Naan

Naan

20 min.
Maak klassieke Indiase naan en ontdek het geheim achter de luchtige en zachte textuur van het brood. Het smakelijke, platte tarwebrood is een geliefd en populair basisvoedsel in de Indiase keuken. Geniet van het warme zelfgemaakte brood met boter of olie of volg ons recept voor knoflooknaan en bestrijk het brood met een knoflookbotersaus en gehakte peterselie. Een lekker versgebakken brood dat heerlijk is als tussendoortje of als bijgerecht bij diverse Indiase gerechten zoals kip tikka masala of palak paneer.
https://www.arla.nl/recepten/naan/

Bereidingswijze

Naan
  • Meng bloem, bakpoeder, suiker en zout in een kom (houd wat bloem apart).
  • Voeg het water, de yoghurt en de olie toe en kneed het deeg. Voeg indien nodig de rest van de bloem toe.
  • Dek het deeg af en laat het ongeveer 10 minuten op het aanrecht staan.
  • Verdeel het deeg in 4 porties en vorm die met je handen tot ronde deegvellen.
  • Bak het brood in een droge pan op matig vuur gedurende 3-4 minuten aan elke kant - houd warm.
  • Serveer het brood versgebakken.
Knoflooknaan
  • Meng de peterselie, de knoflook en de boter door elkaar. Bestrijk het gebakken brood met het knoflookmengsel en serveer.
Eet smakelijk!
Tips

Gebruik een weegschaal om het deeg af te wegen en te verdelen, zodat je broden even groot worden. Als je de naan in een pan bakt, wacht dan tot het brood begint te bubbelen voordat je het omdraait en aan de andere kant bakt. Je kunt het brood ook in de oven bakken in plaats van in een pan. Verwarm de oven voor op 250 °C (gewone oven) en laat een bakplaat in de oven opwarmen. Vorm de broden zoals beschreven in het recept en leg ze op bakpapier. Trek het bakpapier op de hete bakplaat en bak ca. 6-7 minuten. Je kunt de naanbroden van tevoren bakken en ze gewoon opwarmen voordat je ze serveert, bijvoorbeeld in een broodrooster.

Vragen over naan

Maak zacht en luchtig brood met ons recept voor naan. Met slechts een paar eenvoudige stappen krijg je zacht, perfect gebruind brood dat je kunt aanpassen met een verse boterachtige knoflooksaus. Wij hebben enkele van de meest gestelde vragen beantwoord en alle nodige informatie en tips voor je verzameld om deze geliefde klassieker te maken. Lees verder voor meer informatie!

Wat is naan?
Naan is een soort platbrood dat heel populair is in India en afkomstig is uit Zuidoost- en Centraal-Azië. Hoewel het brood ongezuurd kan zijn, bevat de Indiase versie meestal een zuursel, en tarwemeel en melk of yoghurt om het brood zachter te maken. De traditionele versie van het brood wordt gebakken in een tandoor oven waarin het deeg tegen de wanden van de oven wordt geplakt, maar je kunt ook een hete pan gebruiken.
Hoe maak je naan?
Dit heerlijk zachte troosteten maakt iedere maaltijd lekkerder en is gemakkelijker te maken dan je zou denken. Meng eerst alle droge ingrediënten in een kom en voeg daarna water, yoghurt en olie toe. Zodra je het deeg hebt gekneed, laat je het ongeveer 10 minuten afgedekt staan. Verdeel het deeg in 4 gelijke porties en breng elke portie in vorm. Bak het brood aan beide kanten in een droge pan en serveer het versgebakken en nog warm.
Is naan brood?
Platbrood uit India is in de hele wereld een populair en geliefd brood. Hoewel sommige mensen het naanbrood noemen, is deze term dubbelop, omdat het woord naan eigenlijk brood betekent en is afgeleid van het Perzische woord nān. Het is vermeldenswaard dat er verschillende variaties van dit brood bestaan die verschillen naargelang de ingrediënten en de regio waar het vandaan komt.
Hoe maak je knoflooknaan?
Geef je brood wat extra smaak met een boterachtige knoflooksaus. Een eenvoudige manier om het brood te verbeteren met slechts 3 ingrediënten. Maak de gewone naan en meng peterselie, knoflook en gesmolten boter door elkaar. Bestrijk het versgebakken brood met de knoflookboter. Dit geeft het een fris en smaakvol knoflookaroma en een zoete botersmaak.
Kun je naan invriezen?
Je kunt naan gemakkelijk invriezen met een paar eenvoudige stappen. Het is essentieel dat je het brood na het bakken laat afkoelen. Vries het brood snel in op een bakplaat in de vriezer. Zorg ervoor dat de broden elkaar niet raken wanneer je ze op de plaat legt. Haal de bakplaat na een paar uur uit de vriezer, doe de broden in individuele diepvrieszakjes of wikkel ze in huishoudfolie en aluminiumfolie voordat je ze weer in de vriezer legt. Dit voorkomt vriesbrand en zo ze zijn tot 3 maanden houdbaar.
Hoe lang blijft naan goed?
Afhankelijk van hoe je het bewaart, kan zelfgemaakte naan een paar dagen tot een paar maanden goed blijven en toch zijn zachte textuur en verse smaak behouden. Je hoeft het niet in de koelkast te bewaren. Het kan ongeveer 3 tot 4 dagen op kamertemperatuur bewaard blijven in een luchtdichte bak of zak. Als je het in de vriezer bewaart, is het brood 2-3 maanden houdbaar.
Hoe warm je naan op?
Je kunt naan op verschillende manieren opwarmen. De magnetron is de beste optie als je het brood snel wilt opwarmen. Leg het brood op een voor de magnetron geschikt bord, besprenkel het met water en dek het af met keukenpapier voordat je het op middelhoog tot hoog vermogen in intervallen van 30 seconden in de magnetron verwarmt tot het brood klaar is. Het toevoegen van water is essentieel in het opwarmproces, omdat dit ervoor zorgt dat het brood geen vocht verliest. Als je een oven gebruikt, sprenkel dan een beetje water over het brood en leg het ongeveer 3-5 minuten in een voorverwarmde oven. Niet langer dan nodig, anders wordt het brood droog en knapperig. Je kunt ook een pan op middelhoog vuur verhitten en hem invetten met een beetje boter of olie. Leg het brood in de pan en verwarm het 30-60 seconden aan elke kant tot het volledig is opgewarmd. Let goed op het brood, zodat het niet aanbrandt.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

vezels 13,9 gram vezels
eiwit 28,9 gram eiwit
koolhydraten 179 gram koolhydraten
vet 39,6 gram vet

Ingrediënten

Naan
Speciale tarwebloem
250 g
Bakpoeder
1 tl
Suiker
1 tl
Grof zout
½ tl
Water
100 ml
Griekse yoghurt
100 ml
Olijfolie
1 el
Knoflooknaan
Grof gehakte platte peterselie
Knoflookteentjes fijngehakt
2
Gesmolten boter
20 g

Naan - platbrood uit India

Dit dikke, luchtige en heerlijk zachte Indiase platbrood is wereldwijd erg populair. Vanwege de eenvoudige ingrediënten en de gemakkelijke bereiding blijft dit brood een hoofdbestanddeel in veel restaurants en gezinnen en wordt het op verschillende manieren geserveerd als voorgerecht of bij het hoofdgerecht. Je kunt het scheuren en dippen; het is zo veelzijdig dat je er nooit genoeg van kunt krijgen. Wij hebben een geweldig recept voor naan gemaakt waarmee je deze ronde - soms zelfs traanvormige - broden op een snelle en eenvoudige manier kunt maken. Geniet ervan, vers en warm, rechtstreeks uit de pan!

Maak gewone naan of knoflooknaan

Maak de gewone versie met basisingrediënten en een vleugje pit of varieer met een boterachtige knoflooksaus. Knoflooknaan is een klassieke Indiase variant en een van de populairste versies van Indiaas platbrood. Het brood wordt bestreken met gesmolten boter, knoflook en platte peterselie, waardoor het een scherpe knoflooksensatie krijgt. Knoflooknaan is een heerlijk alternatief voor iedereen die van lekker zacht brood houdt, maar ook de pittige en scherpe smaken niet kan weerstaan.

Wat eet je bij naan?

Het is gebruikelijk om naan in stukken te scheuren en te gebruiken als een geïmproviseerde lepel om voedsel op te scheppen en met de hand te eten. Enkele van de populairste bijgerechten zijn boterkip, kip tikka masala, zoete en pittige mangochutney, en palak paneer, een romig spinazie- en kaasgerecht met klassieke Indiase kruiden. Zoals je ziet zijn er volop mogelijkheden om uit te kiezen, waardoor dit Indiase brood zo veelzijdig en geliefd is.

Griekse yoghurt voor een zacht en luchtig brood

Wat heeft Griekse yoghurt te maken met Indiaas brood? Griekse yoghurt houdt het deeg bij elkaar en zorgt voor een luchtige en zachte textuur. De yoghurt hydrateert het deeg en houdt het lekker zacht terwijl het een licht zure smaak en stevige romige dikte geeft, perfect voor het maken van deze heerlijke en hartige Indiase naan.

Hebben we je interesse weten te wekken met dit Indiase brood vol smaken en heerlijke texturen? Kijk dan ook eens naar onze andere Indiaas-geïnspireerde recepten. Geniet van je naan met een zelfgemaakte kip tikka masala met verse gember en kurkuma, een smakelijke vegetarische curry met verse groenten en kruiden of een zoetzure mangochutney, perfect als lichte snack.

Experimenteer met het recept

Ons eenvoudige basisrecept voor naan is heel geschikt om andere smaakversies van dit brood te maken. Als je vasthoudt aan de boterachtige saus van de knoflookversie, probeer dan eens verse muntblaadjes te gebruiken in plaats van knoflook en meng de munt met de gesmolten boter. Bestrijk het brood met het botermengsel en bestrooi het tot slot met gehakte muntblaadjes. De munt geeft het gerecht een koel en fris aroma met een subtiel vleugje zoetheid.

Geef de traditionele versie een twist met een gekruide aardappelvulling. De aloo naan wordt gemaakt met een vulling van aardappelpuree, gehakte ui, groene pepers, kurkuma. garam masala, korianderblad en zout. Zodra je het brood met je handen hebt gevormd, verdeel je er een lepel van de pittige vulling over en trek je het deeg over de vulling. Rol of trek het deeg voorzichtig uit tot een

grotere ovale vorm en bak het brood in een pan of oven. Het is een geweldig voorgerecht of feesthapje voor iedereen die van pittig houdt.