Aardappelovenschotel met kaas

Aardappelovenschotel met kaas

45 min.
Deze aardappelovenschotel met kaas is het ultieme comfortfood, een perfecte maaltijd voor een gezellige avond thuis, en een favoriet op elke bijeenkomst. Hij is indrukwekkend maar eenvoudig te maken met slechts een handvol ingrediënten. Dus waar wacht je nog op? Maak je klaar om de hele familie te verwennen en indruk te maken op je gasten met deze gemakkelijke verrukkelijke en romige aardappelovenschotel met kaas!
https://www.arla.nl/recepten/aardappelovenschotel-met-kaas/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een middelgrote ovenschaal licht in.
  • Leg een laagje elkaar overlappende aardappelschijfjes op de bodem van de schaal. Schenk er een dun laagje saus over en bestrooi met een beetje geraspte mozzarella en fijngeraspte parmezaan. Herhaal de lagen en eindig met een royale laag bechamelsaus en de resterende kaas.
  • Bak gedurende 1 uur of tot de bovenkant goudbruin is en de aardappelen zacht zijn. Als de bovenkant te bruin wordt, bedek de schaal dan met aluminiumfolie voor de resterende oventijd.
Eet smakelijk!
Tip

Voor het maken van een aardappelovenschotel met kaas zijn zetmeelrijke aardappelen de beste keuze, omdat ze hun vorm behouden en niet papperig worden als ze in de oven worden gebakken. Zorg ervoor dat je de aardappelen dun en gelijkmatig snijdt, zodat ze gelijkmatig gaar en zacht worden. Als de plakjes te dik zijn, duurt het langer voor ze gaar zijn en wordt de bovenkant van de ovenschotel te snel bruin. De ovenschotel moet gedurende 1 uur in de oven worden gebakken of tot de bovenkant goudbruin is en bubbelt en de aardappelen zacht zijn. Als de bovenkant te bruin wordt, bedek de schaal dan met aluminiumfolie gedurende de resterende oventijd om aanbranden te voorkomen. Om te controleren of de schotel gaar is, steek je een mes in het midden van de aardappelschotel en kijk je of het mes gemakkelijk door de aardappelen glijdt. Als dat zo is, zijn de aardappelen gaar en kun je de ovenschotel uit de oven halen.

Vragen over aardappelovenschotel met kaas

Ontdek hoe je zelf een aardappelovenschotel met kaas maakt met onze tips en ons recept. Bereid je voor op de heerlijke combinatie van romige saus, zachte aardappelen en gesmolten kaas door hieronder onze vragen en antwoorden erover te lezen!

Hoe maak je een aardappelovenschotel met kaas?
Vet een ovenschaal in en leg er eerst een laag dunne aardappelschijfjes in die elkaar overlappen. Giet een dun laagje bechamelsaus over de aardappelen en bestrooi met kaas. Ga door met lagen maken tot er geen aardappelen meer over zijn en eindig met een royale laag bechamelsaus en de resterende kaas. Bak de ovenschotel ongeveer 1 uur in een voorverwarmde oven van 180 °C tot de bovenkant goudbruin is en de kaas is gesmolten.
Kun je een aardappelovenschotel met kaas invriezen?
Ja, je kunt een aardappelovenschotel met kaas 2-3 maanden invriezen. Het is echter het beste om de ovenschotel in te vriezen voordat je hem bakt, omdat de saus op basis van kaas room bij het opnieuw opwarmen kan schiften en korrelig kan worden. Wikkel de schotel voor het invriezen het strak in huishoudfolie en aluminiumfolie. Als je klaar bent om ervan te genieten, ontdooi u de schotel een nacht in de koelkast en bak je hem zoals aangegeven in het recept voor aardappelovenschotel met kaas.
Kun je een aardappelovenschotel met kaas van tevoren maken?
Bereid de ovenschotel met kaas en aardappelen 1-2 dagen van tevoren om tijd te besparen. Als je de ovenschotel van tevoren maakt, doe je de ingrediënten bij elkaar zoals aangegeven in het recept zonder het gerecht te bakken. Dek het in plaats daarvan goed af met huishoudfolie en aluminumfolie en bewaar het in de koelkast. Als je klaar bent om te bakken, haal je de ovenschotel uit de koelkast, laat je hem ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur komen en bak je hem vervolgens goudbruin en gaar.
Welke kaas gebruik je in een aardappelovenschotel met kaas?
Het is een goed idee om verschillende kazen te gebruiken in een aardappelovenschotel met kaas, omdat verschillende kazen verschillende texturen en smaken krijgen wanneer ze smelten. Voor deze romige aardappelovenschotel met kaas gebruiken we een combinatie van bechamelsaus met kaas, geraspte mozzarella en fijngeraspte parmezaanse kaas. De combinatie van deze kazen versterkt de algemene smaak en resulteert in een romige, rijke en smaakvolle ovenschotel met een mix van verschillende texturen en smaken.

Ingrediënten

Bechamelsaus met kaas
500 ml
Geraspte mozzarella
225 g
Aardappelen, geschild en in dunne schijfjes gesneden
750 g
Parmezaan kaas, fijn geraspt
240 ml

Makkelijke, romige aardappelovenschotel met kaas

Kom bij elkaar voor de ultieme verwennerij met kaas met ons gemakkelijke recept voor aardappelovenschotel met kaas. Dit is niet zomaar een ovenschotel; het is de droom van iedere kaasliefhebber. Geniet van een warm en troostrijk gerecht met romige en gesmolten kaas, gelaagd met zachte aardappelen, alles tot in de perfectie gebakken. Dat is wat deze ovenschotel te bieden heeft!

Het geheim van de heerlijkheid is de combinatie van bechamelsaus met kaas, geraspte mozzarella en fijngeraspte parmezaanse kaas. Deze mix van smaken en texturen zorgt voor een rijke en romige basis met een milde en pittige smaak, een draderige textuur en een scherpe en nootachtige afwerking.

Niet alleen is dit gerecht absoluut heerlijk, maar het is ook ongelooflijk gemakkelijk te maken. Doe de ingrediënten in laagjes in een ovenschaal, zet die in de oven en laat de oven zijn magie verrichten. Je hebt in een mum van tijd en met minimale inspanning een heerlijke maaltijd klaar.

Dun gesneden aardappelen, romige bechamelsaus en veel kaas

De dun gesneden aardappelen vormen de perfecte basis voor de romige saus en de gesmolten kaas. De bechamelsaus geeft het gerecht een gladde en romige basis, terwijl de mozzarella zorgt voor een milde, licht zure smaak en een draderige textuur die van elke hap een genot maakt. De parmezaan daarentegen zorgt voor een scherpe, nootachtige smaak en een licht korrelige textuur. Het is als een warme en gezellige knuffel voor je smaakpapillen.

Dus als je de volgende keer trek hebt in iets warms en troostends vol kaas, denk dan aan het delicate evenwicht van een aardappelovenschotel met kaas. Het is het ultieme comfortfood dat je gewoon geproefd moet hebben.

Bekijk voor meer gerechten met aardappelen zeker onze recepten voor aardappelkibbeh met lamsvlees, romige aardappelpuree met champignons en aardappel-linzensoep.

Onweerstaanbare aardappelschotel met drie kazen

Dit klassieke comfortfood is gemaakt met drie soorten kaas die elk hun eigen specifieke smaak en textuur toevoegen aan de aardappelovenschotel met kaas, waardoor een heerlijke en onweerstaanbare ervaring voor je smaakpapillen ontstaat.

De gladde en romige textuur van de bechamelsaus vormt een perfect contrast met de dunne, zachte aardappelschijfjes en creëert een romige en smaakvolle achtergrond waartegen de mozzarella en parmezaan schitteren, en omdat er kaas in zit, dient hij ook als kaasbasis voor het hele gerecht. De gesmolten mozzarella heeft een romige en rekbare textuur, terwijl de milde smaak het scherpe van de parmezaan compenseert, waardoor een goed afgerond en heerlijk gerecht ontstaat.

Tot slot vormt de scherpte van de parmezaanse kaas een mooi contrast met de zachte en romige bechamelsaus en de zacht smakende mozzarella, met slechts een klein beetje zoutheid als tegenwicht voor de andere zoete en milde smaken. De nootachtige smaak van de parmezaan voegt bovendien een extra smaaklaag toe aan het gerecht.

Experimenteer met het toevoegen van jalapeños

Ben je klaar om de aardappelovenschotel met kaas naar het volgende niveau te brengen? Maak hem wat pittiger met wat jalapeños! Deze kleine toevoeging aan het klassieke recept geeft de aardappelovenschotel met kaas een heel nieuw niveau van smaak. Voeg een paar plakjes jalapeño toe tussen de laagjes aardappel en kaas. Dat beetje scherpte maakt het gerecht voor jou misschien net af! De scherpte van de jalapeños compenseert de rijke bechamelsaus en kaas, waardoor een scherpe en onweerstaanbare smaak ontstaat waar je niet genoeg van kunt krijgen.