Koude aardappelsalade

Koude aardappelsalade

1 u
We hebben het perfecte recept voor een romige koude aardappelsalade boordevol verse en smakelijke ingrediënten. Dit klassieke gerecht heeft precies de juiste hoeveelheid romigheid met veel verse smaken en kruiden en het is een en al smaak en textuur. Het is een heerlijke begeleiding van gehaktballen, gegrilde worstjes en verschillende andere soorten vlees.
https://www.arla.nl/recepten/koude-aardappelsalade/

Bereidingswijze

  • Meng de aangezuurde volle melk en zure room met peterselie, bieslook, ui, mosterd, citroensap, zout en peper. Breng op smaak.
  • Snijd de aardappelen in schijfjes en doe ze in de dressing. Dek de aardappelsalade af en laat hem minstens een half uur in de koelkast staan.
  • Garneer met waterkers.
Eet smakelijk!
Tip

Je kunt een dag van tevoren de aardappelen koken of de hele aardappelsalade bereiden. Dat bespaart tijd en de aardappelen kunnen alle smaken van de dressing opnemen, waardoor de salade nog lekkerder wordt. Je kunt ook tijd besparen door de salade vooraf te bereiden, zodat hij klaar is voor de volgende dag.

Tip

Als je je afvraagt wat je met een restje aardappelsalade moet doen, dan hebben we het antwoord voor je. Gebruik de restjes als topping voor taco's of gepofte aardappelen. Je kunt de koude aardappelsalade ook gebruiken als vulling voor sandwiches door er gewoon wat sla, augurken en uien aan toe te voegen. Een andere manier om de restjes te gebruiken is als dip voor crackers en groentesticks.

Vragen over aardappelsalade

Als je altijd al hebt willen weten hoe je aardappelsalade moet maken, dan hebben wij het perfecte recept voor je met stevige aardappelen waar een romige mosterddressing en verse kruiden doorheen zijn geroerd. Hieronder kun je onze antwoorden lezen op enkele van de meest gestelde vragen over dit gerecht. Hieronder lees je er meer over!

Hoe maak je aardappelsalade?
Maak eerst de heerlijke romige mosterddressing voor de aardappelsalade. Meng aangezuurde volle melk en zure room met peterselie, bieslook, ui, mosterd, citroensap, zout en peper. Breng de dressing op smaak en zet hem opzij. Snijd vervolgens de aardappelen in schijfjes en schep ze door de dressing voordat je de salade ten minste 30 minuten in de koelkast zet. Zo kunnen de aardappelen alle heerlijke smaken van de dressing opnemen. Als je klaar bent om de salade op te dienen, garneer je hem met wat waterkers.
Hoe lang moet je aardappelen voor aardappelsalade koken?
Afhankelijk van de grootte van de aardappelen duurt het koken meestal 15-25 minuten. Kook de aardappelen tot ze zacht zijn. De gemakkelijkste manier om te controleren of ze gaar zijn is door met een vork, mesje of vleesnaald in een aardappel te prikken. Als de vork, het mes of de vleesnaald er gemakkelijk in en weer uit glijdt, zijn de aardappelen gaar.
Hoe lang blijft aardappelsalade goed?
Zelfgemaakte koude aardappelsalade met mosterddressing is tot 5 dagen houdbaar, indien goed bewaard. Laat hem niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want dan is hij minder lang houdbaar. Doe de salade in een luchtdichte bak en zet hem in de koelkast. Als je niet zeker weet of de salade nog eetbaar is, controleer dan de smaak en de textuur. Bij twijfel is het het beste om hem weg te gooien en een nieuwe te maken.
Kun je aardappelsalade invriezen?
Helaas kan koude aardappelsalade niet zo goed worden ingevroren, omdat de textuur en het uiterlijk worden aangetast als hij eenmaal is ontdooid. Wij raden niet aan hem in te vriezen, maar je kunt hem maximaal vijf dagen in de koelkast bewaren en de restjes gebruiken voor sandwiches, taco's of met een andere portie gegrild vlees, zodat je voldoende tijd hebt om de restjes op te eten.
Wat past er bij aardappelsalade?
Koude aardappelsalade is een mooi bijgerecht dat bij de meest uiteenlopende maaltijden kan worden geserveerd. Of je nu houdt van hamburgers, gegrilde kip, braadworst of een sappige biefstuk, koude aardappelsalade is een uitstekend bijgerecht. De romige salade combineren met hartige vleesgerechten is heerlijk en een goed alternatief voor gewone gekookte aardappelen of groene salade.
Wat is de beste aardappel voor aardappelsalade?
Vastkokende aardappelen zijn de beste aardappelen voor koude aardappelsalade, omdat ze een dunne schil hebben en veel water en weinig zetmeel bevatten. Dat betekent dat ze ook na het koken hun vorm behouden en een gladde textuur hebben. De dunne schil betekent ook dat schillen niet per se hoeft als je van een meer rustieke salade houdt of weinig tijd hebt. Wij raden je aan fingerling-, rode, of nieuwe aardappelen te gebruiken.

Ingrediënten

Zure room, 18% of 9%
250 ml
Zure melk, biologische of aangezuurde volle melk
250 ml
Verse peterselie, fijngehakt
3 el
Verse bieslook, fijngehakt
2 el
Sjalotjes, geraspt
2 el
Zoete Franse mosterd
2 el
Versgeperst citroensap
1 tl
Grof zout
2 tl
Versgemalen witte peper
Kleine en stevige gekookte aardappelen
750 g
Garnering
Waterkers

Koude aardappelsalade met zure room

Ontdek de kunst van het serveren van een onweerstaanbare salade met ons recept voor koude aardappelsalade. Met verschillende variaties en smaken is de salade een populaire begeleider van hamburgers, gegrilde ribbetjes, worstjes, vlees en je meest geliefde zomergerechten. Maar omdat hij zo lekker is, hoef je jezelf niet het plezier te ontzeggen om het hele jaar door van dit romige gerecht te genieten.

Gemaakt van stevige aardappelen, verse kruiden en een dressing met zure room is onze koude aardappelsalade met peterselie zonder twijfel een van de lekkerste en gemakkelijkste aardappelsalades die je ooit zult eten. 

Op zoek naar andere eenvoudige en klassieke saladerecepten? Bekijk onze recepten voor frisse couscoussalade met watermeloen en munt, een traditionele Franse salade Niçoise met olijven en eieren, en een eenvoudige caesarsalade die wordt gegarneerd met zelfgemaakte kaaschips en krokante broodcroutons.

Smaakvolle dressing met mosterd en kruiden

Ons romige gerecht is opgemaakt met een smaakvolle dressing van zure room, kruiden en mosterd. Mosterd geeft de aardappelsalade een aangename pittige smaak en combineert uitstekend met de weelderige en frisse zure room. Een vleugje citrus uit versgeperst citroensap en een beetje bieslook en peterselie geven de dressing een heldere en frisse smaak en een peperige afwerking. Het is een verfrissende toevoeging aan een anders decadent, hartig gerecht.

De juiste aardappelen kiezen

Bij het kiezen van aardappelen voor een koude aardappelsalade is het belangrijk een type te kiezen dat zijn vorm kan behoudt zonder dat hij een pureeachtige consistentie krijgt wanneer hij gekookt is en met de dressing wordt gemengd. Ze moeten klein en vastkokend zijn met een dunne schil, zoals nieuwe aardappelen, fingerling-aardappelen en rode aardappelen.

Nieuwe aardappelen hebben een knapperige, vaste textuur met een dunne schil en behouden hun vorm als ze zijn gekookt en worden gesneden. In vergelijking met andere variëteiten hebben deze aardappelen een zoetere smaak omdat hun suiker nog niet is omgezet in zetmeel. Ze zijn daardoor perfect geschikt voor dit recept.

Rode aardappelen zijn over het algemeen klein tot middelgroot en hebben een ronde of ovale vorm. De dunne schil is robijnrood tot dieprood met enkele lichtbruine vlekken. Eenmaal gekookt hebben ze een vaste, dichte textuur met een milde, boterachtige, bijna zoete smaak.

Ten slotte zijn fingerling-aardappelen korte en dikke vingervormige aardappelen met een zeer dunne en zachte schil. Ze hebben een vrij uitgesproken smaak die nootachtig of aards is met een milde, boterachtige smaak.

Hoe serveer je aardappelsalade?

Koude aardappelsalade is een onweerstaanbaar en veelzijdig bijgerecht dat je bij tal van smakelijke maaltijden kunt serveren. Combineer hem met zoete, hartige, sappige barbecueribbetjes of gegrilde braadworst voor een zomerse portie. Maak voor de winter een gebakken ham bij de salade. De combinatie van de romige salade met de uitgesproken zoete en rokerige smaak van de ham vormt een heerlijke en stevige maaltijd die je laat watertanden. Als je van zeevruchten houdt, kun je de koude aardappelsalade ook serveren met gegrilde zalm, forel of garnalen.

Experimenteer met de ingrediënten

Met dit recept kun je creatief zijn met verschillende smaken en toevoegingen. Voor een pittige kick met een beetje warmte voeg je 1-2 eetlepels srirachasaus toe en een beetje honing om de pittigheid in balans te brengen. Als je geen srirachasaus hebt, zijn jalapeños en cayennepeper goede alternatieven voor extra pit.

Ga all-in met verse kruiden zoals koriander en muntblaadjes. Koriander heeft een aangename combinatie van smaken die lijkt op peterselie en citrusvruchten. Met een warm, pittig aroma en een vleugje citrus is koriander een geweldige toevoeging aan de pittige versie van dit gerecht. Verse muntblaadjes bieden daarentegen een zoete, verkoelende smaak met een lichte bitterheid die de koude aardappelsalade zal opfrissen.