Muffins

Muffins

Recepten voor grote muffins, middelgrote muffins of kleine muffins – jij beslist. De grootte en baktijd zijn de enige verschillen. De heerlijke smaak en luchtige textuur zijn altijd gelijk!
https://www.arla.nl/recepten/muffins/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Leg papieren muffinvormpjes op een bakplaat of vet een muffinvorm licht in.
  • Smelt de boter. Klop de eieren en suiker luchtig. Voeg de melk en boter toe.
  • Meng de bloem en het bakpoeder en roer ze door het beslag. Voeg chocolade of bessen toe. Spatel het mengsel in de vormpjes.
  • Bak grote muffins ongeveer 20 minuten en normale muffins ongeveer 12 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de muffins afkoelen. Bedek ze vlak voor het serveren met poedersuiker of slagroom. Garneer met bessen.
  • Klaar!
Eet smakelijk!

Muffins

Wat is het geheim achter geweldige muffins?
Het geheim achter heerlijke muffins is om verse bloem en bakpoeder te gebruiken en het beslag niet te veel te mengen. Beslis ook wat voor soort muffins je gaat maken voordat je begint. Als je smeuïge, stevige muffins wilt voor bij het ontbijt, gebruik dan volkorenmeel en voeg lijnzaad, geprakte bananen of geraspte wortelen toe. Wil je een lichtere, cupcakeachtige muffin, gebruik dan wit meel, veel eieren en boter in plaats van olie.
Hoe maak je muffins licht en luchtig?
Als je luchtige, cakeachtige muffins wilt maken, kun je dezelfde techniek als voor het maken van een cake gebruiken. Klop eerst het bakvet en de suiker samen en voeg daarna één voor één de eieren toe (klop het mengsel na elk ei goed). Klop dan beetje bij beetje de bloem en de melk erdoor, en wissel de natte en de droge ingrediënten af. Zo blijft het beslag luchtig en zullen ook de muffins luchtiger zijn.

Ingrediënten

Boter
50 g
Eieren
3
Bruine suiker
2 dl
Arla melk
100 ml
Algemeen bloem
4 dl
Bakpoeder
2 tl
Gehakte chocolade
100 g
Bessen, bijvoorbeeld aardbeien, frambozen of bosbessen
4 dl
Garnering:
Poedersuiker
Bessen
Slagroom

Intro

Muffins zijn een vrolijke, snelle lekkernij voor na schooltijd, bij thee in de middag of tijdens een luie ochtend in bed met de zondagskrant.

Hoe maak je smeuïge muffins?

De beste manier om smeuïge muffins te maken is door vóór het bakken een vochtig ingrediënt door het beslag te roeren. Stukjes appel, geraspte wortels, bosbessen en pure chocolade zijn allemaal goede opties.

Tips voor een schone muffinvorm

De makkelijkste manier om je muffinvorm schoon te houden is hem te bekleden met ongebleekt, natuurlijk bakpapier, in plaats van elk vormpje in te vetten en met bloem te bestuiven. Om te voorkomen dat er beslag op de bovenkant van de bakvorm druipt, kun je een speciaal ontworpen beslagschep gebruiken om de vormpjes te vullen. Een kleine juslepel of een maatbeker van een kwart kopje werken ook goed.

Versier meer!

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om je muffins met een topping te versieren. Doop bijvoorbeeld de bovenkant van nog warme muffins in gesmolten boter en vervolgens in kaneelsuiker. Ook een toefje zure room met wat bessen is nooit verkeerd. En vergeet het eenvoudige genot van een beetje poedersuiker niet.

Drie tips voor het mengen van muffinbeslag

Begin met het apart mengen van de natte en droge ingrediënten. Maak een kuiltje in het midden van je droge ingrediënten en giet de natte ingrediënten erin. Roer voorzichtig tot de ingrediënten goed gemengd zijn. En zoals bij alle snelle broden (broden gemaakt zonder gist) is de belangrijkste tip om het beslag niet te veel te mengen na het samenvoegen van de natte en droge ingrediënten. Te veel mengen activeert de gluten in het meel, waardoor de muffins taai worden (zoals brood) en het zachte kruim verloren gaat.