Frappé

Frappé

15 min.
Een frappé is een ijskoffiedrank die voor het eerst werd geïntroduceerd in de jaren 50. De drank wordt gemaakt met koffiekorrels, melk, bruine suiker en natuurlijk ijsblokjes. In Griekenland, waar het drankje werd uitgevonden, wordt de ijskoude drank meestal met vrienden in de schaduw buiten een café langs de weg genuttigd op een warme middag, maar met ons recept voor frappé kun je dat zomergevoel nabootsen wanneer je maar zin hebt in een verfrissende ijskoffiedrank.
https://www.arla.nl/recepten/frappe/

Bereidingswijze

Voorbereiding
  • Doe de ijsblokjes en de rest van de ingrediënten in een blender.
  • Mix op de hoogste stand gedurende ongeveer 20 seconden of tot het ijs vermalen is.
  • Proef de drank om te bepalen of er ergens meer van nodig is en giet het in een koud glas. Serveer onmiddellijk.
Eet smakelijk!
Tip

Als je blender het toevallig niet doet, moet je een beetje creatief zijn in het 'mengen’ van je zelfgemaakte frappés als je gewoon niet kunt wachten om van deze heerlijke koffiedrank te genieten. Meng melk, koffiekorrels en suiker in een mengkom en klop het geheel met een hand- of staafmixer schuimig. Vergruis de ijsblokjes goed verpakt in een theedoek met een deegroller. Doe het vergruisde ijs en het koffiemengsel over in een shaker en schud goed om alles goed te mengen. De textuur van een frappé die op deze manier is gemaakt, kan iets ijs-achtiger zijn dan een frappé die met een blender is gemaakt.

Vragen over frappé

Met een gemakkelijk recept voor frappé zoals het onze is het eenvoudig om een verfrissende ijskoude koffiedrank te maken. Lees hieronder meer over de ijskoffiedrank in de antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen.

Wat is een frappé?
Een frappé is een zoete ijskoffie die werd uitgevonden in Griekenland, waar hij nog steeds immens populair is. De drank wordt gemaakt door ijsblokjes te mengen met melk, oploskoffie en bruine suiker. Traditioneel wordt een gewone soort gevriesdroogde koffie gebruikt, maar je kunt ook een gearomatiseerde soort gebruiken. De schuimende en romige textuur waar de drank bekend om staat, blijft hetzelfde.
Hoe maak je een frappé met koffie?
Ons recept voor frappé is ongelooflijk gemakkelijk te volgen en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig. Meng gewoon ijsblokjes, oploskoffiekorrels, melk en bruine suiker in je blender gedurende ongeveer 20 seconden. Geniet meteen van de gekoelde drank, die je grondig verfrist en verkwikt.
Bevat een frappé cafeïne?
De meeste frappés die je tijdens je vakantie in Griekenland kunt krijgen, bevatten cafeïne, maar dat hoeven je zelfgemaakte frappés niet te doen. U kunt cafeïnehoudende oploskoffie gemakkelijk vervangen door een decaf – cafeïnevrije koffie. Dat verandert niets aan de heerlijke smaak van de ijsfrappé. De koude koffiedrank kan dus door iedereen en op elk moment worden gedronken.
Is een frappé koffie?
Het korte antwoord: ja. Het is een soort ijskoffiedrank die oorspronkelijk uit Griekenland komt. Omdat hij wordt gemaakt met oploskoffie, is het koffie. Een frappé zonder koffie is strikt genomen geen frappé, en zeker geen traditionele Griekse. Hoewel je soms ook frappuccino of frappé-yoghurt kunt bestellen, krijg je dan een heel andere drank of ander gerecht dan wat dit recept oplevert.
Is een frappé warm of koud?
Een frappé is een koude koffiedrank die wordt gemaakt met ijs. De koude slushie-achtige drank wordt gemaakt door ijsblokjes, melk, oploskoffie en bruine suiker te mengen tot het ijs vergruisd is. Daarom zijn frappés altijd koud.
Wat is het verschil tussen een frappé en een latte?
Er zijn nogal wat verschillen tussen frappés en lattes. Om te beginnen is de eerste een bevroren koffiedrank, terwijl de tweede meestal warm wordt geserveerd. Hoewel van een latte een iced latte kan worden gemaakt, verschilt hij toch van de Griekse koffiedrank omdat die in de blender wordt gemaakt van oploskoffie, terwijl een iced latte wordt gemaakt met een espressoshot en over ijs wordt gegoten. Frappés zijn, deels omdat ze geblenderd worden, kouder, dikker en zoeter dan lattes, die zachter van textuur zijn en meestal een intensere koffiesmaak hebben.
Kun je een frappé maken in een blender?
Het gebruik van een blender is zelfs veruit de gemakkelijkste manier om frappés te maken. Maar in geval van nood kun je een shaker gebruiken om de drank te mixen. Zorg er gewoon voor dat je de ijsblokjes eerst plet met een deegroller en een theedoek. Om ervoor te zorgen dat de koffiedrank zijn kenmerkende schuimende textuur behoudt, klop je melk, koffiekorrels en suiker met een hand- of staafmixer luchtig voordat je ze mengt met gemalen ijs in je cocktailshaker.

Ingrediënten

Ijsblokjes
3
Arla Biologische Volle melk
1½ dl
Oploskoffie
¾ tl
Lichtbruine suiker
1 el

Frappé - Griekse gezoete ijskoffie

Een Griekse frappé is een lichtgekleurde, zoete en schuimige ijskoffie die wordt gemaakt met een blender. De weinige ingrediënten, ijsblokjes, volle melk, oploskoffie en bruine suiker worden gemengd tot een ijskoude drank met een rijke en schuimende textuur en een duidelijke koffiesmaak die bijna lijkt op een koffieslushie. Het gebruik van bruine suiker om de drank te zoeten brengt de natuurlijke bitterheid van de koffie in evenwicht en geeft de ijskoffie een diepe, zoete smaak die doet denken aan karamel of toffee. De schuimigheid van de drank zorgt voor een geweldig mondgevoel en een mate van decadentie waardoor je er niet genoeg van kunt krijgen. Als je de Griekse keuken verder wilt verkennen, probeer dan eens een klassieke Griekse salade met tomaat, komkommer, feta en olijven of een souvlaki voor een snelle en verse Grieks geïnspireerde lunch.

Koel af met een ijskoude frappé

Een ijskoude frappé-koffie is heerlijk verfrissend op een warme zomerdag. Creëer het gevoel van een vakantie in Griekenland door een zelfgemaakte versie in elkaar te draaien en ergens in de schaduw te genieten. Doen alsof je onder een plataan zit in een leuke taverna is optioneel, maar heerlijkheid is gegarandeerd. Koel af met onze ijskoude frappé, of blijf koel met nog meer koude koffiedranken zoals onze klassieke ijskoffie of een Zuid-Koreaanse dalgona-koffie - ze zijn allemaal heerlijk en verschillen genoeg van elkaar voor een eigen plekje op je ijskoffierepertoire.

Kies je favoriete koffie

Voor een frappé moet je altijd oploskoffie gebruiken. Maar aangezien de meeste winkels een overvloed aan verschillende soorten oploskoffie hebben om uit te kiezen, zijn er veel verschillende opties met betrekking tot hoe sterk je je koffie wilt hebben en, natuurlijk, of je hem zoeter of misschien kruidiger wilt laten smaken. Bekijk verschillende opties voor oploskoffie met verschillende noten en aroma's en experimenteer met het vinden van je favoriet voor frappés.

Als je dat wilt, kunt je je frappés maken met een cafeïnevrije oploskoffie voor een decaf-optie. Dat heeft geen enkele invloed op het smaakprofiel van de drank, maar maakt het wel gewoon mogelijk om hem altijd te drinken en toch 's nachts te kunnen slapen.

Als je verder wilt experimenteren met het gebruik van verschillende soorten koffie in je zelfgemaakte gerechten en dranken, bekijk dan ook eens ons recept voor een heerlijk smeuïge en dichte chocolade-koffietaart . Als je geen genoeg kunt krijgen van koffie, kun je de rijke taart zelfs combineren met deze Grieks geïnspireerde ijskoffie om hem op te frissen.

Gebruik je fantasie

Hoewel een traditionele Griekse frappé wordt gemaakt met 'gewone' oploskoffie en meestal geen smaakstoffen bevat, kunt je dit recept voor frappé zeker mengen. Voeg koffiesiroop toe aan de koffiedrank om hem naar eigen smaak te maken – probeer iets als hazelnoot, Ierse room, karamel, amaretto, of zelfs een mix van verschillende siropen en ontdek wat jij lekker vindt.

Als je van een zoete koffiedrank houdt die misschien wat meer op een dessert lijkt, gebruik dan wat vanille-extract of meng er een heerlijke zelfgemaakte chocoladesaus doorheen voor een rijke chocoladesmaak als aanvulling op de koffie. Je kunt de chocoladesaus ook over de drank gieten om een mooi contrast te creëren tussen de lichte kleur van de koffiedrank en het diepe donkerbruin van de saus.

Als je een beetje alcohol in je ijskoffie wilt doen om hem een meer volwassen smaak en een beetje een kick te geven, zit je altijd goed met Baileys of Kahlua, die beide geweldig werken in de romige koffiedrank met de zoete en licht bittere smaak.