Het koken van malse en sappige garnalen in citroen-botersaus kan een beetje lastig zijn, omdat dit soort schaaldieren maar kort in de koekenpan hoeft. Met een pan van aluminium, koper of gietijzer weet je zeker dat ze mooi dichtschroeien en dat het oppervlak prachtig karamelliseert. De zeevruchten moeten worden gebakken tot ze net ondoorzichtig zijn, niet langer. Dat duurt meestal 1-2 minuten aan elke kant, maar omdat de garnalen in de saus doorkoken terwijl die wordt opgewarmd, is het prima om de saus aan de pan toe te voegen voordat de garnalen helemaal ondoorzichtig zijn om te voorkomen dat ze te gaar worden.
Garnalen in citroen-botersaus met chilivlokken en knoflook is een ongelooflijk gemakkelijk en smaakvol visgerecht. Lees hieronder verder voor meer informatie!
Citroen-botersaus
|
500 ml |
---|---|
Chilivlokken
|
1 tl |
Garnalen, gepeld en schoongemaakt
|
500 g |
Vers teentje knoflook, fijngehakt
|
1 |
Verse peterselie, fijngehakt
|
40 ml |
Zout en peper
|
|
Boter
|
1 el |
Goed bereide garnalen zijn vlezig, sappig en mals. Ze smaken boterig en zout met een vleugje zoetigheid door de karamellisatie die optreedt wanneer ze in de pan worden dichtgeschroeid. Ze kunnen op allerlei manieren worden gekruid en geserveerd, maar een optie die zeker elke keer een succes is, is ze te serveren met een citroen-botersaus met chili en knoflook voor garnalen.
Hoewel deze saus van room en boter fluweelzacht is, houdt de zuurgraad van het citroensap hem licht en verfrissend. Daarom is hij perfect voor delicate zeevruchten, waaronder garnalen. De ronde, boterachtige smaak weerspiegelt enkele van de kwaliteiten van de malse garnalen zelf, terwijl de zuurheid van de citroen dient om het gerecht op te fleuren en de delicate smaak tot zijn recht te laten komen.
Om de warmte in deze delicate garnalen in citroen-botersaus op te voeren, hebben we ervoor gekozen wat chilivlokken en knoflook toe te voegen. De milde smaak van de frisse, lichtzure en romige citroen-botersaus voor garnalen leent zich goed voor wat pit. Maar omdat de smaak van dit gerecht en van de zeevruchten vrij delicaat is, zijn er niet veel kruiden nodig. Vooral niet als je de chilivlokken en knoflook laat trekken.
Door de chilivlokken slechts een halve minuut te bakken, wordt de krachtige smaak nog sterker. Door de chilivlokken aan het begin van de kooktijd toe te voegen, wordt het hele gerecht pittiger dan wanneer ze aan het eind worden toegevoegd. Bij het bakken wordt de scherpe knoflook boterachtig en een beetje zoet. De twee aroma's brengen samen de saus en de milde garnalen heerlijk op smaak.
Als deze smakelijke garnalen in citroen-botersaus je hebben verleid, kun je meer inspiratie voor heerlijke visgerechten opdoen in onze recepten voor zeevruchtensoep met kreeftenspiesjes, krabsoep en vissoep met saffraan.
Het gerecht is op zichzelf al heerlijk, dus je kunt het natuurlijk zo serveren, met stukken knapperig brood om het goede van de garnalen en de citroen-botersaus met knoflook en chilivlokken op te nemen.
Maar als je zin hebt in iets wat meer vullend is, zijn er vele andere heerlijke manieren om het te serveren. Een idee is om het met nootachtige couscous of mooie saffraanrijst te serveren. Deze gele rijst wordt gekookt met groentebouillon en saffraan om hem een hartige smaak te geven met aardse en bloemige ondertonen. De combinatie van malse garnalen, pittige en romige saus en decoratieve rijst zorgt voor een luxueuze maaltijd.
Een andere klassieker die we aanraden is pasta met garnalen in citroen-botersaus. In combinatie met vers gekookte pasta komen de delicate gegrilde garnalen en de delicate saus pas echt tot hun recht. Kies een brede, platte pastasoort zoals pappardelle of tagliatelle die alle romigheid opneemt.
Als je groente wilt toevoegen om deze garnalen in citroen-botersaus kleurrijker en vullender te maken, zijn zoete, gebakken tomaten, licht bittere, gesauteerde spinazie en gestoomde, pittige asperges en broccoli allemaal heerlijke opties. Je kunt ook versgehakte dille toevoegen, die heerlijk is bij vis en zeevruchten, om een citrusachtige frisse smaak toe te voegen. Elk ingrediënt voegt iets anders maar even lekkers toe.
Om te voorkomen dat de delicate garnalen in citroen-botersaus te gaar worden, bereid je je groente naar keuze apart voor en voeg je ze toe wanneer je de gemakkelijke citroen-botercrème toevoegt, of je er nu voor kiest de groente te grillen, bakken of blancheren. Zo zorg je ervoor dat ze warm zijn als je klaar bent om je groente en garnalen met citroenbotersaus te serveren.