Romige skyr met granola en bessen

Romige skyr met granola en bessen

De dag goed beginnen is belangrijk, en de manier om dat te doen is met een interessant, lekker ontbijt. Deze heerlijk romige en perfect knapperige combinatie van dikke skyr met zelfgemaakte, in de oven gebakken granola of muesli, is de ideale start van een actieve dag of als een smakelijke traktatie of snack. Zoetzure bessen, kleverige honing, knapperige zaden, zoete vanille en smaakvolle haver en quinoa worden samengebracht tot knapperige en smakelijke granola, perfect gegarneerd op je romige, milde maar toch zure skyr.
https://www.arla.nl/recepten/romige-skyr-met-granola-en-bessen/

Bereidingswijze

  • Meng quinoa, kokosmeel, haver en alle overig droge ingrediënten in een kom.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en spreid het mengsel gelijkmatig uit.
  • Bedek het mengsel gelijkmatig met honing en boter.
  • Rooster de granola in het midden van de oven - af en toe roeren.
  • Laat de granola afkoelen op het bakpapier op een rooster.
  • Meng cranberry's, gojibessen en vanillepoeder door de granola en bewaar in een luchtdichte verpakking.
  • Serveer bovenop skyr in een kom en geniet.
Eet smakelijk!
Tips

Voor perfect knapperige granola moet je het mengsel niet op een te hoge temperatuur in de oven bakken. Hierdoor kan het verbranden voordat het opdroogt om lekker knapperig te worden. Gebruik lagere temperaturen en houd het in de gaten door af en toe te roeren zodat het gelijkmatig bruin wordt.

Tips

Om granola knapperig en smaakvol te houden, moet je het volledig laten afkoelen voordat je het in een bakje doet. Zorg er ook voor dat je het in een afgesloten pot op een droge plek op kamertemperatuur bewaart. Vocht of nattigheid zorgt ervoor dat de granola klef wordt en misschien wat van zijn smaak verliest.

Tips

Het is ook mogelijk om granola in te vriezen. Zorg ervoor dat de granola is afgekoeld tot kamertemperatuur, doe het dan in een luchtdichte bak of Ziploc zak en bewaar het tot zes maanden in de vriezer. Laat het 's nachts ontdooien op het aanrecht. Als je bang bent dat de granola zompig wordt uit de vriezer, vries het mengsel dan in voordat je het bakt in plaats van erna; zo kun je het gemakkelijk direct uit de vriezer bakken voordat je het met skyr eet voor een vers en knapperig ontbijt.

Vragen over skyr met granola en bessen

Klaar om je te wagen aan het maken van zelfgemaakte granola en deze te smullen in combinatie met heerlijk romige skyr? Lees dan hieronder onze vragen en antwoorden over skyr en granola.

Hoe maak je skyr met bessen en granola?
Om skyr met granola te maken heb je maar twee dingen nodig: een kom verse, koude en romige skyr en knapperige granola. Je kunt er compotes, vers fruit of bessen of iets dergelijks aan toevoegen om het wat frisser te maken. Anders doe je skyr in een kom en doe je er je favoriete knapperige granola bovenop - zelfgemaakte, in de oven gebakken haver, zaden, noten, gedroogde bessen, honing, olie of boter, en zoete vanille om het heerlijk knapperige baksel af te maken.
Hoe maak je gebakken granola?
Om zelfgemaakte granola te maken heb je haver, olie, noten, zaden, gedroogd fruit of noten nodig en een bindmiddel. Het beste bindmiddel voor granola is honing, maar ook ei, bruine suiker, siroop of gegeleerde chiazaadjes. Meng alle ingrediënten behalve fruit en bessen en gemakkelijk te verbranden ingrediënten zoals kokosvlokken. Dit laatste voeg je halverwege het bakken toe, terwijl bessen en fruit worden toegevoegd als de granola volledig is afgekoeld. Bak in de oven tot het bruin en knapperig is, laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte verpakking.
Welke bessen gebruik je voor skyr?
Bessen met veel smaak zijn altijd een goede keuze voor een bowl skyr. Gebruik gedroogde bessen voor granola om te voorkomen dat het zompig wordt en bederft. Kies uit gedroogde cranberry's zoals zure cranberry's, gojibessen of frambozen, zoete aardbeien of bosbessen, of zelfs gedroogd fruit zoals mango, papaja, ananas en meloen. Je kunt ook vers fruit of bessen kiezen als topping voor skyr, waardoor het heerlijk fris en licht aanvoelt.

Ingrediënten

Skyr
Granola:
Omgespoelde rode quinoa
1 dl
Kokosmeel
1 dl
Dikke havervlokken
1 dl
Zonnebloempitjes
1 dl
Lijnzaad
1 dl
Vloeibare honing
½ dl
Gesmolten boter of koolzaadolie
20 g
Gedroogde cranberry's
1 dl
Gojibessen
1 dl
Vanillepoeder
1 tl

Een kom skyr met granola en bessen om de dag goed te beginnen

Ontbijt moet snel, makkelijk en lekker zijn. Een kom skyr met granola gevuld met bessen, zaden, haver en nog veel meer is een prima ontbijt. Maak de granola van tevoren en bewaar het in een luchtdichte verpakking voor 1-2 maanden of in de vriezer voor maximaal zes maanden; heerlijk en klaar voor een knapperige en smaakvolle topping op skyr.

Geniet van de combinatie van romige skyr en knapperige granola

Skyr is op zichzelf al heerlijk, maar door het te combineren met iets knapperigs wordt het nog lekkerder. Door gojibessen, cranberry's en vanille aan die knapperigheid toe te voegen, geven we een extra dimensie aan het bekende en geliefde ontbijt. Skyr is dik, romig en erg lekker, waardoor het perfect is voor het ontbijt; vooral met knapperige, zoete en verse toppings.

Maar waarom alleen genieten van skyr en granola in een kom? Probeer ons recept voor skyr ijslolly's met granola en bessen of ingevroren skyr, met granola bovenop voordat je het invriest; beide zijn perfect voor een lichte snack of een verfrissend en nieuw soort ontbijt.

Experimenteer met de ingrediënten van je gebakken granola

Als je zelf granola maakt, kun je zelf je favoriete smaken kiezen. Ga je eigen gang en experimenteer met je favoriete bessen, zaden, noten en zoete specerijen zoals vanille, kaneel en kardemom. Meng er na het afkoelen ook chocolade vlokken doorheen voor een zoete traktatie vanaf 's ochtends vroeg; bijvoorbeeld een mix van witte, melk en pure chocolade om zowel zoete, frisse als licht bittere smaken te krijgen.

Een frisse kijk op een klassiek ontbijt

De romige en populaire skyr is de perfecte manier om het ontbijt eens flink op te schudden. Granola als ontbijt is niets nieuws, maar in plaats van de gebruikelijke yoghurt of melk kun je onze frisse kijk op een klassiek ontbijt proberen met een kom romige en dikke skyr met granola.

Crunchy granola is op zich al een klassieker als ontbijt, maar je kunt er meer van maken met bessen, zaden en de zoete smaak vanille. Zelf maken betekent dat je het beter maakt; je krijgt veel meer smaak en textuur van de vers gebakken granola omdat je alle ingrediënten zelf hebt gekozen en klaargemaakt.