Pompoentaart

30 min.
 Pompoentaart

Onze klassieke pompoentaart, ook wel pumpkin pie genoemd, brengt de perfecte balans van zachte zoetheid en warme specerijen. De romige vulling van pompoen wordt op smaak gebracht met kaneel en gember, die zorgen voor die kenmerkende herfstige geur en smaak. Gebakken in een knapperige korst is dit dessert ideaal voor een gezellig diner, tijdens Thanksgiving of als feestelijke Halloween-traktatie.

Ingrediënten

Taartbodem

Bloem
180 g
Bruine suiker
2 el
Boter
125 g
Eidooier
1

Vulling

Flespompoen of muskaatpompoenen
250 g
Eieren
2
Bruine suiker
160 g
Gemalen kaneelpoeder
1 tl
Gemalen gember
1 tl
Snufje zout
Bloem
2 el
Slagroom
200 ml

Serveren met

Slagroom
100 ml
Fijngehakte pompoenpitten
25 g

Bereidingswijze

  • Begin met de taartbodem. Meng de bloem, suiker en boter tot een kruimelige massa. Voeg de eidooier toe en maak hiervan een deeg. Druk het deeg in een ovenvaste vorm van ca. 24 cm in diameter. Laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schil de pompoen met een scherp mes. Schep de zaadjes er met een lepel uit. Hak de pompoen in grove stukken en kook deze gedurende 5-8 minuten in licht gezouten water .
  • Giet het water af en laat de pompoen een paar minuten in de zeef goed uitlekken. Pureer de pompoen en laat het geheel iets afkoelen.
  • Voeg de eieren één voor één toe. Meng de rest van de ingrediënten voor de vulling en giet in de taartvorm.
  • Bak 40-50 minuten onderin de oven. Laat afkoelen.
  • Bedek met slagroom en bestrooi met pompoenpitten.
Eet smakelijk!

FAQ: Vragen over pompoentaart

We beantwoorden alvast een aantal veelgestelde vragen over de bodem, vulling, pompoensmaak en voorbereiding van dit recept. Zo kan jij gemakkelijk aan de slag!

Hoe zorg ik ervoor dat mijn pompoentaart geen soppige bodem krijgt?

Een veel voorkomende manier om een soppige bodem te voorkomen, is door blind te bakken. Bak de korst eerst kort zodat deze harder wordt voordat je de vulling toevoegt. Het afdichten van de korst met ei voordat je de vulling erin lepelt, kan ook helpen. Vergeet niet om ervoor te zorgen dat je pompoen goed is uitgelekt voordat je de vulling maakt.

Hoe maak je de pompoensmaak nog intenser?

Als de smaak van je pompoentaart wat vlak is, probeer dan gemalen gember, nootmuskaat en kruidnagel aan de vulling toe te voegen om de complexiteit te verdiepen. Een andere tip is om de vulling van tevoren te maken en een nacht in de koelkast te bewaren, zodat de kruiden de kans krijgen om er goed te trekken.

Hoe maak je de pompoentaartvulling dikker?

Het dikker maken van een pompoentaartvulling is net zo eenvoudig als het toevoegen van wat maïzena aan de vulling. Het toevoegen van een extra ei of wat eigeel kan ook helpen om de vulling dikker te maken. Zo is het eerder vla met pompoensmaak.

Is het beter om een pompoentaart eerder te bakken?

Om ervoor te zorgen dat je geen tijd tekort komt, kun je de pompoentaart een dag of zelfs twee dagen voordat je hem wilt gaan serveren bakken. Een geweldige manier om het leven gemakkelijker te maken. Zorg ervoor dat je hem in de koelkast bewaart en haal hem er vervolgens 30 minuten voor het serveren uit.

Moet ik de bodem voor pompoentaart voorbakken?

Als je de tijd hebt, is het blindbakken (voorbakken) van de taartkorst sterk aan te raden, omdat je zo een knapperige buitenkant krijgt zonder dat je het risico loopt dat de korst soppig wordt. Laat het deeg gewoon 15 minuten afkoelen en bak het vervolgens in de oven tot de randen er goudbruin uitzien.

Voedingswaarde

Energie-inhoud:

vezels 9,7 gram vezels
eiwit 38,4 gram eiwit
vet 205,5 gram vet
koolhydraten 234,4 gram koolhydraten

Pompoentaart is het perfecte herfstdessert

Pompoentaart, een herfstklassieker! Je zult bij een pompoentaart wellicht aan Thanksgiving denken en dat is helemaal niet gek. We zien pompoen terug in allerlei warme gerechten en kruidige recepten. Men denkt dat pompoenen al zo'n 9000 jaar bekend zijn en oorspronkelijk uit Noord-Amerika komen. Pompoenen zijn winterhard en overleven barre weersomstandigheden en zelfs lichte vorst. Indianen verbouwden ze al lang voordat bonen of maïs algemeen verkrijgbaar waren.

Zijn geschiedenis en oorsprong

Pompoenen waren honderden jaren lang een vast onderdeel van het dieet van Native Americans en werden op eindeloos veel manieren bereid. De moderne pompoentaart vindt zijn oorsprong bij Britse kolonisten, die de schil uitholden en gebruikten als een 'taart' om de vlezige inhoud in te koken. Het eerste bekende verslag van het gebruik van een deegbodem is van 1651, toen de Franse chef-kok François Pierre la Varenne een recept voor zo'n taart opnam in zijn kookboek, dat vervolgens in het Engels werd vertaald als 'The French Cook'.

Serveersuggesties voor pompoentaart

Pompoentaart wordt traditioneel op kamertemperatuur geserveerd met slagroom erop, maar het is niet ongebruikelijk om de room te vervangen door vanille-ijs. Probeer wat cranberrysaus toe te voegen voor scherpte, of combineer voor een verfijnde touch met blauwe kaas van hoge kwaliteit.

Noten of chocolade toevoegen

Noten zijn een klassieke combinatie met pompoentaart. Garneer met walnoten, pecannoten of zelfs knapperige pindakaas voor een spectaculair resultaat. Het toevoegen van een swirl van gesmolten pure chocolade bovenop is ook een favoriet, of zelfs het toevoegen van chocoladestukjes in de vulling.

https://www.arla.nl/recepten/pompoentaart/