Romige linzensoep

Romige linzensoep

30 min.
Een eenvoudige rode linzensoep met aardappel, wortel en paprika's kan een stevig en vullend hoofdgerecht of een verrukkelijk voorgerecht zijn als je de soep in kleinere porties serveert. Het maakt niet uit hoe je de soep serveert, de romige consistentie maakt het eten ervan tot een heerlijke ervaring. Het knapperige, perfect gefrituurde en gouden platbrood vult deze zoete, hartige en vullende wortel- en linzensoep perfect aan en maakt het een absolute must-try voor ramadan.
https://www.arla.nl/recepten/romige-linzensoep/

Bereidingswijze

  • Snijd de aardappels en wortelen in kleine stukjes.
  • Leg de paprika's op een bakplaat, overgiet met olijfolie, bak vijf minuten en snijd in kleine stukjes.
  • Doe in een pan de olijfolie, aardappelen, wortels, paprika's, linzen, zout en kippenbouillon, roer en laat op laag vuur pruttelen.
  • Snijd het platbrood in kleine stukjes en frituur in plantaardige olie in een pan goudbruin.
  • Voeg de kookroom toe aan de soep en roer goed door.
  • Doe de soep in een blender en pureer tot deze glad en romig is.
  • Doe in een kom en serveer met het brood.
Eet smakelijk!
Tip

Als je van een dikkere soep houdt, kun je deze meer indikken dan door het gebruik van kookroom en het pureren van de linzen en groenten al gebeurt. Een heerlijke manier om de soep dikker te maken is het gebruik van cashewnoten. Doe de noten in de magnetron tot ze zacht zijn, pureer ze en voeg ze toe aan je soepen voor dikkere gerechten met boterachtige, nootachtige ondertonen. Gebruik je liever een verdikkingsmiddel zonder smaak, dan is maïzena gemengd met water een goede optie om de romige linzensoep in te dikken.

Vragen over romige linzensoep

Romige linzensoep is een prachtige aanvulling op elke iftarmaaltijd. Probeer ons recept voor rode linzensoep en ontdek waarom! Lees voor meer informatie onze antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder.

Wat is romige linzensoep?
Het hoofdingrediënt van deze romige rode linzensoep zijn linzen. Deze soep, populair in veel keukens, kan worden bereid met rode, bruine, groene, gele of zwarte linzen of een combinatie van verschillende soorten natuurlijk. Het gerecht wordt meestal gemaakt met diverse groenten zoals aardappel, wortel, paprika's, ui, tomaat, pompoen en selderij of met vlees zoals kip. In het hele Midden-Oosten wordt de soep meestal gepureerd om er een romige linzensoep van te maken die kan worden geserveerd met verse of knapperige toppings zoals gehakte kruiden, croutons of gefrituurd platbrood.
Hoe maak je romige linzensoep?
Zelf romige linzensoep maken is niet moeilijk of tijdrovend. Om de soep te bereiden, snijdt je de aardappelen en wortels in kleine stukjes en rooster je de met olie bedekte paprika's in de oven. Snijd de paprika's vervolgens in stukjes voordat je ze samen met de andere groenten en linzen in een pan doet. Voeg de kippenbouillon toe en laat koken. Terwijl de soep suddert, frituur je het platbrood tot deze goudkleurig is in olie. Voeg vervolgens de kookroom toe, pureer alles tot een gladde massa en breng op smaak met peper en zout. Serveer de romige linzensoep met het krokante platbrood.
Hoe lang blijft de soep goed in de koelkast?
Romige linzensoep kun je maximaal 5 dagen gekoeld bewaren. Je kunt de soep dus ook ruim van tevoren bereiden en opwarmen wanneer je de soep wilt gaan eten. Laat de soep afkoelen voordat je deze in een of meerdere luchtdichte bakken doet. Om de soep weer te verwarmen, doe je deze in een pan op middelhoog vuur of in een magnetronbestendige kom. Hoewel dat laatste misschien sneller is, behoudt de soep als je deze in een pan opwarmt beter zijn smaak.
Kun je deze romige linzensoep invriezen?
Romige linzensoep kan maximaal 4-5 maanden ingevroren worden. Je kunt de soep het beste invriezen voordat je de kookroom toevoegt omdat soepen met een melk- of roombasis de neiging hebben om te gaan schiften wanneer deze worden ingevroren. Het is dan ook beter om de kookcrème toe te voegen nadat je de soep langzaam hebt opgewarmd op laag tot middelhoog vuur. Vergeet niet om de soep altijd te laten afkoelen voordat je deze in luchtdichte bakken doet en om ruimte over te laten omdat de soep wat kan uitzetten deze bevriest.
Hoe maak je romige linzensoep dikker?
Deze wortel/linzensoep met kookroom is van nature vrij dik, maar als je de soep nog wat dikker wilt maken, kun je wat in de magnetron verwarmde en gepureerde cashewnoten toevoegen voordat je de soep gaat pureren. Dit maakt de consistentie dikker en geeft de soep een heerlijke nootachtige smaak. Je kunt natuurlijk ook maïzena gebruiken. Dat de romige linzensoep al vrij dik is, komt door het gebruik van kookroom en de zetmeelrijke aardappelen. De soep wordt ook gepureerd wat aanzienlijk helpt verdikken.

Ingrediënten

Romige linzensoep:
Kookroom
500 ml
Wortelen
2
Aardappel
1
Olijfolie
1 el
Paprika
2
Rode linzen
500 g
Kippenbouillon
500 ml
Zout
snufje
Gefrituurd platbrood:
Platbroden
1 plakjes
Plantaardige olie
240 ml

Eenvoudige rode linzensoep met room

Romige linzensoep is een echte ramadanklassieker. Het vasten onderbreken met hete soepen zorgt ervoor dat je rustig wordt en kunt genieten van de iftarmaaltijd zonder te veel of te snel te eten. Als bonus is dit gerecht gewoon ongelooflijk lekker en heeft het een rijke textuur. Hoewel rode linzen een zoete, aardse en nootachtige smaak hebben, zijn ze vrij mild van smaak. Het is dan ook een briljant idee om ze te combineren met diverse smaakvolle groenten.

Met wortelen, aardappelen en geroosterde paprika

Een wortel-linzensoep met zetmeelrijke aardappelen en geroosterde paprika heeft een heerlijk dikke consistentie. Hoewel de mild smakende aardappelen niet veel smaak toevoegen, zijn ze belangrijk voor de romige textuur. Wortelen en paprika's daarentegen voegen best veel smaak toe. De wortels geven een heerlijke zoetheid die perfect in balans is met de hartige, zoute kippenbouillon waarop het gerecht is gebaseerd. De wortel/linzensoep is zoet en aards, in balans gebracht door de geroosterde smaken en milde aardappelen.

Het roosteren van paprika's voordat je ze toevoegt aan soepen zoals in deze milde en zoete wortel- en linzensoep brengt hun smaak naar voren. Door het roosteren van de schil karamelliseert een deel van de suiker die het bevat, wat de zoetheid van de paprika's verhoogt en ze een subtiele, rokerige smaak geeft. Deze ondertonen geven deze romige linzensoep zijn complexe smaakprofiel.

Onze collectie groentesoepen bevat ook heerlijke recepten voor romige champignonsoep en romige tomatengroentesoep die goed vullen en heerlijk zijn. Heb je meer zin in soep met vlees, bekijk dan het smakelijke receptvoor romige kippensoep.

Serveer met gefrituurd platbrood

Heb je je wel eens afgevraagd wat je bij linzensoep kunt eten? Gefrituurd platbrood is een goede keuze. De combinatie van romige linzensoep en het knapperige brood is perfect. Deze knapperige topping is ongelooflijk gemakkelijk vers te maken. Het is gewoon platbrood dat in kleine stukjes wordt gesneden en in plantaardige olie wordt gefrituurd tot het perfect goudbruin is.

Hoewel je natuurlijk gewoon platbrood kunt gebruiken om deze knapperige lekkernijen te maken, is het ook erg lekker om het brood na het frituren te besprenkelen met kruiden, zoals nootachtige en hartige za'atar of citroenachtige, pittige sumak.

Probeer ook eens een pittige rode linzensoep

Probeer eens iets anders met een gekruide rode linzensoep met warme kruiden zoals aardse komijn, houtachtige kurkuma, frisse gember of scherpe, zoet-pittige kaneel. Je kunt ook een laurierblad aan het gerecht toevoegen terwijl het kookt en het verwijderen voordat je het gaat pureren. Dit geeft de soep een extra smaak en verlicht de stevige, romige linzensoep.

Voor eens iets anders kun je ook eens een pittige rode linzensoep proberen door samen met de paprika's hete chilipepers te roosteren. Dit geeft het gerecht een ander soort hitte zodat je het misschien wilt serveren met wat koude, dikke room die je erop druppelt om de pittigheid wat te temperen.