Pizzadeeg

Pizzadeeg

1 u
Elke goede pizza begint met zelfgemaakt pizzadeeg. Of je de bodem nu dun of dik wilt, wij hebben het beste recept voor pizzadeeg voor je om thuis uit te proberen met alle toppings die je lekker vindt. Het is een geweldig recept voor beginners. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig voor een krokante bodem. Je hoeft niet naar Italië als je Italië naar jou toe kunt halen met deze heerlijke pizzabodem.
https://www.arla.nl/recepten/pizzadeeg/

Bereidingswijze

  • Verkruimel de gist en los hem op in lauw water.
  • Voeg de bloem, de olie, de suiker en het zout toe. Kneed het deeg in ongeveer 8 minuten glad en soepel.
  • Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het op een warme plaats 30 minuten rijzen.
  • Stort het deeg op een tafel en rol er 1 grote bal van. Laat het deeg afgedekt met huishoudfolie 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 275 °C (gewone oven) en zet een bakplaat in de oven.
  • Druk het deeg uit tot een pizzabodem (ca. 35 cm doorsnede). Leg de bodem op een vel bakpapier en verdeel de vulling erover.
  • Trek de pizza op de hete bakplaat en bak hem ongeveer 12-14 minuten in het midden van de oven op 275 °C tot de bodem krokant is en de vulling goudbruin.
Eet smakelijk!
Tips

Dit recept voor pizzadeeg is voor één grote pizza, maar je kunt er gemakkelijk twee kleinere van maken. Verdeel het deeg in 2 ballen, druk ze plat en rek ze uit tot ze een diameter van 25 cm hebben. Als je de pizzabodems wilt invriezen, leg je er gewoon een vel bakpapier tussen en doe je ze in een grote diepvrieszak. Wanneer je pizza's wilt gaan maken, laat je de pizzabodems ontdooien in de koelkast en laat je ze daarna ongeveer 15 minuten rijzen op het aanrecht voordat je de vulling erover verdeelt.

Tips

Houd het pizzadeeg warm en geef het voldoende tijd om te rusten. Dit voorkomt dat er gaten en scheuren ontstaan. Mocht dat toch gebeuren, dan kun je de gaten of scheuren repareren door het deeg samen te knijpen. Je kunt het zelfs 10 minuten laten rusten nadat je alle ingrediënten hebt gemengd en voordat je 8 minuten gaat kneden. Hierdoor absorbeert de bloem het water en wordt het glutennetwerk ontwikkeld, waardoor je uiteindelijk een beter deeg krijgt. Gebruik geen deegroller om je pizzabodems uit te rollen, want daarmee duw je het door de gist ontstane gas naar buiten, waardoor je een dichte en harde bodem krijgt.

Vragen over pizzadeeg

Als je op zoek bent naar een makkelijk recept voor pizzadeeg, ben je hier aan het juiste adres. Met ons recept krijg je een geweldige bodem en een krokante korst voor je pizza. Lees hieronder hoe je zelf pizzadeeg maakt, hoe je pizzadeeg uitrekt en nog veel meer.

Hoe maak je pizzadeeg?
Maak een snel pizzadeeg met slechts een paar ingrediënten. Voeg alle ingrediënten samen en kneed het deeg tot het glad en soepel is. Dek het deeg vervolgens af met huishoudfolie en laat het op een warme plaats 30 minuten rijzen. Vorm het deeg tot een grote bal, dek die nogmaals af met huishoudfolie en laat het deeg nog eens 30 minuten rijzen. Druk het deeg uit tot een pizzabodem en verdeel de vulling erover. Bak de pizza in een voorverwarmde oven van 275 °C tot de korst krokant is.
Kun je pizzadeeg invriezen?
Bewaar je zelfgemaakte pizzadeeg tot 3 maanden in de vriezer. Pizzadeeg invriezen is een goede manier om tijd te besparen en je hebt altijd deeg bij de hand wanneer je zin hebt in een zelfgemaakte pizza. Nadat het deeg is gekneed en gerezen, bestrijk je het met een dun laagje olie, doe je het in een diepvrieszak en knijp je alle lucht uit de zak voordat je het goed afsluit. Ontdooi het deeg langzaam door het in de koelkast te leggen en laat het deeg een nacht ontdooien.
Hoe rek je pizzadeeg uit?
Er zijn verschillende manieren om pizzadeeg te rekken, maar voor alle manieren geldt dat dat het beste lukt met warm deeg. Laat het deeg op kamertemperatuur komen alvorens het uit te rekken. Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en druk het plat. De meeste professionele pizzabakkers gebruiken de 'platenspelermethode' voor het rekken: leg je beide handen plat in het midden van het deeg en draai het deeg rond als een elpee, terwijl je je handen in de tegenovergestelde richting trekt. Zo krijg je een platte, gelijkmatige en perfect ronde bodem voor je pizzatoppings. Er zijn ook andere manieren om het deeg te rekken, bijvoorbeeld met je vingertoppen of je knokkels.
Hoe lang blijft pizzadeeg goed in de koelkast?
Het pizzadeeg kan 3-5 dagen in de koelkast worden bewaard. Afhankelijk van de hoeveelheid gist die voor het deeg is gebruikt, is het langer of korter houdbaar in de koelkast omdat het deeg gaat gisten. Hoe minder gist er is gebruikt, hoe langer het deeg in de koelkast kan worden bewaard. Als het deeg naar alcohol ruikt, droog en vlokkerig is, grijsachtig is of oranje vlekken vertoont, is het niet meer bruikbaar en moet je het weggooien.
Hoe bewaar je pizzadeeg?
Bewaar het pizzadeeg in de koelkast in een luchtdichte bak, gewikkeld in huishoudfolie, in een diepvrieszak of in een schaal die is afgedekt met huishoudfolie of aluminiumfolie. Het is belangrijk het pizzadeeg gekoeld te houden, omdat dit het natuurlijke gistingsproces vertraagt. Laat het deeg niet te lang op kamertemperatuur staan, anders verbruikt de gist de suiker in het deeg en rijst je pizza niet.

Ingrediënten

Gist
10 g
Lauwwarm water
150 ml
Pizzabloem bijvoorbeeld Tipo 00
200 g
Olijfolie
½ el
Suiker
¼ tl
Grof zout
¼ tl

Gemakkelijk zelfgemaakt pizzadeeg

Zelf pizzadeeg maken is meestal geen sinecure, maar wel met ons recept voor pizzadeeg dat absoluut de beste zelfgemaakte pizza oplevert. Dit recept is supermakkelijk te maken met slechts een paar ingrediënten en eenvoudige stappen. Bestel een keer geen pizza, maar leer hoe je een krokante bodem kunt maken die elke keer perfect lukt. Verdeel je favoriete vulling erop en geniet van een heerlijk stuk zelfgemaakte pizza. Ontdek meer fantastische Italiaans geïnspireerde recepten voor bruschetta met rijpe tomaten, knoflook, olie en basilicum op geroosterd Italiaans brood, klassieke focaccia met rozemarijn, olie en zoutvlokken, en als dessert een eenvoudige en zachte panna cotta met vanillesmaak en bessencoulis.

Kies de beste bloem

De beste bloem voor je pizzadeeg is Tipo 00, een fijngemalen Italiaans tarwemeel. 00 meel wordt beschouwd als de gouden standaard voor pizzameel en wordt traditioneel gebruikt voor pizzadeeg en pasta. Omdat het meel zo fijn is, krijg je een elastischer deeg dat niet zo gemakkelijk scheurt wanneer het dun wordt uitgerold. De perfecte combinatie van stevig en delicaat maakt dit meel perfect voor het maken van heerlijke krokante pizzabodems die van binnen wat zachter zijn en een mooie open en luchtige structuur hebben.

Kijk naar het eiwitgehalte om het beste pizzameel te vinden. Hoe hoger hoe beter en het mag bij voorkeur niet minder zijn dan 12 g eiwit per 100 g. Dit zorgt voor een sterkere glutenstructuur, waardoor de pizza rekbaarder wordt.

Wat kun je maken met pizzadeeg

Je kunt gemakkelijk een klassieke Napolitaanse pizza margherita maken met zelfgemaakte tomatensaus, mozzarella, verse basilicum en extra vièrge olijfolie op de pizzabodem. Pizzadeeg is echter heel veelzijdig, en pizza's zijn niet de enige mogelijkheid. Er zijn zoveel verschillende en even heerlijke manieren om van het deeg te genieten.

Als je nog een klein restje deeg over hebt, kun je daar toastjes van maken door het deeg heel dun uit te rollen, het te bestrijken met een dun laagje olijfolie en te bestrooien met zout. Bak de toastjes een paar minuten en breek ze na het afkoelen in kleinere stukjes. Je kunt het deeg ook uitrollen tot lange, dunne broodstengels en die goudbruin bakken. Het is een heerlijk tussendoortje.

Heb je altijd al een dichte pizza willen proberen? Maak een calzone door je vulling op de helft van de pizzabodem te verdelen en de andere helft over de vulling te vouwen. Een grote krokante, goudbruine holte gevuld met gesmolten kaas, saus en een vulling naar keuze. Er zijn eindeloze mogelijkheden met dit pizzadeeg; probeer het eens!

Experimenteer met het recept

Welk soort meel je moet kiezen, hangt uiteindelijk af van de pizzastijl die je wilt maken. Aangezien elk meel zijn eigen karakteristieke eigenschappen heeft, kun je verschillende soorten bodems voor je pizza maken. Voor een bodem met meer structuur kun je bijvoorbeeld ongeveer 50 g van het pizzameel vervangen door volkorenmeel, of gewone bloem gebruiken voor een krokante bodem. Gewone bloem is bijzonder geschikt voor een dunne pizzabodem, omdat het deeg niet zo hoog rijst als bij gebruik van andere soorten bloem.

Voor een dik en luchtig deeg met krokante randen kun je broodmeel gebruiken. Dit meel is heel gemakkelijk te verwerken en wordt vaak gebruikt voor een pizza met een krokante korst die van binnen nog een beetje taai is. Als je van een dunne bodem houdt, gebruik dan amandelmeel in combinatie met boekweitmeel om smaak en structuur aan het deeg toe te voegen.