Ouzi met kip

Ouzi met kip

> 60 minuten
Onze ouzi, een ’omgekeerde hartige taart’, met kip is een combinatie van laagjes filodeeg, rijst met kaas en heerlijke kipvulling met noten en rozijnen. De licht goudkleurige filodeeglaagjes zorgen voor een decoratief patroon waardoor het gerecht er mooi en verleidelijk uitziet. Geserveerd met een van onze eenvoudige maar kleurrijke salades is ouzi met kip een heerlijke iftar-maaltijd die zowel kinderen als volwassenen zal aanspreken. Probeer het deze ramadan en ontdek hoe lekker het is.
https://www.arla.nl/recepten/ouzi-met-kip/

Bereidingswijze

  • Kook de kip 40 minuten in gezouten water, giet af en zet opzij om af te koelen. Laat de bouillon iets afkoelen.
  • Smelt de boter in een pan, bak het gehakt aan en laat het sudderen tot het net gaar is. Voeg de rijst toe. Laat de rijst al roerend 5 minuten meebakken.
  • Wanneer de rijst doorzichtig wordt, giet je er 480 ml kippenbouillon over en bestrooi je de rijst met zout. Kook de rijst 15 minuten.
  • Ontbeen intussen de kip en snijd hem in dunne plakjes.
  • Bak de amandelen 5 minuten in olijfolie.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Vet een diepe ovenschaal in met boter. Bestrijk de filodeegvellen met boter en leg ze in de schaal tot die volledig bedekt is. Het deeg moet over de rand van de schaal hangen.
  • Meng voor de vulling de rijst, de amandelen, de rozijnen, de kip en de geraspte mozzarella door elkaar en giet het mengsel in de ovenschaal.
  • Bedek de vulling met het hangende deeg. Druk de randen van het deeg op elkaar om de vulling in te sluiten.
  • Bak 45 minuten. Keer de schaal om op een serveerschaal. Garneer met geroosterde amandelen en sla. Direct serveren.
Eet smakelijk!
Tip

Als je met rijst kookt, is het belangrijk dat je die wast. Je kunt het ook niet doen, maar het levert een beter resultaat op als je het wel doet. Doe de ongekookte rijst in een zeef en laat er koud water over lopen tot het water helder is. Er zijn drie redenen om rijst te wassen. Ten eerste reinigt het de rijst en verwijdert het vuil of stof dat zich op het oppervlak heeft verzameld. Ten tweede start het rehydratatieproces als je water over de licht gedehydrateerde rijst laat lopen, wat betekent dat je rijst voller wordt. Ten derde verwijdert het de zetmeelresten die er na de verwerking op achterblijven. Door die te verwijderen krijgt je zachte gekookte rijst die niet klontert.

Vragen over ouzi

Probeer deze ramadan ons smakelijke recept voor ouzi met kip om een gerecht te serveren dat zowel decoratief als heerlijk is. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen.

Wat is ouzi?
Ouzi is een hoofdgerecht uit het Midden-Oosten dat bestaat uit gekruide rijst in bladerdeegpakketjes. Het is populair om ouzi te maken met kip, lam of rundvlees, en in de vulling zitten vaak noten, groente en zelfs gedroogd fruit. Traditionele keuzes zijn amandelen, pistachenoten, pijnboompitten, doperwten en rozijnen. De rijstvulling wordt soms ook verrijkt met kaas. Knapperige ouzi met rundvlees, lamsvlees of kip kan worden bereid als individuele filopakketjes of als één grote omgekeerde hartige taart.
Hoe maak je ouzi thuis?
Een traditionele ouzi met kip is perfect voor iftar en vrij gemakkelijk te maken. Kook de kip. Bak vervolgens het gehakt in boter en voeg de rijst toe. Zodra deze doorzichtig is, voeg je kippenbouillon toe en kook je de rijst 15 minuten. Terwijl de rijst kookt, ontbeen je de kip en snijd je die in plakjes. Meng rijst, kip, gebakken amandelen, rozijnen en geraspte mozzarella om de vulling af te maken. Leg beboterde filodeegvellen in een ingevette ovenschaal. Vul de schaal met de ouzivulling met kip en kaas en sluit de vulling af met deeg. Bak de schotel, keer de goudbruine taart om en serveer hem gegarneerd met amandelen en sla.
Hoe leg je het filodeeg voor ouzi in lagen?
Voordat je begint met de laagjes filodeeg voor de ouzi met kip, vet je de ovenschaal in met gesmolten boter om het verwijderen te vergemakkelijken. De deegvellen moeten ook worden bestreken met gesmolten boter om ervoor te zorgen dat ze aan elkaar plakken en de vulling insluiten en een knapperig oppervlak krijgen wanneer ze worden gebakken. Leg nu overlappende vellen filodeeg in de schaal totdat de bodem helemaal bedekt is en de vellen over de rand hangen, waarbij je elke laag telkens met boter bestrijkt. Laat de vulling volledig afkoelen voordat je die in de met deeg beklede schaal doet. Gebruik de vellen die over de randen hangen, en eventueel meer vellen, om de ouzi met kip goed af te sluiten.
Welke kruiden gebruik je voor ouzi?
Goede kruiden voor ouzi met kip zijn laurier, kerrie, kaneel, piment, komijn, kardemom en natuurlijk de traditionele 7-kruidenmix, die veel van deze aromatische kruiden bevat, evenals koriander, kruidnagel en nootmuskaat. Je kunt de kruiden en de peper toevoegen aan het gehakt terwijl je dat samen met de rijst in boter bakt, of je kunt ze toevoegen aan het water waarin je de hele kip kookt. Dit water wordt de kippenbouillon waarmee de rijst wordt gekookt. Door de kruiden van je keuze aan dit water toe te voegen, kun je al uw vulling op smaak brengen.

Ingrediënten

Vulling:
Geraspte mozzarella
75 g
Kipgehakt
200 g
Hele kip (ca. 1 kg)
1
Kippenbouillon
480 ml
Boter
100 g
Rijst
200 g
Zout naar smaak
Amandelen
150 g
Eetlepels olijfolie
2
Rozijnen
Deeg:
Boter om de vorm in te vetten
Filodeeg
200 g
Eetlepels olijfolie
2
Garnering:
Geroosterde amandelen
Sla

Traditionele ouzi met kip en rijst

Ouzi met kip is een smakelijke Arabische klassieker vol heerlijke smaken en texturen. Zachte rijst en gehakt, draden gesmolten mozzarella, knapperige amandelen, taaie rozijnen en malse plakjes kip: deze krokante filodeegtaart bevat veel verrassingen. Hij is gevuld met heerlijke hartige smaken en heeft zoete en nootachtige ondertonen die de hartige taart heerlijk afgerond maken.

Volgens de traditie wordt de rijst eerst in boter gebakken en dan in bouillon gekookt, en niet alleen in water. Hierdoor neemt de van nature nootachtige rijst veel smaak op van de boter en de hartige ingrediënten. Hierdoor wordt de kipsmaak van het gerecht versterkt, zodat je bij elke hap nog meer wilt.

Mooi omgekeerd filopakket

Ouzi met kip is een vast gerecht in veel gezinnen in het Midden-Oosten. Het wordt soms geserveerd als éénpersoons filodeegpakketjes met gekruide rijst en vlees, maar wij hebben ervoor gekozen één groot filopakket te maken. Een hele omgekeerde hartige ouzi-taart met kip in plaats van individuele pakketjes is gemakkelijker te maken, en gegarneerd met geschaafde amandelen en verse, knapperige sla creëer je een prachtig middelpunt voor iftar waarmee je indruk maakt op familie en gasten.

Serveer er een salade bij, zoals een kleurrijke, smaakvolle rucolasalade of quinoasalade met feta, of gewoon met een yoghurtdressing met munt en komkommer.

Meerdere lagen knapperig filodeeg

Filodeeg is enorm veelzijdig en perfect voor zoete en hartige gerechten en het is wat deze ouzi met kip zo karakteristiek en heerlijk maakt. Hoewel je het zelf kunt maken, geven veel mensen de voorkeur aan het gemak van diepvriesdeeg dat al is uitgerold tot dunne, kant-en-klare vellen.

Als ze 's nachts worden ontdooid, zijn deze vellen handig en net zo lekker knapperig in de oven - zelfs als meerdere lagen op elkaar worden gelegd, worden ze goed gaar en heerlijk gelaagd. Terwijl je ouzi met kip in de oven staat, wordt het deeg mooi goudkleurig en de lichte, gelaagde textuur maakt het gerecht heerlijk om in te bijten.

Als je andere gerechten met knapperig filodeeg wilt maken, raden we je aan ons recept voor sambousek met kaas te bekijken.

Experimenteer met de rijstvulling voor de ouzi

Het kan verleidelijk zijn om ouzi met kip te vullen met allerlei heerlijke ingrediënten. Maar om te voorkomen dat hij te vol wordt en te dicht wordt, is het belangrijk zorgvuldig na te denken over de vulling. Als je dus wilt experimenteren met traditionele opties zoals groene doperwten en pistachenoten, kunt u die gebruiken in plaats van rozijnen en amandelen. Geroosterde pijnboompitten en gehakte, verse peterselie zijn ook lekkere ideeën voor de vulling van de ouzi met kip.

De rijst wordt gekookt in zelfgemaakte bouillon, dus je kunt de smaak van ouzi met kip en rijst ook aanvullen met verschillende kruiden en specerijen die je toevoegt aan het water waarin je de kip kookt. Zo breng je zowel de kip als de rijst op smaak!

Opties zoals laurierblaadjes, zoet-kruidige kaneel, aromatische piment, diepteversterkende komijn of de traditionele 7-kruidenmix uit het Midden-Oosten werken goed in een klassieke ouzi met kip. Natuurlijk is een flinke hoeveelheid zout en peper ook een must.