Halawet el jibn

Halawet el jibn

1 u
Verwen jezelf met halawet el jibn, de beroemde zachte, zoete kaasrolletjes met geraspte mozzarella en griesmeeldeeg gevuld met room en gegarneerd met pistachenoten en oranjebloesem. Het is een traditioneel dessert dat erg populair is tijdens de ramadan. Het is een elegant, zacht en zoet hapje met de rijkdom van room als perfecte aanvulling op de uitbarsting van smaken van oranjebloesemwater, mozzarella en pistachenoten. Probeer dit verrukkelijke Arabische dessert om je familie en gasten tijdens iftar te verwennen en te imponeren.
https://www.arla.nl/recepten/halawet-el-jibn/

Bereidingswijze

Eenvoudige siroop:
  • Doe de suiker en het water in een steelpan op hoog vuur zonder te roeren. Zodra de suiker is opgelost, voeg je het citroensap toe en zet je het vuur laag. Laat het geheel 10 minuten pruttelen. Zet dit dan apart.
Vulling:
  • Maak de curd door de melk te verwarmen en voordat deze het kookpunt bereikt het citroensap of de azijn toe te voegen. Je zult zien dat de melk meteen splitst. Dek af en laat 2-3 minuten rusten, zeef de curd door een schone theedoek en zet hem opzij.
  • Maak de pudding door de maïzena op te lossen in een deel van de koude melk. Voeg dit mengsel toe aan de rest van de 480 ml melk in een steelpan en meng goed. Zet het mengsel op hoog vuur en roer voortdurend tot het dikker wordt. Haal van het vuur en roer het oranjebloesemwater erdoor.
  • Voeg de curd en de room toe aan de pudding en meng alles goed door elkaar.
  • Giet de vulling in een bakje, dek het af met huishoudfolie en laat hem volledig afkoelen in de koelkast.
Deeg:
  • Breng het water en de suiker aan de kook in een pan.
  • Voeg al kloppend het griesmeel toe en vervolgens de geraspte mozzarella..
  • Blijf roeren tot de kaas helemaal is gesmolten, een consistent deeg ontstaat en er geen vloeistof meer in de pan zit.
De halawet el jibn klaarmaken:
  • Leg een vel bakpapier of wat huishoudfolie op een schoon marmeren blad of op de tafel, doe daar wat van de eenvoudige siroop op, leg het deeg op de siroop, trek handschoenen aan, kneed het deeg met je handen glad en laat het wat afkoelen zodat je het kunt verwerken.
  • Rol het deeg uit tot een vierkant van 45×45 cm. Dit kun je met een deegroller doen, maar ook met je handen. Als het plakkerig is, giet er dan wat van de eenvoudige siroop op. Je kunt ook een vel bakpapier of huishoudfolie op het deeg leggen om het gemakkelijker te kunnen uitrollen.
  • Snijd de zijkanten bij om er een net vierkant van te maken.
  • Doe de roomvulling voor het gemak in een spuitzak. Spuit een deel van de vulling in een streep langs een van de randen van het deeg.
  • Rol het deeg twee keer over de vulling en snijd de lange rol af om hem te scheiden van het overige deeg.
  • Herhaal dit met de rest van het deeg en de roomvulling. Je komt uit op ongeveer 4 rollen.
  • Bedek de gevulde rolletjes met huishoudfolie en zet ze een uur in de koelkast om een beetje op te stijven voordat je ze in portiehapjes snijdt.
  • Garneer met pistachenoten en oranjebloesem en serveer met de eenvoudige siroop.
Eet smakelijk!
Tip

Bij het maken van perfecte halawet el jibn gaat het erom de afmetingen goed te krijgen bij het samenstellen tot met room rolletjes. Het deeg mag niet te dik zijn, want dan worden de delicate smaken van de roomvulling overstemd, maar als het te dun is, kan het breken of de vulling niet goed genoeg vasthouden. Het deeg moet ongeveer 2-3 mm dik zijn. Als je te veel room toevoegt, is de balans zoek, maar als je te weinig toevoegt, is het kaasdeeg te overheersend en het rolletje niet romig genoeg. Zorg ervoor dat je het deeg maar twee keer om de vulling rolt. Als je het vaker rolt, wordt het te dik, vooral aan de onderkant, ook al heb je het deeg dun genoeg uitgerold.

Vragen over halawet el jibn

Bij het voorbereiden van de perfecte desserttafel voor iftar zijn deze zoete kaasrolletjes een must, en wij hebben een eenvoudig, rechttoe rechtaan recept voor halawet el jibn voor je. Lees hieronder meer over het traditionele Arabische dessert.

Wat is halawet el jibn?
Halawet el jibn wordt ook wel zoete kaasrolletjes genoemd. Het is een traditioneel Arabisch dessert met een zacht kaasdeeg, gerold rond een roomvulling zoals ashta, een dikke clotted cream. De zoete rolletjes worden besprenkeld met een eenvoudige siroop op basis van oranjebloesemwater en bestrooid met gehakte pistachenoten. Het dessert barst van de smaken uit het Midden-Oosten en is perfect op een desserttafel voor iftar of als zoete snack bij suhoor.
Hoe maak je halawet el jibn?
Je hebt zoete roomvulling, kaasdeeg, eenvoudige siroop en garnering nodig om deze zoete kaasrolletjes te maken. Maak de vulling door de curd te maken en daarna de pudding, en deze twee met room te mengen. Laat het mengsel volledig afkoelen in de koelkast. Maak vervolgens het deeg en de eenvoudige siroop en rol het deeg uit op wat siroop op een marmeren tafelblad, huishoudfolie of bakpapier. Rol het uit tot een vierkant, en spuit met een spuitzak de roomvulling in een lange lijn langs een van de randen van het deeg. Rol de rand twee keer om de vulling en snijd de lange rol af om hem te scheiden van het overige deeg. Ga zo door tot je ongeveer 4 zoete kaasrolletjes hebt. Dek af met huishoudfolie en laat de rolletjes 1 uur in de koelkast opstijven, snijd ze dan in hapjes en garneer met pistachenoten en de eenvoudige siroop.
Hoe maak je het kaasdeeg voor halawet el jibn?
Het kaasdeeg voor halawet el jibn is heel bijzonder: het bevat gesmolten kaas en wordt verwerkt terwijl het nog warm is van het koken op het fornuis. Breng water en suiker aan de kook en voeg al kloppend griesmeel toe. Voeg geraspte mozzarella toe en blijf roeren tot alles volledig is gesmolten, het deeg zich vormt en alle vloeistof uit de pan is verdwenen. Het deeg is nog vrij warm, dus gebruik handschoenen om het op de tafel te kneden op de eenvoudige stroop.
Hoe lang blijft halawet el jibn goed?
Als je meerdere zoete lekkernijen hebt gemaakt voor iftar en restjes hebt, zijn deze Arabische zoete kaasrolletjes tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar ze in een luchtdichte bak en serveer ze rechtstreeks uit de koelkast of haal ze er ongeveer 30 minuten voor het serveren uit om ze eerst te laten acclimatiseren. Je kunt restjes halawet el jibn bijvoorbeeld de volgende dag bij suhoor serveren als zoete snack om geen voedsel te verspillen, of ze bewaren voor de iftar van de volgende dag om een gemakkelijk zoet dessert klaar te hebben dat je snel en zonder gedoe kunt opdienen.

Ingrediënten

Voor de eenvoudige siroop:
Suiker
400 g
Water
240 ml
Citroensap
1 el
Oranjebloesemwater (optioneel)
1 tl
Ongezouten pistachenoten en oranjebloesem voor de garnering
Voor de curd: 
Melk
1 L
Citroensap of azijn
3 el
Voor de pudding:
Melk
480 ml
Maïzena
3 el
Oranjebloesemwater
1 el
Room
250 ml
Voor het deeg:
Warm water
360 ml
Suiker
50 g
Fijn griesmeel
90 g
Geraspte mozzarella
400 g
Oranjebloesemwater
1 el

Klassieke halawet el jibn – zoete kaasrolletjes

Zin in een traditioneel zoet dessert voor iftar? Deze zoete kaasrolletjes, halawet el jibn, zijn een perfecte keuze. Ze worden gemaakt van een gekookt, zacht kaasdeeg en gevuld met een milde room met oranjebloesemsmaak, zoals de traditionele ashta-vulling, en vormen een smakelijk hapje met een zachte textuur en klassieke smaken. Ze zijn perfect voor een iftar-desserttafel als een mildere maar toch zoete traktatie als aanvulling op de andere traditionele zoete ramadandesserts. Halawet el jibn ziet er prachtig uit in zijn eenvoud en heeft alles in zich, van een romige zoete vulling tot een zacht deeg met een milde kaassmaak.

Heb je ook andere desserts nodig? Vind inspiratie voor meer ramadandesserts met enkele van onze andere recepten. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze top 7 traditionele desserts voor de ramadan om de iftar-tafel compleet te maken en indruk te maken op kinderen en volwassenen met gemakkelijke, zelfgemaakte desserts. om de iftartafel compleet te maken en indruk te maken op zowel kinderen als volwassenen met eenvoudige, zelfgemaakte desserts. Je kunt ook een verse fruitsalade met room of een aardbeientrifle maken om iets verfrissends en lichts met fruit te serveren.

Arabische zoete kaasrolletjes met roomvulling

Van de vulling en het deeg tot de garnering: deze Arabische zoete kaasrolletjes hebben alles wat je nodig hebt in een ramadandessert. Het karakteristieke kaasdeeg voor halawet el jibn zorgt voor een iets taaie structuur, die de romige vulling aanvult tot een zacht dessert met textuur.

De roomvulling lijkt op een traditionele ashta in die zin dat ze bestaat uit gestremde melk vermengd met een ingedikte pudding en room. Ashta is een Midden-Oosterse versie van clotted cream, de perfecte vulling voor desserts zoals deze halawet el jibn-hapjes en vele andere desserts uit de Midden-Oosterse keuken. De room is gemakkelijk te combineren met verschillende deegsoorten en gebak vanwege zijn milde smaak, en in combinatie met dit mozzarelladeeg krijg je een heerlijke combinatie van romige, fluweelachtige en zachte texturen die zorgen voor onweerstaanbare zoete hapjes.

Traditionele smaken uit het Midden-Oosten, van eenvoudige siroop tot pistachenoten

Sommige smaakcombinaties werken gewoon, en de klassieke smaken uit het Midden-Oosten in halawet el jibn zijn daar een goed voorbeeld van. In desserts uit het Midden-Oosten wordt vaak gebruik gemaakt van eenvoudige siroop, smaakvolle noten zoals walnoten en pistachenoten, en verschillende kruiden en geuren zoals oranjebloesemwater of rozenwater. Ze combineren goed met romige vullingen, boterachtig bladerdeeg en andere traditionele Arabische dessertelementen. In halawet el jibn wordt het deeg uitgerold op een suikersiroop met oranjebloesem en voor het opdienen ook nog een besprenkeld met dezelfde siroop. Dit zorgt voor een kleverig en zoet hapje met een milde, geurige smaak die perfect samengaat met de eveneens met oranjebloesemwater gemaakte roomvulling en het milde, licht pittige mozzarelladeeg.

De kers op de taart is een van de beroemdste ingrediënten van desserts uit het Midden-Oosten: pistache. Milde, zoete, aardse en rijke pistachenoten vormen voor een knapperige topping die iets toevoegt aan de verder vrij zachte textuur en milde smaak. De felgroene noten bovenop de roomwitte desserthapjes geven de halawet el jibn ook een mooie uitstraling.

Voeg je eigen touch toe

Halawet el jibn zijn zoet, maar je kunt er gemakkelijk verschillende kruiden aan toevoegen om iets nieuws te proberen met een klassieker. Voeg een beetje kardemom toe bij het koken van de suikersiroop en een snufje saffraan of saffraanessence bij het maken van de curd voor de roomvulling. Kardemom en saffraan zijn beide behoorlijk smaakvol, maar met slechts een klein beetje in dit zoete, milde dessert geef je het een elegante, delicaat gekruide smaak.

Je kunt ook 120 ml mangopuree of andere vruchtenpuree aan het deeg toevoegen. Voeg de puree toe wanneer je het water en de suiker aan de kook brengt, voordat je het griesmeel toevoegt. Laat het niet te snel koken om te voorkomen dat het stremt door de licht zure puree.