Vissoep met tomaten

Vissoep met tomaten

30 min.
Probeer dit supereenvoudige recept voor vissoep met tomaten. Het is een heerlijke, makkelijke en pretentieloze soep. Vissoep met tomaten en zonder graten.

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een pan op hoog vuur, maar laat de boter niet bruin worden. Fruit de ui en de knoflook ongeveer 1 minuut.
  • Voeg al roerend de bloem toe en vervolgens de bouillon. Breng het mengsel aan de kook, voeg de kaas toe en zet het vuur laag. Roer tot de kaas gesmolten is.
  • Voeg de tomaten en het zout toe en breng soep weer aan de kook.
  • Voeg de rauwe vis toe, doe het deksel op de pan en haal de pan van het vuur. Laat de soep ongeveer 3 minuten staan, tot de vis stevig en wit is.
  • Serveer de soep in warme kommen met een takje peterselie erop en brood erbij.
Eet smakelijk!

Vissoep met tomaten

Welke tomaten zijn het beste voor soep?
Tomaten uit blik zijn prima voor dit recept, maar als je de smaak echt wilt verbeteren, gebruik dan rijpe, verse tomaten. Variëteiten als heirloom, roma of san marzano zijn het meest smaakvol. Kijk wat er in jouw omgeving in het seizoen is en probeer zo mogelijk zongerijpte trostomaten te vinden.
Moet ik mijn tomaten ontvellen voor de soep?
Het velletje op de tomaten laten zitten is niet schadelijk, maar vooraf ontvellen verbetert de textuur van de soep - vooral als je een tomatensoort met een dikkere schil gebruikt. Als je tomaten uit blik gebruikt, is het beter om, zo mogelijk, te kiezen voor de ontvelde variant. Maar als de velletjes je niet storen, laat ze dan gerust zitten. Aangezien de tomaten in dit recept fijngehakt zijn, zou dat niet veel problemen mogen geven.
Moet je de zaden verwijderen als je tomatensoep maakt?
Tomatenzaden zijn niet schadelijk en beïnvloeden de smaak van de soep niet, dus raden wij aan ze erin te laten. Een deel van de sterkste hartig tomatensmaak zit in de ‘gelei' rond de zaden, dus het is belangrijk om deze in het gerecht te houden voor de volle smaak! Als de textuur je stoort, kun je de zaden verwijderen, maar zorg ervoor dat je ze zo zeeft dat de gelei behouden blijft, zodat je die stevige smaak niet verliest.
Gebruik je kant-en-klare of zelfgemaakte visbouillon?
Bouillon wordt gemaakt door ingrediënten te laten pruttelen in vloeistof zodat de smaken vrijkomen. Bouillon wordt gebruikt als basis voor sauzen, soepen, stoofgerechten en dergelijke. Bouillon kan worden getrokken van botten of van vlees of groente. In dit geval gebruiken we geen visgraten om zelf bouillon te trekken, maar je kunt natuurlijk ook zelf een visbouillon maken in plaats van kant-en-klare bouillon te gebruiken.

Ingrediënten

Soep
Boter
25 g
Uien, fijngehakt (ongeveer 225 g)
3
Klein knoflookteentje, geperst
1
Tarwemeel
2 tl
Visbouillon
1 L
Roomkaas, naturel
75 g
Tomatenblokjes (400 g)
1 blik
Grof zout
½ tl
Kabeljauwfilet, in kleine stukjes gesneden (ongeveer 3 x 3 cm)
500 g
Voor het serveren
Peterselie, een paar takjes om te garneren
Zuurdesembrood
300 g

Een pescatarische surf 'n' turf

Deze smakelijke en lichte maar toch vullende bouillon is zo gemakkelijk te maken, dat het recept vast snel favoriet wordt. Dankzij de voorgesneden stukken visfilet hoef je je geen zorgen te maken over vervelende graten, wat het hele gezin ongetwijfeld zal waarderen.

Samen helderder

De klassieke smaken van lichtzure tomaat, gekruid met knoflook en ui vormen hier een beproefde stevige basis die perfect in balans is met de romigheid van de kaas en de delicate witvis. Deze heerlijk frisse soep valt altijd in de smaak, hetzij als een troostend warm diner in de winter, hetzij met vrienden buiten op een zwoele zomeravond.

Tomaten bij de vis

Als je aan vis denkt, zijn tomaten misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt. Maar de combinatie van vis en tomaat is klassieke in de keuken van verschillende culturen, van Italiaans tot Chinees en Thais. Het is een samenwerking die altijd al succesvol is geweest! Probeer het eens en wees niet bang om te variëren.

Smaakvolle tomaten

Bij zo'n eenvoudig, gemakkelijk recept kunnen kwaliteitsingrediënten een groot verschil maken – gebruik eens smaakvolle, rijpe bijzondere tomaten (als ze in het seizoen zijn) in plaats van tomaten uit blik en kijk wat er gebeurt! Wat je ook kunt toevoegen is seizoensgebonden groene groente toevoegen, geraspte wortel of flespompoen, of zelfs andere zeevruchten zoals garnalen om de smaakintensiteit te verhogen. Eenvoudig, flexibel en heerlijk!