Romige kippensoep

Romige kippensoep

30 min.
Lekkere, rijke soepen zijn perfect om het vasten te onderbreken en deze eenvoudige, romige kippensoep is daarop geen uitzondering! Deze soep, gemaakt met braadkip en bechamelsaus met kaas, is heerlijk rijk en ongelooflijk gemakkelijk te maken. Probeer ons recept voor romige kippensoep met ui, selderij en spinazie en ontdek waarom deze een reputatie heeft opgebouwd als een van de lekkerste soorten comfortfood.
https://www.arla.nl/recepten/romige-kippensoep/

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de bleekselderij toe en bak nog 3 minuten.
  • Giet de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Voeg de kip en bechamelsaus toe en breng roerend aan de kook tot alles op temperatuur is.
  • Roer de spinazie erdoor en kook tot deze is geslonken. Roer de peterselie erdoor.
  • Schep de soep in warme kommen en serveer.
Eet smakelijk!
Tip

Hoewel dit een recept is voor een dikke, romige kippensoep, kun je de soep nog dikker maken als je dat wilt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een beurre manié maken door gelijke delen bloem en zachte boter te kneden tot een zogenaamde 'boterbal'. Voeg dit beetje bij beetje toe aan de romige kippensoep, roer door en laat het verdikkingsmiddel inwerken totdat de soep de gewenste consistentie heeft bereikt.

Vragen over romige kippensoep

Lees hieronder meer over deze heerlijke, romige kippensoep voor iftar door onze antwoorden op de meest gestelde vragen te lezen.

Hoe maak je romige kippensoep?
Onze makkelijke romige kippensoep is snel te maken en perfect voor iftar. Om de soep te bereiden, fruit je de uien en selderij voordat je de bouillon toevoegt. Laat sudderen tot ze zacht zijn. Voeg de stukken braadkip en bechamelsaus met kaas toe en breng aan de kook. Zodra het op temperatuur is, voeg je de spinazie toe. Laat sudderen tot de spinazie is geslonken. Voeg de verse peterselie toe en serveer de soep in verwarmde kommen.
Wat zit er in de kippensoep?
In dit geval maken we het gemakkelijk met een bechamelsaus met kaas, waardoor de romige kippensoep een dikke en rijke smaak en textuur krijgt. Daarnaast heb je natuurlijk kip nodig en diverse groenten zoals ui, selderij, prei, spinazie, wortel, aardappel, tomaat, maïs en pastinaak, evenals een breed scala aan kruiden en specerijen. Je kunt de groenten en kruiden die je lekker vindt gebruiken om een heerlijke soep te maken met stevige, hartige smaken.
Hoe lang blijft de soep goed in de koelkast?
Romige kippensoep is 3-4 dagen houdbaar in de koelkast. Dit houdt in dat je de soep van tevoren kunt bereiden als je weet dat je drukke dagen voor de boeg hebt. Nadat de soep is afgekoeld, doe je deze in een of meer luchtdichte bakken of bewaar in een afgedekte kom. Je kunt de soep opwarmen in de magnetron of in een pan. Deze laatste methode kost wat meer tijd, maar door de soep langzaam op te warmen op laag tot middelhoog vuur blijven de smaken beter behouden.
Kun je de kippensoep invriezen?
Romige kippensoep met bechamelsaus kan 4-6 maanden worden ingevroren. Zoals met alle soepen wacht je tot deze is afgekoeld voordat je hem in een of meer luchtdichte bakken doet en laat ruimte over zodat de soep kan uitzetten als het wordt ingevroren - een paar centimeter zou voldoende moeten zijn. Verwarm de bevroren soep op in de magnetron of in een pan.

Ingrediënten

Bechamelsaus met kaas
500 ml
Boter
30 g
Ui, in kleine blokjes
1
Selderijstengel, in kleine blokjes gesneden
1
Kippenbouillon
720 ml
Gebraden kip in stukken, zonder vel en botten
1
Babyspinazie
30 g
Verse peterselie, fijngehakt
3 el

Huisgemaakte romige kippensoep met groenten

Deze romige kippen- en groentesoep zit boordevol heerlijke ingrediënten. De gebakken ui en bleekselderij geven de soep een zoet-hartige smaak met veel diepte. De kleurrijke babyspinazie geeft de romige kippensoep een lekker zuurtje. Dat geldt ook voor de verse peterselie die een wat peperige smaak heeft die alles perfect afrondt.

Hoe versnipper je de braadkip voor de soep?

Om de mild smakende maar boordevol umami zittende braadkip te bereiden, begin je met het verwijderen van het vel met twee vorken (een om de kip vast te houden en een om het vel eraf te halen). Gebruik deze vorken vervolgens om grotere stukken vlees los te maken. Versnipper deze stukjes door met de vorken het vlees uit elkaar te trekken. Als de kip nog warm is, is dit gemakkelijker. Zet apart totdat je het vlees aan de soep wilt gaan toevoegen. Duurt dat nog even? Bewaar het dan in de koelkast.

Geniet in een mum van tijd van een kaasachtige en romige soep

Deze zelfgemaakte romige kippensoep heb je in een mum van tijd bereidt wanneer je een kant-en-klare bechamelsaus gebruikt. Omdat deze saus is gemaakt met room en kaas, is deze heerlijk romig. De saus smaakt romig en boterachtig met subtiele maar heerlijke hints van nootmuskaat. In combinatie met de hartige, zoute kippenbouillon vormt dit de perfecte basis en het zorgt voor een heerlijke consistentie en een korte kooktijd.

Ben je op zoek naar inspiratie voor iftar-gerechten met deze kaassaus die alles in een mum van tijd heerlijk maakt? Bekijk het recept van onze snelle en gemakkelijke romige aardappelgratin, lamsmoussaka of ricotta en spinaziecannelloni, allemaal met bechamelsaus met kaas.

Experimenteer met kruiden en specerijen

Je kunt de romige kippengroentesoep op smaak brengen met kruiden als kaneel en kardemom voor een uitbarsting van zoete en hartige smaken. Het is ook heerlijk om het gerecht op te fleuren en een mooie gouden tint te geven met verse of gemalen kurkuma. Deze aromatische specerij zorgt voor een beetje warmte en een mooie, aardse bitterheid die een laag complexiteit toevoegt.

Als je je afvraagt wat je nog meer kunt toevoegen om de soep op te fleuren, hebben we enkele geweldige suggesties: citroenachtige sumak en pittige, gedroogde limoen. De aardse, citrusachtige aroma's geven de romige kippensoep een heerlijke geur en een zuurtje, waardoor het perfect is voor iftar met verschillende andere vrij stevige gerechten.