
  • Wissel laagjes met groentesaus, lasagnevellen en cottagecheese af in een ingevette ovenschaal. Werk af met wat saus en bestrooi met kaas.
  • Bak de lasagne ca. 30 minuten onderin de oven. Garneer met verse basilicum.
Eet smakelijk!
Tips

Maak je laagjes in deze volgorde: groentesaus onderaan, dan een lasagnevel en vervolgens de cottagecheese. Blijf laagjes maken tot je alle saus hebt gebruikt, eindig met een laag saus en strooi er nog wat geraspte kaas over.

Tips

Handig aan deze groentelasagne is dat je het gerecht vooraf kunt bereiden om pas later in de oven te bakken. Dek de lasagne af en bewaar in de koelkast tot het tijd is om de oven aan te zetten en het gerecht te bakken. Pas eventueel de baktijd aan: doordat de ingrediënten ondertussen koud zijn geworden, moeten ze mogelijk wat langer in de oven voor hetzelfde resultaat. Vind je dat de bovenkant wat te bruin wordt? Leg dan voor een resterende kooktijd een los stuk aluminiumfolie op de lasagne.

Tips

De baktijd is afhankelijk van het aantal lagen. Je kunt controleren of de lasagne gaar is door een tandenstoker of vork in het midden van het gerecht te steken. Voel je weinig weerstand van de pastavellen, dan is je lasagne klaar. Ook als de kaas gesmolten en goudbruin is geworden, is dat meestal een teken dat de lasagne klaar is om te serveren.

Vragen over groentelasagne

Een lichte en verse groentelasagne met cottagecheese bereid je snel en eenvoudig. Lees hieronder onze antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over dit klassieke Italiaanse gerecht.

Hoe maak je groentelasagne?
Spoel de preistengels, snijd ze in ringen en bak deze in een pan met boter. Voeg er tomaten uit blik, tomatenpuree, bouillon, bakroom, zout, peper en basilicum aan toe en laat de saus ongeveer 5 minuten koken. Maak de lasagne door laagjes saus af te wisselen met lasagnevellen en cottagecheese. Werk de laatste laag af met saus en bestrooi met geraspte kaas. Bak de lasagne ongeveer 30 minuten op 225 °C onderin een voorverwarmde oven. Garneer met verse basilicum als finishing touch.
Wat serveer je bij groentelasagne?
Met lekkere bijgerechten die op kunnen tegen de romige tomatenlasagne maak je dit gerecht af. Voor een klassieke en eenvoudige combinatie is knoflookbrood een voor de hand liggende keuze. Knoflook en tomaat gaan perfect samen, zeker in de Italiaanse keuken, omdat de heerlijke smaken het gerecht rijker maken. Ook een verfrissende salade caprese met zoete tomaten en rijke, zachte mozzarella is een ideaal bijgerecht voor de rijke tomaten- en kaassmaak van de groentelasagne.
Kun je groentelasagne invriezen?
Je kunt de groentelasagne inderdaad invriezen. Het gerecht blijft in de vriezer maximaal 3 maanden goed. Laat de lasagne afkoelen tot kamertemperatuur. Vries het gerecht in zijn geheel in door het af te dekken met huishoudfolie of maak afzonderlijke porties door afgesneden stukken in luchtdichte doosjes te doen. Als je je lasagne op die manier voorbereidt, kan hij zo vriezer in.

Ingrediënten

Preien
3 stengels
Boter
Tomaten in blik
400 g
Tomatenpuree
50 ml
Groentebouillonblokje
1
Kookroom
250 ml
Zout
1 tl
Versgemalen witte peper
½ tl
Gehakte verse basilicum
1 dl
Lasagnevellen
9
Cottagecheese
500 g
Geraspte kaas
200 g

Heerlijk romige groentelasagne

Dit Italiaans geïnspireerde gerecht heeft een rijke geschiedenis. Hier gebruiken we een bijzondere combinatie van ingrediënten en extra's om deze klassieker een uniek accent te geven. Dankzij de zachte groenten en de lichte tomatensaus vol smaak is dit recept voor groentelasagne bij iedereen een topper, niet in het minst door de perfecte hoeveelheid heerlijk gesmolten kaas eroverheen. Deze groentelasagne bereiden we met laagjes cottagecheese en een saus met prei, tomaten en kookroom om een romigheid toe te voegen die heel het gezin zal waarderen. Ontdek nog meer recepten uit de Italiaanse keuken, zoals zelfgemaakte ravioli, klassieke spaghetti bolognese en zalige romige spaghetti carbonara.

Tomaat-preilasagne met cottagecheese

Met deze heerlijke en makkelijke groentelasagne zet je een echte favoriet op tafel. Door de combinatie van tomaten uit blik en tomatenpuree heeft het gerecht een intense tomatensmaak, terwijl de malse prei voor een zoete, uiachtige smaak zorgt die de groentelasagne nog meer diepgang geeft. In veel recepten wordt ricotta gebruikt, een traditionele Italiaanse kaas gemaakt van wei, voor een dikkere en rijkere textuur. Wij vinden echter dat cottagecheese in plaats van ricotta

zorgt voor een lichtere en zachtere lasagne, waarbij de smaak van de prei en tomaten niet wordt overstemd.

Barstensvol smaak dankzij de groenten en de kaas

Geniet van een hartverwarmende maaltijd met laagjes rijke en romige groentesaus, pastavellen en twee soorten kaas, waardoor iedereen een tweede portie wil. De prei wordt gebakken en gestoofd met bouillon, tomaten uit blik, tomatenpuree, kookroom, kruiden en verse basilicum. Op die manier krijg je een intense smaak met zoute, uiachtige en umami-accenten. Geen betere manier dan deze heerlijk romige groentelasagne om je gezin meer groenten te laten eten! Afwerken doen we met wat geraspte kaas, wat een krokant goudgeel bovenlaagje oplevert met daaronder de romige en sappige saus.

Voeg een eigen accent toe

Experimenteer eens met verschillende groenten, zoals spinazie, champignons, paprika, courgette, wortels of aubergine. Snijd je gekozen groenten en bak ze samen met de prei voordat je de rest van de ingrediënten voor de saus toevoegt. Afhankelijk van de groenten in kwestie moeten ze mogelijk wat langer koken om perfect mals te zijn en overtollig vocht kwijt te raken. Wil je een nog rijkere smaakervaring? Dan kun je ricotta gebruiken in plaats van cottagecheese.

Kleine hapjes smaken soms eens zo lekker. Je kunt dit recept voor groentelasagne ook gebruiken om hapklare tussendoortjes te maken voor op school of op het werk. Druk vellen wontondeeg in muffinvormen en voeg cottagecheese en saus toe. Herhaal tot elk vormpje bijna vol is en bestrooi met geraspte kaas. Bak de minilasagnevormpjes ongeveer 20-25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en de randen knapperig.