Tomatengroentesoep

Tomatengroentesoep

30 min.
Ben je op zoek naar gerechten die heerlijk smaken, goed vullen en met een minimale inspanning kunnen worden bereid? Dan is deze zelfgemaakte tomatengroentesoep precies wat je zoekt. Deze soep, gemaakt met hartige en zoete groenten zoals prei, selderij, pompoen en wortels en aangedikt met een pittige tomatensaus met room, heeft een heerlijk gladde en romige consistentie die het een genot maakt om te eten.
https://www.arla.nl/recepten/tomatengroentesoep/

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een grote pan met antiaanbaklaag. Voeg de prei en bleekselderij toe en bak 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg wortel, pompoen en groentebouillon toe aan de pan. Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek af en laat 8-10 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Roer de tomatensaus erdoor en verwarm tot de soep heet is. Gebruik een staafmixer of keukenmachine en pureer de soep totdat deze de gewenste consistentie heeft bereikt. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm indien nodig opnieuw en schep de hete soep in warme kommen. Garneer met croutons.
Eet smakelijk!
Tip

Als je het idee leuk vindt om soep te serveren met een knapperige topping zoals croutons, vind je het vast leuk om te lezen dat het maken van zelfgemaakte croutons ongelooflijk eenvoudig is. Snijd oud – of vers – brood in hapklare stukjes, omhul met olijfolie of gesmolten boter, breng op smaak met zout en peper en kruiden en specerijen naar keuze en bak in de oven of koekenpan tot ze knapperig zijn. Zelfgemaakte croutons zijn een slimme manier om soep wat meer textuur te geven en wat ouder brood een nieuw en smakelijk leven te geven.

Vragen over tomatengroentesoep

Met dit eenvoudige recept voor tomatengroentesoep in je repertoire, kun je een snelle soep maken die zowel lekker als ongelooflijk eenvoudig is. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen.

Hoe maak je tomatengroentesoep?
Smakelijke soepen zijn geweldig als onderdeel van een iftar-menu en gelukkig is het maken van deze romige tomatengroentesoep eenvoudig! Fruit de prei en bleekselderij en voeg de wortel, pompoen en groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de groenten gaar zijn. Voeg tomatensaus toe, kook tot het warm is en pureer de soep tot je een dikke, gladde consistentie krijgt. Kruid de tomatengroentesoep naar smaak en serveer deze in verwarmde kommen, eventueel met wat croutons als je een beetje knapperigheid wilt toevoegen.
Kan ik tomatensaus gebruiken in groentesoep?
Je kunt zeker groentesoep met tomatensaus maken! Hoewel er in veel recepten voor tomatengroentesoep verse tomaten of tomaten in blik en room worden gebruikt, vereenvoudigt het kiezen voor een met room verrijkte tomatensaus het kookproces en je hoeft minder in te kopen. Zo is het maken van een zelfgemaakte groentesoep met tomatensaus een gemakkelijke manier om de soep een gladde textuur met een romige consistentie te geven.
Hoe bereid je de pompoen voor de tomatengroentesoep voor?
De meeste groenten zijn heel gemakkelijk te bereiden, maar pompoenen kunnen soms lastig zijn. Om de pompoenblokjes voor deze groentepompoentomaatsoep te bereiden, begin je met het halveren van de pompoen. Verwijder vervolgens de zaden en pulp met een metalen lepel. Snijd de pompoen in kleinere stukjes om het schillen gemakkelijker te maken - je kunt een aardappelschiller of een mes gebruiken om de schil te verwijderen. Snijd vervolgens de pompoen in kleine blokjes. Zorg ervoor dat de blokjes ongeveer 1,5 cm groot zijn zodat ze binnen 8-10 minuten goed kunnen garen en je ze met een staafmixer gemakkelijk kunt pureren.
Hoe lang kun je de tomatengroentesoep in de koelkast bewaren?
Tomatengroentesoep is tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Nadat de soep is afgekoeld, doe je deze in een of meerdere luchtdichte bakken. Wanneer je de rest van de soep wilt gaat eten, verwarm je het restje opnieuw in een pan of in de magnetron. Hoewel dit laatste een snellere optie is omdat het slechts 2-3 minuten duurt op hoog vermogen, zorgt het langzamer opwarmen op middelhoog vuur op een kookplaat ervoor dat de soep zijn smaken beter behoudt.

Ingrediënten

Tomatensaus met room
500 ml
Ongezouten roomboter
30 g
Prei, in dunne ringen
1
Wortelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
2
Selderijstengels, dun gesneden
2
Pompoen, geschild en in blokjes gesneden (blokjes van 1,5 cm)
250 g
Groentebouillon
720 ml
Zout en peper naar smaak
Croutons, om te serveren
40 g

Tomatengroentesoep met room

Er gaat niets boven een eenvoudige tomatengroentesoep. Omdat je soepen gemakkelijk van tevoren kunt bereiden en opwarmen, zijn ze perfect voor vele gelegenheden, vooral voor de hele familie of als je veel gasten verwacht. Rustieke tomatengroentesoep is een geweldige keuze voor een iftar-menu met veel verschillende gerechten, omdat je het vrij snel kunt bereiden en verder kunt gaan met andere en meer veeleisende gerechten.

Ben je in voor meer geweldige soeprecepten? Zo ja, bekijk dan ook onze recepten voor linzensoep met kookroom, broccolisoep met room en romige champignonsoep - Je zult er zeker geen spijt van krijgen onze smaakvolle selectie heerlijke groentesoepen te proeven.

Hartige, vullende en smakelijke groenten

Prei en bleekselderij geven deze tomatengroentesoep een zoete, uiachtige smaak met veel diepte. Deze zoetheid wordt weerspiegeld door de zoete wortels en pompoen. Deze groenten geven de soep ook een prachtige aardsheid. De groentebouillon geeft weer veel hartigheid, evenals hints van zout en umami. Deze combinatie van verrukkelijke groenten zorgt voor een heerlijke maaltijd die goed vult als je deze aanvult met de tomatensaus en pureert.

Probeer eens een makkelijke, romige groentesoep met tomatensaus

De beste tomatengroentesoep heeft een rijke, romige consistentie die het vullend, verwarmend en stevig is. In ons recept wordt die consistentie verkregen door de verschillende groenten te pureren en natuurlijk door een dikke tomatensaus als basis te gebruiken.

De zoete en pittige tomatensaus is verrijkt met room en vormt zo een mooie saus met vele toepassingen. Als je de saus bijvoorbeeld in gerechten zoals deze gebruikt, kun je ongelooflijk eenvoudige, smeuïge soepen maken. Door de smaakvolle saus heeft een groentesoep met tomatensaus als de onze een prachtige consistentie, een beetje bitterheid en een mooie, levendige kleur.

Experimenteer met het recept

Als je deze zoete en hartige tomatengroentesoep wat pittiger wilt maken, dan kun je wat kruiden toevoegen. Verwarmende kruiden zoals komijn en kurkuma zijn perfect omdat ze de soep een mooie aardsheid geven. Ze vergroten ook de diepte ervan en geven de soep een aangename bitterheid. Je kunt ook een beetje gemalen koriander gebruiken in deze pittige tomatengroentesoep en de soep wat van de citrusachtige, bloemige smaak van het kruid te geven. Je kunt de soep ook serveren met verse koriander voor een vergelijkbaar effect.