Zonnebloempittenbrood

Zonnebloempittenbrood

1 u
Dit zonnebloempittenbrood ziet er prachtig uit en smaakt watertandend lekker. De korst is goudbruin, licht krokant en bedekt met lekkere geroosterde zonnebloempitjes. De smaakvolle kruim van het brood, dat ontstaat door de combinatie van mooie ingrediënten als speltmeel en kwark, is licht en zacht, maar krijgt een beetje bite door de toevoeging van nog meer zonnebloempitjes. Ons ronde zonnebloempittenbrood wordt gebakken in een springvorm, waardoor het er decoratief uitziet en opvalt.
https://www.arla.nl/recepten/zonnebloempittenbrood/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven)
  • Meng alle droge ingrediënten in een kom.
  • Meng het water, de gesmolten boter en de kwark erdoor.
  • Vet een springvorm (ca. 22 cm doorsnede) in en bestrooi met een deel van de zonnebloempitjes.
  • Breng het deeg over in de springvorm en bestrooi het met de rest van de zonnebloempitjes.
  • Bak het brood met zonnebloempitten ongeveer 50 minuten onder in de oven.
  • Haal het zonnebloempittenbrood uit de springvorm en laat het afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!
Tips

Door de springvorm goed in te vetten, wordt het verwijderen van het zonnebloempittenbrood een fluitje van een cent. Je kunt boter of bakspray gebruiken. Als je voor de bakspray kiest, zorg er dan voor dat je een smaakneutrale spray kiest, omdat die anders smaak aan het brood kan toevoegen. Als je ervoor kiest boter te gebruiken om in te vetten, hoef je die niet eerst te smelten. Wrijf gewoon met een stuk boter langs de bodem en de rand van de springvorm.

Tips

De met boter ingevette vorm met bloem bestrooien en de overtollige bloem afschudden voordat je het deeg erin doet, is ook een optie. Deze oude truc voorkomt dat het zonnebloempittenbrood aan de vorm plakt en aangezien je al boter en bloem bij de hand hebt, is dat geen probleem.

Vragen over zonnebloempittenbrood

Met ons recept voor zonnebloempittenbrood is het bakken van een snel brood dat even lekker als decoratief is niet moeilijk of tijdrovend. Lees hieronder verder voor meer informatie over brood met zonnebloempitten.

Wat is zonnebloempittenbrood?
Zonnebloempittenbrood is een broodsoort waarin je op de een of andere manier zonnebloempitjes verwerkt. De zaden kunnen worden verwerkt in het deeg zelf, worden gebruikt om de korst van het brood te bestrooien, of, zoals in ons recept, allebei! Brood met zonnebloempitten heeft een subtiele nootachtige smaak en de pitten voegen ook een beetje textuur toe aan het kruim van het brood, waardoor smaak en textuur in balans zijn. Eet je afgekoelde zonnebloempittenbrood met boter, kaas of zelfgemaakte jam. Met een lekker kopje thee is het een heerlijke traktatie voor de middag of een snel en heerlijk ontbijt.
Hoe maak je zonnebloempittenbrood?
Maak een snel rond brood met zonnebloempitten als je zin hebt in een heerlijk zacht stuk brood met een subtiele notensmaak. Omdat het geen gist bevat, kun je het direct na het mengen van de ingrediënten bakken. Meng gewoon alle droge ingrediënten, voeg dan de rest van de ingrediënten toe en breng het deeg over in een ingevette springvorm die is bestrooid met zonnebloempitten. Strooi ook zaden over het brood en bak het in 50 minuten goudbruin.
Hoe lang is zonnebloempittenbrood houdbaar?
Als het goed wordt bewaard, kan het tot 5 dagen meegaan. Wikkel het brood met zonnebloempitten gewoon in huishoudfolie of aluminiumfolie en leg het in een plastic zak of luchtdichte bak op je aanrecht. Je hoeft het brood niet in de koelkast te bewaren, want dan droogt het uit en wordt het sneller oud. Als je een deel van het brood voor later wilt bewaren, is het tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Kun je brood bakken in een springvorm?
Met dit recept voor zonnebloempittenbrood is brood bakken in een springvorm mogelijk. Het is gemakkelijk uit de ingevette springvorm te halen. Omdat de ring gewoon kan worden losgemaakt en verwijderd, hoef je het brood niet om te draaien om het eruit te krijgen. Zo loop je niet het risico dat de decoratieve zonnebloempitten op de korst loslaten.

Ingrediënten

Zonnebloempittenbrood
Speltmeel
400 g
Bakpoeder
1 el
Zonnebloempitten
2 dl
Grof zout
1 tl
Water
3 dl
Gesmolten boter
50 g
Kwark 0,3%
250 g
Voor het bestrooien
Zonnebloempitjes
1 dl

Mooi en zacht zonnebloempittenbrood

Dit decoratieve ronde brood, met zonnebloempitten aan de buitenkant en in het brood zelf, heeft een mooie goudbruine korst en een zacht en mals kruim met een beetje toegevoegde textuur door de pitjes. Het zonnebloempittenbrood wordt gemaakt met speltmeel, het type volkorenmeel dat het meest lijkt op gewoon wit tarwemeel. Het heeft het voordeel dat het zonnebloempittenbrood veel smaak krijgt zonder dat het droog of dicht wordt. Speltbrood heeft een licht pittige, nootachtige smaak met zoute en zure tonen die mooi samengaat met mild zoete en nootachtige zaden, zoals zonnebloempitten.

Als je je afvraagt wat je bij dit zonnebloempittenbrood kunt eten, raden we je aan een paar van onze snelle en gemakkelijke recepten voor bramenjam en aardbeienjam te bekijken. Het zonnebloempittenbrood smaakt even heerlijk met boter, kaas en zelfgemaakte jam - of welke combinatie van de drie je ook kiest.

Makkelijk brood in een springvorm

Dit brood is om verschillende redenen snel en gemakkelijk te bakken. Ten eerste is het gemakkelijk om het brood na het bakken uit de vorm te halen, omdat je de springvorm gewoon losklikt en de ring verwijdert zonder dat je moeite hoeft te doen om het hete brood om te keren. Ten tweede maakt het feit dat het zonnebloempittenbrood geen gist bevat, maar bakpoeder als rijsmiddel gebruikt, het ook snel te bereiden, omdat je niet hoeft te wachten tot het gerezen is. Dit soort zogenaamd snel brood - een categorie waartoe ook klassiekers als bananenbrood en scones behoren - is gemakkelijk te bakken omdat je je geen zorgen hoeft te maken over kneed- of rijstijd en temperaturen.

Geef je brood textuur met zonnebloempitten

Het gebruik van zonnebloempitten in brood voegt zowel smaak als textuur toe. De subtiele nootachtige smaak van het speltmeel in dit recept wordt versterkt door de toevoeging van zonnebloempitjes, die het brood een aardse smaak geven. In een zacht, luchtig kwarkbrood als dit zorgt een beetje textuur in het kruim voor een interessantere eetervaring omdat het een beetje knapperigheid toevoegt. En door er zonnebloempitten op te strooien ziet het er aantrekkelijk uit. Dit mooie, ronde brood met zonnebloempitjes ziet eruit als iets dat je zou kunnen vinden in een luxe ambachtelijke bakkerij.

Probeer andere zaden en knapperige noten

Je kunt ook experimenteren door andere soorten zaden zoals lijnzaad, pompoenzaad of hennepzaad toe te voegen aan ons recept voor zonnebloempittenbrood. Zo krijgt je zelfgebakken brood nog meer textuur. Het is ook een lekkere optie om de nootachtige smaak te benadrukken door walnoten, pecannoten of amandelen aan het deeg toe te voegen. Grof gehakte noten werken goed als knapperig element en geven het zachte brood veel textuur.