Als de aubergines die je gebruikt niet zo vers zijn, kunnen ze een beetje bitter smaken. Deze bitterheid kun je wegnemen door de plakjes of blokjes te zouten en ze ongeveer 5 minuten te laten rusten voordat je ze gaat bakken. Je kunt het zout eraf spoelen of deppen met een keukenpapiertje, zodat je niet al het zout in het gerecht krijgt. Het zouten van de aubergine is ook een manier om deze mals te maken, zodat die een nog beter mondgevoel heeft in de lamsmoussaka.
Een lamsmoussaka met aubergine en pasta met aromatische kruiden is een Midden-Oosterse versie van een Griekse klassieker. Lees er hieronder meer over!
Bechamelsaus met kaas
|
500 ml |
---|---|
Geraspte mozzarella
|
225 g |
Olijfolie
|
3 el |
Aubergine, in blokjes
|
1 |
Ui, in kleine blokjes
|
1 |
Knoflook, geperst
|
2 teentjes |
Lamsgehakt
|
500 g |
Kaneelpoeder
|
1 tl |
Komijn
|
1 tl |
Verse rozemarijn, fijngehakt
|
1 tl |
Penne-pasta
|
200 g |
Onze aubergine- en lamsmoussaka is zo lekker met al zijn ongelooflijke Midden-Oosterse kruiden. De combinatie van gekruid, sappig lamsgehakt met ui en knoflook en de milde, gebakken aubergine is zowel aromatisch als onweerstaanbaar. Het rijke vlees past uitsteken bij de geurige kruiden en daarom is de combinatie van verwarmende kruiden zoals kaneel en komijn zo heerlijk. De smaken van een klassieke lamsmoussaka passen goed bij de mild smakende pasta en samen vormen zij een heerlijk moussakagerecht.
Ben je op zoek naar andere gerechten met een aantal van dezelfde heerlijke ingrediënten, bekijk dan eens onze recepten voor eenpersoons lasagne, Midden-oosterse bolognese met aubergine en auberginerollatini met tomatensaus.
Zonder de aardappelen die bekend zijn van een traditionele Griekse lamsmoussaka, kun je de kooktijd aanzienlijk verkorten. Dit maakt dit gerecht perfect voor drukke doordeweekse avonden of speciale gelegenheden zoals ramadan waar vele uren in de keuken worden doorgebracht met koken. De toevoeging van pasta, en natuurlijk de heerlijke hoeveelheid kaas, maakt dit gerecht populair bij zowel kinderen als volwassenen.
Met een vooraf gemaakte, gemakkelijke bechamelsaus voor lamsmoussaka krijgt het gerecht eenvoudig de juiste, kaasachtige en romige consistentie. De dikke, witte saus is romig, hartig en op smaak gebracht met nootmuskaat. De bechamelsaus met kaas is perfect voor moussaka, omdat de saus het gekruide lamsvlees, de gebakken aubergine en de penne-pasta prachtig met elkaar verbindt.
Omdat je geen tijd hoeft te besteden aan het helemaal zelf maken, heb je tijd om je te concentreren op andere gerechten terwijl je snelle lamsmoussaka in de oven staat. Dan wordt de kleverige laag gesmolten kaas prachtig goudbruin. De milde, boterzachte mozzarella vergroot de rijkdom van het gerecht en maakt het onweerstaanbaar in combinatie met de kaassaus.
Het beste lamsmoussakarecept bevat natuurlijk warme kruiden en aromaten. Om de heerlijke smaak van komijn, kaneel en rozemarijn te verdiepen, breng je het gerecht goed op smaak met zout en veel versgemalen zwarte peper.
Om de smaak van de bechamelsaus te vergroten, voeg je wat meer nootmuskaat toe. Zo geef je wat extra warmte aan het gerecht. Om dit moussaka-pastagerecht nog kaziger te maken, voeg je wat geraspte mozzarella toe aan elke laag lamsgehakt en bechamelsaus in plaats van alleen er bovenop.
Een authentiek lamsmoussakarecept uit de Middellandse Zee bevat meestal tomaten. Zo kun je op een eenvoudige manier ons recept een andere twist geven, door verse of blokjes tomaten toe te voegen voor iets kleurrijks en zoet-pittigs.