Pasta-ovenschotel met witte saus

Pasta-ovenschotel met witte saus

45 min.
Onze romige pasta-ovenschotel met witte saus is een populair gerecht dat de befaamde heerlijke Italiaanse, Franse en Midden-Oosterse keuken samenbrengt. Deze lasagne-achtige pasta-ovenschotel met witte saus en rundergehaktsaus met kruiden uit het Midden-Oosten is snel en gemakkelijk te bereiden. Probeer het deze ramadan eens om smaken te ervaren die je smaakpapillen strelen, met romige bechamel met kaas en een heerlijk gekruide tomatensaus.

Bereidingswijze

  • Kook de pasta in water met een theelepel zout gedurende 10 minuten of zoals aangegeven op de verpakking en giet hem af.
  • Fruit in een pan de uien en knoflook in olie, voeg dan de kruiden toe en roer. Voeg het gehakt toe en bak het al roerend gaar.
  • Voeg de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe en doe een deksel op de pan. Laat het geheel 10 minuten pruttelen.
  • Voeg de azijn, de kaneel, de peper en de oregano toe.
  • Doe ½ van de pasta in een ovenschaal en giet daar ⅓ van de bechamelsaus over.
  • Schep de gehaktsaus eroverheen en voeg dan de resterende pasta en bechamel toe.
  • Eindig met een laag geraspte mozzarella en bak het gerecht 20 minuten in de oven.
  • Laat 10 minuten rusten, serveer en geniet!
Eet smakelijk!
Tip

Bechamel wordt meestal dikker als hij afkoelt, dus het is aan te bevelen dit gerecht warm en vers te serveren. Bewaar restjes van de pasta-ovenschotel met witte saus in een luchtdicht bakje 3-5 dagen in de koelkast. Je kunt hem in de magnetron of langzaam in de oven opwarmen. Misschien moet je wat melk toevoegen als de saus te dik is.

Vragen over pasta-ovenschotel met witte saus

Met dit eenvoudige recept is het bereiden van een heerlijke lasagne-achtige pasta met witte saus een fluitje van een cent. Lees hieronder onze vragen en antwoorden om er meer over te weten te komen.

Wat is een pasta-ovenschotel met witte saus?
Een pasta-ovenschotel met witte saus is een lasagne-achtig gerecht met laagjes penne, rigatoni, farfalle, conchiglie of iets dergelijks, smaakvolle tomaten-gehaktsaus en romige witte saus. De witte saus voor de pasta-ovenschotel is een zogenaamde bechamelsaus met kaas en een lichte nootmuskaattoets. Het gerecht wordt bestrooid met geraspte mozzarella en perfect goudbruin gebakken en wordt zo een vullend diner dat onweerstaanbaar is voor kinderen en volwassenen. Het is snel en gemakkelijk te bereiden en dus perfect voor drukke avonden.
Hoe maak je een pasta-ovenschotel met witte saus?
Zin in een vullende Italiaans geïnspireerde pasta met witte saus en invloeden uit het Midden-Oosten? Stop met zoeken! Kook gewoon penne, rigatoni of iets dergelijks in gezouten water. Bereid intussen de tomaten-gehaktsaus. Doe de helft van de pasta in een schaal en bedek die met een derde van de lichte maar romige bechamel met kaas. Voeg vervolgens de tomaten-gehaktsaus en de resterende pasta toe. Bedek het vlees en de pasta met witte saus en maak het geheel af met een laagje mozzarella. Laat het gerecht 10 minuten rusten voordat je geniet van je heerlijke pasta-ovenschotel met witte saus.
Hoe maak je vleessaus voor een pasta-ovenschotel?
Een Midden-Oosterse gehaktsaus maken is niet moeilijk of tijdrovend. Het is een eenvoudige vleessaus met slechts een paar ingrediënten, en hij is perfect voor allerlei gerechten, zoals onze pasta-ovenschotel met witte saus. Ons recept is een op het Midden-Oosten geïnspireerde vleessaus, wat betekent dat je nog meer smaak krijgt dan in een gewone gehaktsaus. Begin met het fruiten van ui en knoflook in olie, voeg dan gehakt en kruidenmix toe en bak het gehakt vervolgens bruin en rul. Voeg verse tomaten in blokjes en tomatenpuree toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen, voeg kaneel, peper, oregano en azijn toe en breng het op smaak met zout.
Welke kruiden zijn goed in een pasta-ovenschotel met witte saus?
Een pasta-ovenschotel met witte saus is het lekkerst met veel kruiden om de witte basissaus met kaas op te peppen. Traditionele kruiden voor dit lasagne-achtige gerecht zijn oregano, tijm en basilicum. Geurige opties zoals venkelzaad of karwijzaad zijn echter ook interessante toevoegingen aan de basis van tomaten en vlees van deze pasta-ovenschotel met witte saus. Voeg voor een Midden-Oosterse draai populaire specerijen als kaneel, kardemom, komijn of kruidnagel toe om de verwarmende kwaliteiten van de met nootmuskaat gekruide bechamel naar voren te brengen.

Ingrediënten

Bechamelsaus
500 ml
Geraspte mozzarella
225 g
Pasta
1 pak
Gehakt
500 g
Ui, gesnipperd
1
Knoflook, geperst
2 teentjes
Zout
1 tl
Zwarte peper
1 tl
Gemengde kruiden
1 tl
Kaneelpoeder
1 tl
Oregano
1 tl
Azijn
2 el
Tomaten, fijngesneden
2
Blikje tomatenpuree
1

Romige pasta uit de oven met bechamelsaus

Pasta met witte saus is een hemelse combinatie. Als je het daarmee eens bent, is ons recept voor pasta-ovenschotel met witte saus precies wat je zoekt. Zelfs in een lichtere versie is onze witte pastasaus rijk, romig en verrukkelijk. Verrijkt met kaas en op smaak gebracht met verwarmende, aardse en licht zoete nootmuskaat, is hij perfect om gerechten uit het Midden-Oosten met veel smaak af te ronden.

Als je je ooit hebt afgevraagd wat het verschil is tussen bechamel en witte saus, is het antwoord dat er geen verschil is. Het is dezelfde watertandend lekkere saus, en in onze versie wordt gewoon kaas toegevoegd om hem nog lekkerder te maken.

Als het gebruik van bechamel voor pasta je nieuwsgierig heeft gemaakt naar de klassieke Franse saus, vind je het misschien leuk om te weten dat je bechamel kunt vinden in veel van onze andere recepten, zoals romige aardappelgratin, spinaziecanelloni en romige champignonsoep., en romige champignonsoep.

Serveer een gelaagde pasta-ovenschotel vol warme kruiden

Deze pasta uit de oven met bechamel en gehaktsaus heeft veel kenmerken gemeen met Italiaanse lasagne. Beide worden gemaakt door pasta, tomaten-gehaktsaus en bechamel in laagjes te combineren. In tegenstelling tot traditionele lasagne kan deze pasta-ovenschotel met witte saus worden gemaakt met elke pastasoort. Middelgrote varianten zoals penne, rigatoni, farfalle en conchiglie zijn goede keuzes omdat ze allemaal goed geschikt zijn voor dikke sauzen.

Onze saus van vlees en tomaten is gemaakt op basis van rijpe, friszoete tomaten en intense tomatenpuree. Dankzij knoflook en ui zijn de smaken diep. De azijn zorgt voor een zuurtje, zodat de zoete tomaat de smaak van het rundvlees niet overheerst. De heerlijk verwarmende kruiden hebben zo de ruimte om te schitteren.

Een gekruide Midden-Oosterse draai aan een Italiaanse klassieker

Om hem een duidelijk Midden-Oosters tintje te geven, is de tomaten-gehaktsaus voor onze pasta-ovenschotel met witte saus op smaak gebracht met kaneel. Deze verwarmende specerij heeft een karakteristieke zoet-pittige smaak die behoorlijk geurig is.

De aardse en houtachtige ondertonen van de specerij lenen zich goed voor zowel zoete als hartige gerechten. Kaneel vult de licht nootachtige smaak van nootmuskaat in de bechamel goed aan en is een mooie Arabische twist die deze pasta-ovenschotel met witte saus perfect maakt voor iftar.

Onze versie bevat ook de Italiaanse favoriet oregano. Deze aromatische specerij voegt een licht bittere smaak toe met aardse en muntachtige toetsen en heeft een verkoelende eigenschap die de levendige kaneel perfect in evenwicht brengt. Onze pasta-ovenschotel met witte saus krijgt zo een complex en onweerstaanbaar smaakprofiel..

Maak hem persoonlijk

Voel je vrij om de ingrediënten van dit recept naar eigen inzicht te veranderen. Als je helemaal voor groente wilt gaan, laat dan het rundergehakt weg en vervang het door meer groente dan alleen de tomatenblokjes. Je kunt er wortel, ui, champignon of bonen aan toevoegen, of een combinatie van favoriete groenten in je gezin. Je kunt het rundergehakt ook vervangen door kip- of lamsgehakt, zodat je een andere, maar even heerlijke pasta-ovenschotel met witte saus krijgt.

Als je ideeën nodig hebt voor bijgerechten, kun je je pasta met witte saus en kaas serveren met knoflookbrood, misschien zelfs knoflookbrood met kaas, soep, of een rucolasaladeuit het Midden-Oosten. Gebruik peterselie om de pasta-ovenschotel met witte saus te garneren voor een vleugje peperige frisheid die het hartige gerecht opfrist en het er verleidelijk laat uitzien wanneer je het serveert.