Yoghurtijs met kardemom en amandelen

Yoghurtijs met kardemom en amandelen

15 min.
Indiaas ijs gemaakt met yoghurt en op smaak gebracht met kardemom en geroosterde amandelen. Een ongelooflijk lekker yoghurtijsje dat je smaakpapillen zal plezieren! Vergeet niet om het ijs er op tijd uit te halen.
Eet smakelijk!

Yoghurtijs met kardemom en amandelen

Hoe vries je yoghurt in zonder dat het ijzig wordt?
Als je een zoetstof toevoegt aan het mengsel zal dit de vorming van ijskristallen vertragen. In ons recept gebruiken we honing, maar voel je vrij om te experimenteren, met bijvoorbeeld suiker, ahornsiroop, glucosestroop of zelfs agave. Zorg ervoor dat het ingrediënt goed wordt gemengd, om een gelijkmatige en zijdezachte textuur te bereiken voor elke hap. Ook is het aan te raden om het mengsel zo nu en dan te roeren tijdens het vriesproces. Daarmee voorkom je dat er grote en te veel ijskristallen ontstaan.
Hoe voorkom je dat ingevroren yoghurt hard wordt?
Ook dit hangt samen met hoeveel zoetstof je aan het mengsel hebt toegevoegd. Hoe meer zoetstof je toevoegt, hoe zachter je bevroren yoghurt zal zijn. Experimenteer met het type zoetstof en de hoeveelheden (in ons recept gebruiken we 50 ml honing) totdat je de perfecte consistentie hebt bereikt.
Kan ik yoghurtijs lactosevrij maken?
Vervang eenvoudig de zuivelcomponenten door gelijke hoeveelheden lactosevrije yoghurt. Dat is in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Je kunt experimenteren met onder meer opties gebaseerd op kokosroom, soja, amandel of haver totdat je de perfecte hebt gevonden.

Ingrediënten

Idee├źn voor het versieren en presenteren van je yoghurtijs

De kardemomsmaak van dit dessert gaat heel goed samen met zoet fruit zoals pruimen, appels en abrikozen. Maak een compote of snijdt het verse fruit in hapklare stukjes voor een prachtig, kleurrijk contrast met het witte dessert. Als je nog snel wat zandkoekjes maakt met kardemom en citroen en daarmee sierlijke ijssandwiches maakt, zien die er niet alleen fantastisch uit tijdens je volgende etentje, maar zorg je ook voor nog wat extra crunch en smaak bij een toch al indrukwekkend dessert.

Lekker bij koffie

Een kopje sterke koffie of espresso zorgt ervoor dat de kardemomsmaak van dit recept nog meer opvalt. De combinatie is zelfs zo populair dat er in het Midden-Oosten vaak een gemalen kardemompeul mee wordt gebrouwen met de koffiebonen, om een aromatische en perfect uitgebalanceerde twist te geven aan een heel gewoon bakje troost. Probeer het eens!