Luchtige soufflépannenkoeken

Luchtige soufflépannenkoeken

30 min.
Japanse luchtige pannenkoeken of soufflépannenkoeken zijn supermakkelijk te maken. Ze zien er wat uit als een Amerikaanse pannenkoek, maar zijn veel luchtiger en lijken wat op een soufflé. En net als soufflé moeten ze ook meteen gegeten worden als je wilt genieten van de luchtige, lichte structuur. Serveer ze met zure room, fruit en verse bessen als aanvulling op de zoete smaak en eet ze als brunch, ontbijt of als heerlijk tussendoortje in het weekend.
https://www.arla.nl/recepten/luchtige-soufflepannenkoeken/

Bereidingswijze

Pannenkoekenbeslag
 • Klop de eiwitten stijf met een handmixer.
 • Voeg azijn toe en klop nog 2-3 minuten terwijl je beetje bij beetje de suiker toevoegt.
 • Klop de eierdooiers, melk, gesmolten boter, vanillezaadjes en het zout in een aparte kom door elkaar. Roer de bloem door het mengsel.
 • Roer een deel van de opgeklopte eiwitten door het eigeelmengsel en spatel dan voorzichtig de rest van de eiwitten door het beslag.
 • Doe het deeg in een spuitzak.
Bakken
 • Smelt de boter in een pan op hoog vuur zonder dat deze bruin wordt. Zet het vuur daarna lager zodat de boter zachtjes blijft sudderen.
 • Neem een keukenpapiertje en smeer een pan in met de gesmolten boter.
 • Knip een gat in de spuitzak.
 • Maak 4 pannenkoeken in de pan door het beslag recht erin te spuiten (5-6 cm doorsnee en bijna tot de rand van de pan).
 • Leg een deksel op de pan. Als je geen deksel hebt, kun je een bakplaat gebruiken.
 • Bak de pannenkoeken ongeveer 3 minuten – het deksel niet optillen! Verwijder het deksel, draai de pannenkoeken om met een spatel en bak ze op dezelfde manier aan de andere kant.
 • Bak de laatste luchtige pannenkoeken en serveer ze met fruit, bessen en zure room.
Eet smakelijk!
Tip

De belangrijkste tip om de heerlijke, luchtige textuur van een soufflépannenkoek te verkrijgen, is ze tijdens het bakken niet te storen. Wanneer je het deksel op de pan hebt gelegd, moet je het de aanbevolen 3 minuten laten liggen. Kun je de drang niet weerstaan om de pannenkoeken gedurende die tijd te controleren, dan is de kans groot dat ze niet luchtig zullen zijn.

Tips

Je moet ook voorzichtig zijn wanneer je de eiwitten toevoegt. Je mag ze niet roeren of mengen, want dan kan het beslag ‘inzakken’, waardoor de luchtige textuur verloren gaat die het stijve eiwit anders zou hebben toegevoegd. Bij soufflépannenkoeken draait alles om lucht en luchtigheid. Daarom is het erg belangrijk om de luchtige, stijve eiwitten voorzichtig in het beslag te spatelen.

Vragen over luchtige pannenkoeken

Een heerlijk, zelfgemaakt ontbijt of tussendoortje bereiden is erg eenvoudig met ons recept voor luchtige pannenkoeken. Hier kom je meer te weten over hoe je pannenkoeken echt luchtig maakt en vind je de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over deze lichte, luchtige soufflépannenkoeken en wat ze zo onweerstaanbaar maakt.

Wat is een soufflépannenkoek?
Het verschil tussen een soufflépannenkoek en een klassieke Amerikaanse pannenkoek zit hem in de dikte: de eerste is een stuk dikker dan de tweede. De soufflépannenkoek is dikker doordat er stijfgeklopte eiwitten worden toegevoegd. Hierdoor rijst het pannenkoekenmengsel tijdens het bakken, net als bij de soufflés waaraan ze hun naam te danken hebben. Het resultaat is een nog zachter en lichter type pannenkoek, met een luchtige consistentie die past bij de klassieke smaak van een zoete, heerlijke pannenkoek.
Hoe maak je een luchtige pannenkoek?
Ons recept voor luchtige pannenkoeken is makkelijk te volgen, vooral met onze tips voor het perfectioneren van de soufflétechniek. Zorg er bij het bereiden van het beslag voor dat de eiwitten goed opgeklopt zijn en voorzichtig door de rest van het beslag worden gespateld. Alleen zo kun je de luchtige textuur van de pannenkoeken garanderen. Vergeet ook niet dat je het deksel niet mag opheffen terwijl je ze bakt. Serveer ze warm uit de pan, gegarneerd met fruit of bessen naar keuze en wat koude, verfrissende crème fraîche of Griekse yoghurt. Perfect dus als ontbijt of tussendoortje!
Wat maakt een pannenkoek luchtig?
De opgeklopte eiwitten die je voor het bakken voorzichtig door het pannenkoekenbeslag spatelt, bevatten luchtbellen. Als het beslag kookt, zetten deze uit en blazen ze op, waardoor de soufflépannenkoeken rijzen en die heerlijk luchtige textuur krijgen. De witte azijn in dit recept zorgt ook voor de karakteristieke textuur van de luchtige pannenkoeken, omdat die de eiwitten helpt stabiliseren en er geen bakpoeder nodig is.
Waarom is mijn pannenkoek niet luchtig?
Misschien heb je per ongeluk de luchtige pannenkoeken verstoord tijdens het bakken? Hierdoor zakken ze helaas in, met als gevolg een pannenkoek die niet erg luchtig is. Het is ook mogelijk dat je te lang hebt gewacht om ze te serveren. Je eet ze best meteen op wanneer ze klaar zijn. Soufflépannenkoeken zijn het meest dik en luchtig net na het bakken. Als de luchtbellen in de pannenkoeken beginnen af te koelen, verliezen de pannenkoeken hun mooie, luchtige structuur.

Ingrediënten

Pannenkoekenbeslag:
Eiwitten
3
Witte azijn
1 tl
Suiker
2 el
Eidooiers
2
Arla Biologische Melk
1½ el
Boter (gesmolten)
10 g
Vanillepeultje (zaadjes) of een gelijkaardige hoeveelheid vanillepasta
½
Grof zout
¼ tl
Algemeen bloem
3 el
Voor het bakken:
Boter
5 g
Geserveerd met:
Vruchten of bessen (bv. sinaasappelpartjes, frambozen, bosbessen en/of braambessen)
200 g
Crème fraîche
250 ml

Pak uit met een stapel luchtige soufflépannenkoeken

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de uitdrukking 'zo plat als een pannenkoek', maar een pannenkoek hoeft niet plat te zijn om lekker te zijn. Deze luchtige pannenkoeken bewijzen zelfs dat

het tegengestelde ook waar kan zijn. Met dit eenvoudige recept bak je de lichtste, luchtigste pannenkoeken. De soufflé-achtige textuur zorgt voor een veel luchtigere ervaring dan om het even welke andere soort pannenkoek. Een stapel van onze zoete en luchtige Japanse soufflépannenkoeken zal zeker indruk maken op vrienden en familie.

Een verrukkelijk ontbijt of heerlijk tussendoortje

Deze luchtige pannenkoeken zijn perfect als ontbijt of tussendoortje en kunnen het best warm worden gegeten met vers fruit en bessen naar keuze. Wat zuurdere bessen zoals frambozen of zwarte bessen passen goed bij soufflépannenkoeken. Maar als aardbeien of bosbessen je favoriet zijn, is dat ook een prima keuze. Wat zure room of Griekse yoghurt past perfect bij de zoete vanillesmaak van de luchtige pannenkoeken en brengt het geheel heerlijk in evenwicht.

Heb je zin in een ander soort pannenkoek of gewoon wat meer zoetigheid? Probeer dan ons recept voor Amerikaanse pannenkoeken. Deze zijn licht en zoet, net als onze soufflépannenkoeken, maar minder dik. Serveer ze met zoete ahornsiroop en boter.

Ontdek het geheim van Japanse soufflépannenkoeken

Een van de geheimen om deze soufflépannenkoeken extra luchtig te maken, is de witte azijn. Het lijkt misschien vreemd om azijn toe te voegen aan een recept voor zoete, luchtige pannenkoeken. Maak je echter geen zorgen als de scherpe smaak van azijn niet jouw ding is: je proeft de bitterheid van de azijn helemaal niet.

Het andere geheim achter die heerlijke textuur is het gebruik van eiwitten. Wanneer eiwitten worden opgeklopt tot ze helemaal stijf zijn, komt er lucht in de proteïnen. Deze lucht zet uit wanneer de pannenkoeken worden gebakken, waardoor ze hun luchtige consistentie krijgen. De opgeklopte eiwitten moeten voorzichtig door het pannenkoekenbeslag worden gespateld om te voorkomen dat de lucht ontsnapt.

Experimenteer met smaakvolle kruiden

Je kunt ons recept voor soufflépannenkoeken op verschillende manieren aanpassen. Als je van intense smaken houdt zoals in ons recept voor chai latte, probeer dan de luchtige pannenkoeken wat kruidiger te maken door kardemom, kruidnagel, steranijs of kaneel aan het beslag toe te voegen. Deze warme kruiden geven ze zeker een andere dimensie en maken ze perfect voor frisse herfstochtenden of donkere winternachten.

Een andere mogelijkheid om je soufflépannenkoeken een twist te geven die helemaal in het Japanse thema past, is matcha aan het beslag toevoegen. Deze groene thee in poedervorm maakt het smaakprofiel van de luchtige pannenkoeken complexer door er een vleugje hartigheid aan toe te

voegen. De thee geeft de soufflépannenkoekjes ook een groene tint, die prachtig afsteekt tegen de witte crème fraîche of Griekse yoghurt en rode vruchten zoals frambozen.