Cafe latte

Cafe latte

15 min.
Stap in de wereld van Italiaanse koffie met ons klassieke cafe latte-recept, waarbij rijke espresso wordt gemengd met gladde melk. Deze favoriete drank valt op door zijn eenvoudige maar buitengewone smaken, en biedt een romige en troostrijke smaak.
https://www.arla.nl/recepten/cafe-latte/

Bereidingswijze

  • Verwarm de melk in een pan met dikke bodem tot het kookpunt, roer voortdurend.
  • Verdeel de melk over twee hoge glazen (die hittebestendig zijn).
  • Voeg voorzichtig de koffie toe, bij voorkeur langs de bolle kant van een lepel om 2-3 lagen te vormen.
  • Serveer de hete koffiedrank onmiddellijk.
Eet smakelijk!
Tips

Maak indruk met elke slok door je cafe latte te transformeren met deze praktische tips. Leer de kunst van het opschuimen, omarm verschillende melkopties en creëer oogstrelende lagen.

Beheers de kunst van het melk opschuimen

Om melk prachtig op te schuimen voor een cafe latte, begin je met koude melk. Klop of gebruik een melkopschuimer om een glad, fijn schuim te creëren. Een geweldig alternatief is om de melk in een potje te schudden en het daarna kort te verwarmen in de magnetron om het schuim warm te maken en te laten stabiliseren. Streef naar een consistent schuim dat je latte romig en heerlijk maakt van begin tot eind.

Verken verschillende soorten melk voor je cafe latte

Bij het creëren van de perfecte cafe latte zullen verschillende soorten melk verschillende smaken en texturen creëren. Traditionele volle melk is een populaire keuze vanwege de romige consistentie en rijke smaak, maar er zijn veel andere opties om te verkennen, waaronder soja-, amandel- of haverdranken. Elke variatie voegt een unieke smaak en opschuimkwaliteit toe aan je drankje. Experimenteer met verschillende soorten – of zelfs een combinatie van verschillende opties – om jouw perfecte combinatie te ontdekken.

Probeer deze laagjestechnieken

Om een cafe latte met indrukwekkende lagen te creëren, voeg je koffie toe over de bolle kant van een lepel terwijl het in de gestoomde melk stroomt. Deze techniek zorgt ervoor dat de koffie zachtjes op de melk rust zonder meteen te mengen. Je ziet een opvallend contrast van donkere espresso en lichte melk, een genot voor zowel het oog als de smaakpapillen. Deze methode ziet er niet alleen goed uit, maar laat de smaken ook langzaam mengen terwijl je drinkt, beginnend met romige melk en eindigend met sterke espresso.

Combineer je cafe latte met dit

De gladde, gebalanceerde smaak van een cafe latte betekent dat het gecombineerd kan worden met een grote verscheidenheid aan voedsel. Alles van zoete, pittige citroentaarten tot hartige quiches en taarten zal dienen als de perfecte aanvulling. Of waarom niet een heerlijk rozijnen- en havermoutkoekje?

Creëer een luxueus schuim met lactosevrije melk

Het geheim van de decadentie van dit recept is het melkschuim, en je wilt nooit inboeten op dit lichte en luchtige onderdeel. Als je een lactosevrije optie wilt gebruiken, is Arla LactoFREE een uitstekend alternatief. Omdat het schuimvermogen meer afhangt van het eiwitgehalte van de melk dan van lactose, kun je hetzelfde zachte, luchtige schuim creëren als met gewone melk. Bonus: Arla LactoFREE behoudt ook de romige, rijke smaak waar melk om bekend staat en geliefd om is, waardoor je dezelfde vertrouwde ervaring hebt bij elke slok, maar dan zonder de lactose!

Cafe latte veelgestelde vragen

Wat is een cafe latte?
Een cafe latte, vaak gewoon latte genoemd, is een klassieke koffiedrank waarbij espresso wordt gemengd met gestoomde melk en meestal wordt gegarneerd met een beetje schuim. Het staat bekend om zijn gladde textuur en mildere koffiesmaak, vergeleken met andere op espresso gebaseerde dranken. Lattes zijn perfect voor degenen die van de smaak van koffie houden maar met een zachtere romige smaak van de melk.
Kan ik een latte maken zonder espresso?
Zeker weten! Vervang de espresso simpelweg door een sterke en vergelijkbaar smakende koffie. Een algemene aanbeveling is om een verhouding van 15:1 van koffie tot water te gebruiken voor een sterke zet die de diepte en rijkdom nabootst die je zou verwachten van een drank op basis van espresso.
Wat zijn enkele populaire variaties van een cafe latte?
Om een persoonlijke smaak aan je cafe latte toe te voegen, probeer je siropen met smaken zoals karamel of hazelnoot te mengen voor extra zoetheid. Specerijen zijn ook een geweldige manier om smaak toe te voegen - van een snufje kaneel of piment tot het infuseren van de melk met gember of zelfs lavendel.

Ingrediënten

Melk
300 ml
Zeer sterke koffie (bijv. espresso), heet
150 ml