Lactosevrije cinnamon rolls met dadels

Lactosevrije cinnamon rolls met dadels

Geniet van heerlijke lactosevrije cinnamon rolls tijdens een lunch of brunch. Gemaakt met lactosevrije melk van Arla Lactofree en gezoet met dadels. Dat is weer eens wat anders. Eet smakelijk!
https://www.arla.nl/recepten/lactosevrije-cinnamon-rolls-met-dadels/

Bereidingswijze

Deeg
  • Giet het water in de kom van een keukenmachine met een deeghaak. Voeg de gist toe en zet de keukenmachine aan. Laat dit draaien tot de gist helemaal is opgelost. Voeg de Arla Lactofree halfvolle melkdrank, eieren, suiker, vanille-extract en de plantaardige boter toe aan het gistmengsel. Ze de keukenmachine weer aan tot alles goed is gemengd. Voeg beetje bij beetje de bloem toe tijdens het kneden. Kneed het deeg voor ongeveer 5 tot 6 minuten. Het deeg moet zacht en vochtig zijn, maar niet plakkerig. Is het deeg te vochtig? Voeg dan wat extra bloem toe. Doe het deeg in een kom en dek het af met een vochtige, schone theedoek. Laat het deeg rijzen tot het 2 keer zo groot is geworden. Dit duurt ongeveer 1 uur, afhankelijk van de kamertemperatuur.
Vulling
  • Ontpit de dadels en mix ze samen met de margarine, banaan en kaneel tot het een gladde textuur heeft.
  • Strooi wat bloem op je aanrecht en rol het deeg uit tot een groot vierkant van ongeveer 40 bij 40 cm. Smeer de dadelvulling uit over het deeg en laat ongeveer 1 cm bij de randen vrij. Vouw een derde van het deeg naar het midden. Vouw daarna een andere derde over de eerste, zodat het deeg drie lagen heeft. Rol het deeg voorzichtig uit tot het zo plat mogelijk is. Snij het deeg in lange slierten van ongeveer 2-3cm breed. Maak een snede in de slierten van boven naar beneden, zonder het helemaal door te snijden. Je houdt nu twee slierten over die aan de bovenkant aan elkaar vast zitten. Draai de twee slierten om elkaar heen. Maak een rol van de gedraaide slierten en stop het uiteinde voorzichtig onder de bodem van je cinnamon roll. Plaats de cinnamon rolls op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Oven
  • Smeer de cinnamon rolls in met wat eigeel en bak ze voor ongeveer 22 tot 25 minuten tot ze mooi goud van kleur zijn.
Eet smakelijk!

Ingrediënten

Warm water
60 ml
Verse gist
30 g
Arla Lactofree Halfvolle melkdrank
180 ml
Beetje citroensap
Grote eieren op kamertemperatuur
2
Suiker
100 g
Zout
1 tl
Vanille-extract
1 tl
Plantaardige margarine in blokjes, op kamertemperatuur
85 g
Patent bloemen
450 g
Tarwe bloemen
150 g
Vulling
Zachte dadels
8
Rijpe banaan
1
Kaneelpoeder
2 el
Zachte plantaardige margarine
100 g