Panini

Panini

1 u
Panini's zijn een heerlijke Italiaanse klassieker die nog lekkerder worden wanneer ze worden gemaakt met zelfgemaakt, vers paninibrood. Met dit recept kun je brood maken dat perfect is voor het maken van gegrilde panini's. Omdat het brood goed kan worden ingevroren, kun je het zelfs in de vriezer doen, zodat je altijd lekker paninibrood bij de hand hebt als je zin hebt in een makkelijke Italiaans geïnspireerde lunch of diner.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C (heteluchtoven).
  • Giet de kwark en het water in een kom en los de gist erin op.
  • Voeg de olie, het zout en de twee soorten meel toe (houd wat van de tarwebloem apart).
  • Meng het deeg goed met een houten lepel
  • Dek het deeg af, bijvoorbeeld met een deksel, en zet het ongeveer 1 uur en 30 minuten op een warme plek om te rijzen.
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een licht met bloem bestoven aanrecht. Kneed het goed. Voeg eventueel de rest van de bloem toe.
  • Verdeel het deeg in 8 stukken en vorm er langwerpige bollen van
  • Maak van de bollen met een deegroller langwerpige, platte stukken brood (ongeveer 8x15 cm).
  • Leg de stukken brood op beklede bakplaten, bestrijk ze met ei en prik ze in met een vork.
  • Bak het paninibrood ongeveer 15 minuten boven en onder in de oven.
Eet smakelijk!
Tips

Voor een zacht paninibrood met zacht kruim is het van het grootste belang de gist goed te behandelen. Een gistdeeg heeft tijd nodig om goed te rijzen. Voordat het kan rijzen, moet de gist echter goed worden geactiveerd met een lauwwarme vloeistof. Het is belangrijk om kraanwater te gebruiken dat lauw aanvoelt of idealiter 37-42°C is. Het gebruik van water van meer dan 60°C doodt de gist, waardoor het deeg niet kan rijzen.

Tips

Aangezien in ons recept zowel water als kwark wordt gebruikt, moet je de kwark op kamertemperatuur laten komen en water gebruiken dat iets warmer is dan lauwwarm om je vloeistofmengsel te maken. Los de gist op in het warme mengsel door het met je vingers te verkruimelen. Laat het mengsel vijf tot tien minuten staan om te zien of de gist goed is geactiveerd. Als dat het geval is, gaat het mengsel borrelen of schuimen. Nu kun je de droge ingrediënten toevoegen en verder gaan met ons recept voor paninibrood.

Vragen over panini

Met ons gemakkelijke recept voor panini kun je een heerlijk knapperige lunch of licht diner serveren met een scala aan verschillende vullingen. Lees hieronder meer over dit type brood in onze antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen over panini.

Wat is panini?
In het Italiaans betekent panini klein broodje, maar het woord wordt meestal gebruikt voor de tosti die met deze langwerpige broodsoort wordt gemaakt. Er kunnen verschillende soorten paninibrood worden gebruikt om deze heerlijke tosti's te maken en een zelfgemaakte soort met zowel gewone tarwebloem als durummeel zorgt voor een geweldige lunch of snack.
Hoe maak je panini?
Het maken van paninibrood is niet moeilijk, maar vereist wel wat geduld. Zorg ervoor dat je de gist activeert en wacht tot het deeg goed gerezen is voordat je het gaat vormen en bakken. Nadat je het brood een beetje hebt laten afkoelen, splits je het open en bereid je de paninibroodjes met de vullingen van je keuze voordat je ze grilt. Serveer deze Italiaanse tosti's als lunch of tussendoortje als je trek hebt.
Hoe ziet panini eruit?
Panini's staan bekend om hun karakteristieke langwerpige vorm, omdat het lange, vrij dunne stukken brood zijn. Sommige zijn vrij vierkant, terwijl andere meer afgeronde hoeken hebben. Hoewel je natuurlijk ook rond paninibrood kunt maken, kan het iets moeilijker zijn om die te grillen als je een grill of tosti-ijzer gebruikt om ze hun klassieke grillstrepen te geven.
Wat kun je doen met paninibrood?
Dit soort brood moet worden opengespleten en gevuld met je favoriete paninivulling. Je kunt gaan voor een combinatie van verse of geroosterde groenten en vleeswaren of een volledig vegetarische optie. Een spread zoals pesto of hummus en een zachte, smeltbare kaas zoals mozzarella passen goed bij de knapperige textuur die het brood krijgt als je het roostert.
Kun je paninibrood invriezen?
Je kunt paninibrood gemakkelijk invriezen om het altijd bij de hand te hebben als je zin hebt in iets makkelijks en lekkers. Wikkel je panini's in huishoudfolie of aluminiumfolie en doe ze in luchtdichte bakjes of diepvrieszakjes. Laat het brood goed afkoelen voordat je het inpakt. Anders kan het door de ontstane condensatie zompig worden. In de vriezer is je zelfgemaakte brood maximaal 3 maanden houdbaar. Als je klaar bent om een panini-tosti te maken, laat je het brood een uurtje of wat op het aanrecht of een nachtje in de koelkast ontdooien als je weet dat je het de volgende dag gaat gebruiken.

Ingrediënten

Panini
Kwark 0,3%
100 g
Water
100 ml
Gist
10 g
Olijfolie
1 el
Grof zout
½ tl
Durumvolkorenmeel
100 g
Speciale tarwebloem
100 g
Bestrijken
Losgeklopt ei
1

Gemakkelijke zelfgemaakte panini's

Italiaanse panini heeft een krokante, goudbruine korst en een zacht kruim dat het brood perfect maakt voor tosti's. Wanneer het brood wordt geroosterd, krijgt het een heerlijk krokante textuur die goed combineert met zachte smeersels en beleg, waardoor het een prima optie is voor een lichte lunch of tussendoortje. Dit zelfgemaakte brood heeft een subtiele nootachtige smaak die aanwezig is zonder overheersend te zijn dankzij het volkoren durummeel. Dit betekent dat je het kunt vullen met vrijwel elke soort groente of vleeswaren voor een heerlijk resultaat.

Voel je je geïnspireerd om nog meer zelfgebakken brood te maken voor lunch en diner? Bekijk dan ook onze recepten voor platbrood, pizzadeeg en pitabrood . Net zoals dit recept voor panini bieden deze gemakkelijk te volgen broodrecepten een schat aan mogelijkheden om te experimenteren met verschillende toppings en vullingen.

Maak een paninitosti

Voor de perfecte paninitosti splijt je het verse of ontdooide brood open en vul je het met groente, vleeswaren en kaas naar keuze. Verwarm je grill of tosti-ijzer, leg de panini's erin legt en druk ze

goed aan. Bak de panini's tot het brood goudbruin is en duidelijke grillstrepen op het oppervlak heeft en de kaas is gesmolten.

Ideeën voor paninivulling

Goed paninibrood smaakt heerlijk met allerlei verschillende vullingen. Een klassieke combinatie is groene pesto, plakjes tomaat, dungesneden ui, kaas en vleeswaren. Het gebruik van een zachte Italiaanse kaas zoals mozzarella is een goede optie, omdat die zeer goed smelt wanneer je de panini-tosti grilt. Deze kaas combineert ook goed met de meeste vleeswaren, dus of je nu meer houdt van serranoham, chorizo, salami, of kip of kalkoen, er is altijd een perfecte combinatie voor je. Als je wat vegetarische opties wilt, kun je inspiratie opdoen bij onze avocadotoast en je zelfgemaakte panini's vullen met gezouten en gepeperde avocado, gesneden kerstomaatjes en volle kaas. Door zelfgemaakte hummus te combineren met geroosterde rode paprika's, olijven, verkruimelde feta en wat rucola of babyspinazie krijg je ook een heerlijke vegetarische vulling voor je brood.

Proef het verschil met durummeel

Het is mogelijk om verschillende soorten panini te maken, afhankelijk van de soorten meel die je gebruikt. Durummeel heeft een licht nootachtige smaak en aroma dat uitstekend werkt voor panini's. Het gebruik van durummeel geeft je brood ook een mooie goudbruine tint die je niet krijgt met een gewoon wit paninibrood dat alleen met tarwebloem is gemaakt. Het gebruik van een mix van durum- en tarwemeel, zoals in ons recept, is dan ook perfect omdat je dan het beste van twee werelden krijgt: een rustiek paninibrood met een zoete, nootachtige smaak, een licht goudkleurige korst en een licht, luchtig kruim.

Geef er je eigen draai aan

Als je de subtiele nootachtige smaken die dit zelfgemaakte brood krijgt door het gebruik van durummeel wilt benadrukken, kun je ervoor kiezen sesamzaadjes over je panini's te strooien. Voeg ze gewoon toe aan de stukken brood nadat je die met losgeklopt ei hebt bestreken. Terwijl je panini's in de oven bakken, worden de sesamzaadjes geroosterd en krijgen ze een sterkere, heerlijke amandelachtige smaak. Het toevoegen van geurige zwarte komijnzaadjes zorgt voor een nog complexer smaakprofiel, omdat deze zaadjes iets bitterder zijn en een smaak hebben die doet denken aan die van geroosterde ui. De combinatie van de twee soorten zaadjes is heerlijk en geeft je zelfgemaakte panini's een verleidelijk uiterlijk. Ben je in een creatieve en avontuurlijke bui? Probeer dan eens een patroon te maken, zoals strepen of golven, met het lichte sesamzaad en het donkere komijnzaad.