Wortelgroentesoep

Wortelgroentesoep

30 min.
Aardse, smakelijke wortelgroenten vormen de perfecte basis voor dit verwarmende wintergerecht. Deze stevige groentesoep is zeer vullend en wordt geserveerd met kaasblokjes en knapperige croutons.
Eet smakelijk!

Wortelgroentesoep

Moet je wortelgroenten koken in koud water?
Omdat de meeste wortelgroenten erg compact zijn, is het beter om ze geleidelijk te koken, zodat ze helemaal gaar worden. Als je ze rechtstreeks in kokend water of bouillon laat vallen, wordt de buitenkant snel gaar, terwijl de binnenkant er langer over doet om warm te worden. Doe wortelgroenten daarom altijd in koud water of bouillon en laat ze met het water aan de kook komen.

Ingrediënten

Geen gewone wortelsoep

Als de winterkou in je botten kruipt, is niets zo verwarmend als zelfgemaakte groentesoep – en deze dikke, stevige soep vult zowel je buik als je ziel.

Alle wortels leiden naar groentesoep

De rijke, aardse smaken van seizoensgebonden wortelgroenten zijn een hoofdbestanddeel voor de wintertafel – en wanneer dit rustieke gerecht tot leven wordt gebracht met geurige tijm, de scherpte van de kaas en de crunch van croutons, is het maar moeilijk te weerstaan.

Terug naar de roots

Hoewel hier wortelen of flespompoen worden aanbevolen, kun je altijd andere wortelgroenten gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens wat er lokaal in het seizoen is. Voeg pastinaak of zoete aardappelen toe voor wat extra zoetheid, of voeg wat extra aardse wortelsmaken toe met een beetje gember of kurkuma. Om tegenwicht te bieden aan de zoetheid kun je er voor het opdienen ook een toefje zure room op scheppen.

Wortelgroenten en hun begeleiders

Hoewel pompoen technisch gezien geen wortelgroente is maar eerder een fruitsoort, passen veel pompoensoorten uitstekend bij de smaken van wortelgroenten en knollen. Daarom is pompoen (vooral flespompoen) een ideale vervanging van of aanvulling op wortel in dit recept.