Romige champignonsoep

Romige champignonsoep

15 min.
Een eenvoudige romige champignonsoep om van te watertanden. Onze variant van deze klassieker kun je maken met je favoriete champignons of paddestoelen en bevat prei, knoflook en romige bechamelsaus met kaas. Probeer ons recept voor romige champignonsoep als je een elegant gerecht wilt serveren met weinig ingrediënten en waarvoor je maar weinig tijd in de keuken hoeft door te brengen.

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een grote pan. Voeg de prei en knoflook toe en bak op middelhoog vuur. Roer af en toe tot ze zacht zijn. Voeg de champignons toe en bak 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de kippenbouillon en bechamelsaus toe en breng aan de kook. Laat 2 minuten pruttelen. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Schep in warme kommen en garneer met de takjes tijm.
Eet smakelijk!
Tip

Om de romige textuur te verkrijgen waarvoor prei/champignonsoep bekend staat, kan het nodig zijn om de soep in te dikken met bloem of maïzena. Nadat je het bloem- of maïzenapapje hebt toegevoegd (gemaakt door maïzena en water te mengen), laat je de romige knoflookchampignonsoep een paar minuten sudderen om het verdikkingsmiddel zijn magie te laten doen. Deze verdikkingsmiddelen geven geen ongewenste smaak aan het gerecht.

Vragen over romige champignonsoep

Met een snel en eenvoudig recept voor romige champignonsoep is het bereiden van een heerlijke soep vol umamismaken ongelooflijk makkelijk. Lees hieronder verder om er meer over te weten te komen!

Wat is champignonsoep?
Een romige champignonsoep heeft een bepaalde soort paddenstoel als hoofdingrediënt. De soep kun je bereiden met verschillende soorten, zoals witte of wilde paddenstoelen, populaire variëteiten zoals portobello en shiitake, of geroosterde paddenstoelen voor extra smaak, zoals in dit recept. Meestal wordt de soep bereid met melk of room en staat bekend om zijn rijke en romige smaak en textuur, die in onze versie wordt verkregen door het gebruik van bechamelsaus met kaas. Romige champignonsoep kan op smaak worden gebracht met een breed scala aan kruiden. Hier gebruiken we muntachtige, citroenachtige tijm.
Hoe maak je deze romige champignonsoep?
Omdat soepen perfecte ramadangerechten zijn, is een champignonsoep goed om in je repertoire te hebben. Gelukkig is het maken van deze romige champignonsoep vrij eenvoudig en snel. Begin met het bakken van de prei en knoflook en voeg vervolgens de champignons of paddestoelen naar keuze aan de pan toe. Giet de kippenbouillon en bechamelsaus met kaas erbij, breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen voordat je de soep verder op smaak brengt. Serveer in warme kommen en garneer met tijmtakjes.
Welke paddestoelen zijn geschikt voor champignonsoep?
Vele verschillende soorten paddenstoelen smaken heerlijk in een romige champignonsoep. Witte champignons en hun tegenhanger bruine cremini zijn klassieke keuzes die zowel heerlijk smaken als hun vorm behouden in een soep. Dat geldt ook voor portobello's of shiitakes. Deze eerste geeft het gerecht meer body omdat ze vrij vlezig zijn, terwijl de laatste de rijkdom verhoogt. Oesterzwammen geven het gerecht een zilte, zeevruchtachtige touch. Je kunt natuurlijk ook wilde paddenstoelen gebruiken als dat mogelijk is.
Hoe maak je de champignonsoep dikker?
Om de karakteristieke dikke, romige champignonsoep te krijgen, moet je de soep mogelijk indikken met een bloem- of maïzenapapje (maïzena gemengd met water), hoewel de bechamelsaus met kaas het meeste werk zal doen. Voeg het bloem- of maizenapapje toe aan het gerecht en laat een paar minuten pruttelen zodat het verdikkingsmiddel de soep kan verdikken zonder een smaak achter te laten. Zoals gezegd is het indikken van deze romige champignonsoep misschien niet nodig, omdat de soep gemaakt wordt met bechamelsaus met kaas die er al voor zal zorgen dat de soep vrij dik wordt.
Hoe lang blijft de champignonsoep goed in de koelkast?
Romige champignonsoep is 3-4 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt de soep dus ook eerder bereiden. Dat maakt deze soep perfect voor drukke periodes waarin je veel kookt en maaltijden bereidt. Nadat de soep is afgekoeld, doe je deze in een of meer luchtdichte bakken of bewaar in een afgedekte kom. Je kunt het restje romige champignonsoep opwarmen in een pan of magnetron.
Kun je champignonsoep invriezen?
Als je wat romige champignonsoep met bechamelsaus overhoudt, kun je dit gemakkelijk invriezen en er later opnieuw van genieten. Nadat de soep is afgekoeld, doe je deze in een of meer luchtdichte bakken. Laat ruimte over zodat de soep kan uitzetten terwijl deze bevriest. In de vriezer kun je hem tot 3 maanden bewaren. Om de romige champignonsoep op te warmen, zet je de soep in de magnetron in intervallen van 30 seconden op hoog vermogen of verwarm je hem langzamer in een pan.

Ingrediënten

Romige champignonsoep:
Bechamelsaus met kaas
500 ml
Ongezouten roomboter
50 g
Prei (alleen witte gedeelte), dunne ringen
1
Knoflook, geperst
2 teentjes
Champignons, fijngesneden of fijngehakt
500 g
Kippenbouillon
480 ml
Zout en peper
Garnering:
Tijm
takjes

Romige champignonsoep met je favoriete champignons of paddestoelen

De beste romige champignonsoep heeft een dikke en rijke consistentie en zit boordevol stukjes champignon en umami. Deze kenmerkende smaak kan worden gecreëerd met behulp van vele verschillende paddenstoelen. Je kunt dus de paddestoelen gebruiken die je het lekkerst vindt, of dat nu milde witte champignons, intensere cremini-paddenstoelen, vlezige portobello's, rijke shiitakes of oesterzwammen met een delicate zeevruchtensmaak zijn. Je kunt ook verschillende soorten paddenstoelen combineren of geroosterde champignons gebruiken, zoals in ons recept, om jouw perfecte versie van deze dikke, romige champignonsoep te maken.

Kun je niet genoeg van champignons krijgen? Verwen jezelf dan en bekijk deze recepten voor romige rozemarijn/champignonkippendijsoep en kaas/champignonomelet.

Neem de gemakkelijke weg met een bechamelsaus

Het maken van een romige champignonpreisoep gaat ongelooflijk snel als je bechamelsaus als basis gebruikt. Op smaak gebracht met nootmuskaat heeft deze dikke saus een boterachtige, romige smaak met subtiele nootachtige tonen. Het feit dat er kaas in zit, zorgt ervoor dat deze soep nog rijker en verrukkelijker wordt, omdat het de umamismaak van de paddenstoel weerspiegelt. Het is een geweldige manier om een eenvoudige, romige champignonsoep te maken met slechts een paar ingrediënten en een smaak die alles heeft wat je wilt.

Maak een champignonsoep met prei voor een hartige, zoete uiensmaak

Hoewel deze champignon/preisoep champignons bevat, geeft de prei de soep de complexiteit van het smaakprofiel door de smaken te verdiepen. De uiensmaak van zowel de prei als de knoflookteentjes creëert een basis van hartigheid met hints van zoetheid. We raden aan om alleen het witte deel van de prei te gebruiken, omdat dit malse gedeelte de meeste smaak bevat en deze ongepureerde, romige champignonsoep de beste en romigste consistentie geeft.

Ben je benieuwd naar andere heerlijke soepen voor deze ramadan? Bekijk dan ook onze recepten voor romige kippensoep en linzensoep met kookroom.

Voeg je eigen touch toe

Ons recept heeft je misschien aan het denken gezet over welke kruiden goed bij champignonsoep passen. Enkele heerlijke opties zijn tijm, rozemarijn, oregano en dragon. Probeer de tijm in het gerecht zelf te gebruiken in plaats van alleen als garnering door deze samen met knoflook en champignons te bakken voordat je de saus toevoegt. De aardsheid met scherpe bloemige en peperige ondertonen vult de champignons prachtig aan en is heerlijk in een prominentere rol in de romige champignonsoep.

Je hebt je misschien ook afgevraagd wat je goed bij champignonsoep kunt eten. Wanneer de soep zo rijk en romig is als de onze, wil je hem misschien opfleuren of laten aansluiten op deze rijkdom. Dat eerste kan worden bereikt door verse kruiden zoals peterselie te gebruiken als een kleurrijke garnering of een snufje citroenschil en wat citroensap om de smaak op te fleuren en een citrusachtige tegenhanger toe te voegen aan de stevige paddenstoelensmaak. Als je wilt aansluiten op zijn rijkdom, serveer de soep dan met knoflookbrood met tijm en gekarameliseerde uien om de heerlijke smaken van het gerecht te weerspiegelen.