Pepersaus

Pepersaus

1 u
Maak een ouderwets klassieke en eenvoudige pepersaus met Madagaskar-peperkorrels. Hij barst van de smaak door de cognac en de runderbouillon, en is heerlijk romig door de toevoeging van volvette room. Met ons gemakkelijke recept voor pepersaus heb je de perfecte smaakvolle romige saus voor bij je favoriete gerechten. Een must-have als je gegrilde biefstuk, aardappelen en geroosterde groente serveert.

Bereidingswijze

  • Doe de ui en de peperkorrels in een hete, droge pan. Bak op middelhoog vuur al roerend ca. ½ minuut.
  • Voeg de cognac toe en laat die verdampen terwijl je blijft roeren.
  • Giet de runderbouillon erbij en laat het geheel tot de helft inkoken.
  • Voeg de room en het zout toe en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en klop het sausverdikkingsmiddel door de saus.
  • Kook ongeveer 1 min. Breng op smaak.
  • Serveer de saus gloeiend heet en gegarneerd met roze peperkorrels.
Eet smakelijk!
Tips

Zorg ervoor dat de volvette room op kamertemperatuur is als je hem toevoegt. Als de room te koud is, kan hij gaan schiften wanneer hij wordt gecombineerd met hete ingrediënten. Laat de room dus een paar minuten op het aanrecht staan om een glad en gelijkmatig mengsel te krijgen. Breng alles aan de kook zodra de room is toegevoegd. Maar laat de room niet te hard koken, anders kan de room ook gaan schiften. Vergeet ook niet de saus te roeren, want dat zorgt voor een gladde textuur.

Tips

Aangezien de runderbouillon al zout is, moet de hoeveelheid zout die aan de andere ingrediënten wordt toegevoegd worden aangepast. Begin met een beetje en proef of er meer nodig is.

Vragen over pepersaus

Maak een gemakkelijke pepersaus met cognac, room en lekkere Madagaskar-peperkorrels. Hieronder hebben we enkele van de meest gestelde vragen over deze heerlijke romige saus beantwoord, zodat je hem zelf kunt maken. Hier lees je er alles over.

Wat is pepersaus?
Pepersaus zit boordevol rijke en rokerige smaken en heeft een heerlijke textuur door de volvette room en runderbouillon. De ingrediënten voor de pepersaus bestaan uit bananensjalotjes, Madagaskar-peperkorrels, een scheutje cognac, volvette room en een paar andere goed gekozen elementen. De saus is een klassieker die heel populair is bij biefstuk en gebraden kip.
Hoe maak je pepersaus?
Om een romige pepersaus te maken, fruit je uien en gehakte peperkorrels ongeveer ½ minuut op matig vuur. Voeg vervolgens cognac toe en laat die al roerend verdampen alvorens de runderbouillon toe te voegen. Als het mengsel tot de helft is ingekookt, voeg je de room toe en breng je het geheel aan de kook. Haal de pan van het vuur en klop het sausverdikkingsmiddel door de saus. Laat de saus tot slot ongeveer 1 minuut koken en breng hem op smaak. Garneer met roze peperkorrels en serveer de saus gloeiend heet.
Kun je pepersaus invriezen?
Dat kan zeker! Je kunt pepersaus tot 3 maanden invriezen, maar je moet hem wel eerst voorbereiden. Laat hem eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Zodra hij is afgekoeld, verdeel je de saus in porties die je in diepvrieszakjes giet. Zorgt dat je zoveel mogelijk lucht uit de zakjes knijpt voordat je ze afsluit en in de vriezer legt.
Wat past er bij pepersaus?
De pepersaus past bij een groot aantal heerlijke gerechten en wordt vaak gebruikt als bijgerecht voor vis, kip en vlees. Serveer het romige mengsel met een sappige gegrilde biefstuk – een hemelse combinatie – of giet het over een malse kipfilet met champignons en gestoomde groente. De saus geeft een lekker pittige kick aan je gerecht en zorgt voor een goed afgeronde smaak.
Hoe smaakt pepersaus?
De romige saus is een combinatie van rokerige, pittige en zoete aroma's. De peperkorrels zorgen voor een duidelijke, peperige bite, terwijl de bananensjalotjes met hun milde en subtiel zoete noten de smaken extra diepte geven. De cognac geeft het mengsel een rokerige smaak die alle smaken in de saus samenbrengt.

Ingrediënten

Fijngehakte banaansjalot (ca. 50 g)
1
Grofgehakte Madagaskar peperkorrels (blik)
2 el
Cognac
100 ml
Runderbouillon
½ L
Volvette room
¼ L
Grof zout
1 tl
Sausverdikkingsmiddel bijvoorbeeld maïzena
1½ el
Garnering
Versgemalen roze peperkorrels

Pepersaus met cognac

Breng je hartige gerechten op smaak met een romige pepersaus met cognac en Madagaskar-peperkorrels. De perfecte topping voor je favoriete kip- en biefstukgerechten. Ons recept voor pepersaus is eenvoudig te maken met slechts een paar basisingrediënten en een scheutje cognac. De cognac geeft de saus een diepe smaak met een heerlijke rokerige afdronk die onweerstaanbaar lekker is. Een klassieke saus met een pittige bite die prachtig samengaat met een sappige, perfect gegrilde biefstuk. Probeer eens wat van onze andere heerlijke sauzen met ons recept voor een klassieke, rijke en romige bearnaisesaus met boter en dragon of een klassieke dikke bruine jus. Bekijk voor iets lichters, maar nog steeds met veel scherpe smaken, onze gemakkelijke knoflooksaus.

Zelfgemaakte saus met peperkorrels en room

Onze pepersaus is doordrenkt met uitgesproken, peperige smaken en volvette room voor een dikke en romige textuur. De Madagaskar-peperkorrels zijn groen van kleur en worden van dezelfde plant geoogst als zwarte en witte peperkorrels, maar ze zijn frisser en fruitiger van smaak. Ze geven een beetje pit zonder het rokerige aroma van de cognac te overheersen en geven een zachtere textuur die goed bij de saus past. Giet de saus over gegrild vlees, geroosterde bloemkool of gestoomde broccoli en deel hem met je geliefden.

Serveer biefstuk met pepersaus

Elke biefstuk heeft een goede ouderwetse saus nodig. Geniet van een klassieke Franse steak au poivre, geschroeide biefstuk met een laagje peperkorrels, die wordt geserveerd met een weelderige en romige pepersaus. Het is een eenvoudig, maar indrukwekkend gerecht dat extra bijzonder wordt door de verrukkelijke romige saus erop. De rokerige smaken van de biefstuk en de cognac zorgen voor een goed afgeronde smaak. Een fantastische optie voor het hoofdgerecht – vooral voor liefhebbers van biefstuk! Serveer het voor een doordeweeks diner of een ontspannen samenzijn met vrienden.

Op smaak gebracht met runderbouillon en bestrooid met roze peper

De runderbouillon geeft de saus een prominente rundvleessmaak. Als de bouillon eenmaal is ingekookt, ontwikkelt hij een veel dieper en rijker aroma dat perfect past bij biefstuk en bijgerechten met biefstuk. Als kers op de taart wordt de romige saus prachtig gegarneerd met roze peperkorrels. Vreemd genoeg zijn de roze peperkorrels helemaal geen peperkorrels, maar in feite gedroogde bessen van Peruaanse en Braziliaanse peperbomen. De roze peperkorrels hebben een delicate zachtheid en een prikkelende, licht zoete smaak. Ze vullen de pepersaus uitstekend aan en vormen een mooi contrast met de rijke smaak van de bouillon.

Voeg een eigen accent toe

Probeer wat variaties uit door verschillende soorten peperkorrels te gebruiken, bijvoorbeeld witte of zwarte. Elk type heeft zijn eigen specifieke smaak. Terwijl zwarte peperkorrels aan de buitenkant nogal rimpelig zijn, zijn de witte veel kleiner met een glad uiterlijk. Zwarte peperkorrels zijn de meest voorkomende soort en hebben de sterkste smaak met een klein vleugje zoetigheid. Als je van een minder intense en scherpe smaak houdt, zijn witte peperkorrels een prima vervanger met hun aardse ondertonen. Je kunt ook zwarte, groene en witte peperkorrels mengen voor een rijke pepersmaak.

Als je geen cognac hebt, kun je droge witte wijn of een scheut appelsap gebruiken of gewoon meer runderbouillon aan het mengsel toevoegen. De saus krijgt dan niet de rooksmaak van de cognac, maar zal nog steeds heerlijk zijn.